Συνεργασία Porsche με Mobileye σημαίνει ότι η επόμενη 911 θα είναι αυτόνομη;

H Porsche ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Mobileye για την ενσωμάτωση λειτουργιών αυτόνομης οδήγησης, πάνω στη νέα τεχνολογική πλατφόρμα Mobileye SuperVision

Μπορεί ο επικεφαλής της Ferrari Benedetto Vigna να δηλώνει ότι η Ferrari δεν θα γίνουν αυτόνομες αλλά ποτέ μη λες ποτέ γιατί το αντίπαλο δέος φαίνεται να το σκέφτεται σοβαρά. Η Porsche μόλις ανακοίνωσε συνεργασία με την Mobileye (θυγατρική της NVidia) και αυτό σημαίνει ότι την ενδιαφέρει τα μοντέλα της να έχουν χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης. Το σημαντικό όμως για την Porsche είναι πώς θα γίνει η εφαρμογή τους στα μοντέλα της φίρμας -που το βασικό τους "περουσιακό στοιχείο" είναι ο τίτλος και η ουσία supercar.

Τι είναι το Mobileye SuperVision

Η τεχνολογική πλατφόρμα Mobileye SuperVision αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης παγκοσμίως. Πρόκειται για μια τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης όπου το αυτοκίνητο μπορεί να ακολουθήσει διαδρομές πλοήγησης που επιλέγει ο οδηγός χωρίς τη συμμετοχή του ιδίου στην διαδικασία της οδήγησης. Μέσω της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος, το αυτοκίνητο μπορεί να αλλάζει λωρίδες στον αυτοκινητόδρομο ή να προσπερνά ένα πιο αργό όχημα χωρίς ο οδηγός να συμμετέχει.

O συνδυασμός λογισμικού και hardware χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την εκτέλεση των λειτουργιών υποβοήθησης οδήγησης. Στο κομμάτι του hardware έχουν επιστρατευθεί έντεκα κάμερες και ραντάρ που προωθούν δεδομένα στον κεντρικό επεξεργαστή και στη συνέχεια ενεργοποιούν τα διάφορα υποσυστήματα του αυτοκινήτου.

O Oliver Blume - πρόεδρος της Porsche AG

Ενδεικτικές της συμφωνίας που επετεύχθη και οι δηλώσεις στελεχών της Porsche: "Συνδυάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν με μια άκρως προσωπική εμπειρία. Οι επιθυμίες και ο τρόπος ζωής των πελατών μας είναι σημαντικά για εμάς. Θέλουμε να ξεπερνάμε τις προσδοκίες ξανά και ξανά. Αυτό ακριβώς κάνουμε με παγκόσμιας κλάσης αναγνωρισμένους συνεργάτες όπως η Mobileye", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Oliver Blume, πρόεδρος της Porsche AG.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Amnon Shashua, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mobileye δήλωσε σχετικά: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Porsche για να φέρουμε την επόμενη γενιά των τεχνολογιών υποβοήθησης οδήγησης σε όλους τους χρήστες αυτοκινήτων της εταιρείας. Όπως η Porsche, έτσι και εμείς οδηγούμαστε από την προσήλωση στη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών για τη βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας. Αναπτύξαμε το σύστημα Mobileye SuperVisionTM για να ενισχύσουμε την ασφάλεια μέσω της αλληλεπίδρασης οδηγού και οχήματος".

O καθηγητής Amnon Shashua - πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mobileye

Η Porsche θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας Mobileye SuperVision στα μελλοντικά της μοντέλα. Για να διασφαλιστεί μια οδηγική εμπειρία που θα είναι αντάξια του ονόματος Porsche, τα συστήματα θα ενσωματωθούν και θα ρυθμιστούν από τους μηχανικούς της εταιρείας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την ενσωμάτωσή της τεχνολογίας μέσα στο οικοσύστημα Porsche Communication Management.

Λιγότερη συμμετοχή του οδηγού

"Έξυπνα συστήματα όπως η τεχνολογία Mobileye SuperVisionTM μπορούν να βοηθήσουν τον οδηγό σε καθημερινές καταστάσεις όπως για παράδειγμα να μην χρειάζεται ο οδηγός να έχει τα χέρια του όλη την ώρα στο τιμόνι σε μποτιλιαρίσματα", αναφέρει ο Michael Steiner, μέλος του διοικητικού συμβουλίου έρευνας και ανάπτυξης της Porsche και επικεφαλής ανάπτυξης του ομίλου Volkswagen.

Στον τομέα των λειτουργιών αυτοματοποιημένης οδήγησης, ο όμιλος VW συνεργάζεται ήδη με την Bosch και την Qualcomm ενώ στην Κίνα επιχειρεί μαζί με την Horizon Robotics. Με την Mobileye, ο όμιλος συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε προηγμένα συστήματα. Ως εκ τούτου, η τεχνολογία Mobileye SuperVision μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από άλλες μάρκες του ομίλου VW ως κοινή πλατφόρμα συστήματος ADAS.

Διαβάστε ακόμα:
 - Αυτό το αυτοκίνητο είναι πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως το 2022
 - Γιατί το Tesla Cybertruck δεν θεωρείται ασφαλές για την Ευρώπη
 - 69χρονος οδηγούσε 50 χρόνια χωρίς δίπλωμα και το υπερηφανευόταν
 - Αυτή είναι η πιο όμορφη μπαγκαζιέρα που υπάρχει