Nvidia DRIVE Thor: Αυτός είναι ο πιο ισχυρός υπολογιστής αυτοκινήτων

Ο τελευταίος υπολογιστής αυτοκινήτων της Nvidia λέγεται Drive Thor και μπορεί να κάνει 254 τρισεκατομμυρία πράξεις ανά δευτερόλεπτο

O υπολογιστής αυτοκινήτου της Nvidia Drive Thor

Η NVIDIA αποκάλυψε τον DRIVE Thor, τον κεντρικό υπολογιστή αυτοκινήτου που ενοποιεί το Infotainment, την αυτόνομη οδήγηση και τη στάθμευση κ.α. σε ένα ενιαίο σύστημα. Με απόδοση 2.000 Teraflops(!), η πλατφόρμα ενσωματώνει GPU (επεξεργαστή) επόμενης γενιάς και κινητήρα Transformer (νευρωνικό δίκτυο) για την υποστήριξη φορτίων εργασίας AI (Tεχνητή Nοημοσύνη) για ασφαλή αυτόνομα οχήματα. 

Ο Drive Thor είναι ένα υπολογιστικό τέρας

Η τεχνολογία μόλις παρουσιάστηκε στην εκδήλωση GTC της εταιρείας στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Οι αναλυτές λένε ότι ο υπολογιστής έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει την Nvidia μπροστά από την αντίπαλη Intel και τη θυγατρική της Mobileye, που κατασκευάζει τσιπ για αυτοκίνητα.

Η τελευταία τεχνολογία της Nvidia, που ονομάζεται Drive Thor, μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα: την αυτοματοποιημένη οδήγηση, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, την ψυχαγωγία, τις ψηφιακές ομάδες οργάνων, την παρακολούθηση των επιβατών και άλλα. Αυτό επιτρέπει πολλαπλές λειτουργίες του οχήματος σε ένα ενιαία πλακέτα (που λένε και οι παλιοί) αντί να τις κατανέμει σε διάφορες ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου, μειώνοντας το κόστος και εξορθολογίζοντας την ανάπτυξη.

Nvidia DRIVE Thor: Ο πιο ισχυρός υπολογιστής αυτοκινήτων
Ο υπολογιστής αυτοκινήτων Nvidia DRIVE Thor

Το Drive Thor ακολουθεί άλλες τεχνολογικές εξελίξεις της Nvidia που έκαναν το ντεμπούτο τους φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας επεξεργασίας γραφικών που ονομάζεται Hopper και μιας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας που ονομάζεται Grace.

"Αυτό που έκαναν με το Thor είναι να πάρουν το Grace και το Hopper και να τα βάλουν σε ένα ενιαίο SOC μαζί με τεχνολογία επόμενης γενιάς που δεν έχουν περιγράψει λεπτομερώς ακόμα", δήλωσε αναλυτής.

Το Drive Thor έχει ταχύτητα επεξεργασίας 254 τρισεκατομμυρίων πράξεων ανά δευτερόλεπτο, σε σύγκριση με 176 για τον πιο πρόσφατο υπολογιστή αυτοκινήτου IQ Ultra της Mobileye. Η Qualcomm δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ταχύτητα επεξεργασίας του τελευταίου της ψηφιακού πλαισίου Snapdragon.

Πάντως οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Qualcomm θα ανακοινώσει κάτι αρκετά σύντομα και το Snapdragon Digital Chassis θα αποκτήσει την πρώτη εφαρμογή παραγωγής φέτος. Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται προς πιο συγκεντρωτικές αρχιτεκτονικές οχημάτων, θα βασίζονται σε συστήματα all-in-one, όπως αυτά της Nvidia, της Mobileye και της Qualcomm.

Γιατί είναι σημαντικός ο Drive Thor

Αυτή η "όλα σε ένα" λογική θα επιτρέψει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιλέγουν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα για λειτουργίες όπως η ψυχαγωγία πληροφοριών και η υποβοήθηση του οδηγού. O Drive Thor είναι συμβατός με λειτουργικά συστήματα αυτοκινήτων όπως το QNX, το Linux και το Android και μπορεί να τρέξει ταυτόχρονα πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές.

"Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να επωφεληθούν από την κλιμακούμενη αρχιτεκτονική μας για να μεταφέρουν τις τρέχουσες προσπάθειες ανάπτυξής τους στο Drive Thor μόλις αυτό είναι έτοιμο", δήλωσε ο Danny Shapiro, αντιπρόεδρος της Nvidia για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η παραγωγή του υπολογιστή Thor έχει ξεκινήσει, δήλωσε η Nvidia. Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες Zeekr (ανήκει στην Geely) και Xpeng έχουν δεσμευτεί να ενσωματώσουν τον Drive Thor στα οχήματα του έτους μοντέλου 2025.

Το κόστος και η κατανάλωση ρεύματος παραμένουν ερωτήματα

Ο Thor υποστηρίζει γραφικά ποιότητας video game για λειτουργίες infotainment και υποβοήθησης οδηγού και επιτρέπει ενημερώσεις over-the-air, δήλωσε ο Shapiro. "Το Thor είναι μια απόδειξη του ενθουσιασμού που βλέπουμε μεταξύ των παρόχων κινητικότητας για την οικονομικά αποδοτική, απλοποιημένη αρχιτεκτονική κεντρικών υπολογιστών μας", τόνισε ο Shapiro.

Βέβαια υπάρχει κάτι στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο Shapiro και αυτό είναι η κατανάλωση ρεύματος. Όποιος έχει μέγαλη κάρτα γραφικών στον υπολογιστή του ξέρει τι φαταούλας σε ρεύμα είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα IQ Ultra της Mobileye θα καταναλώνει λιγότερο από 100 Watt ισχύος. Όσο για το κόστος, αυτές οι μονάδες κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ, αλλά προς το παρόν παραμένει άγνωστο πόσο θα κάνει ο παντοδύναμος Thor Drive. 

Best of Network