Αυξάνεται ο μισθός των εργαζομένων σε Honda και Toyota

Αμφότερες οι εταιρείες συμφώνησαν με τα συνδικάτα εργαζομένων για τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και 20 χρόνια. Και οι δύο τινάζουν την μπάνκα και υπάρχει σοβαρός λόγος

Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Toyota

Όταν αυξάνεται ο μισθός πάντα είναι καλύτερα. Ιδίως σε εποχές πληθωρισμού. Η Toyota και η Honda συμφώνησαν στις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε μια πρώιμη ένδειξη δυναμικής στις ετήσιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις, καθώς η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αναζητά στοιχεία για έναν κύκλο μισθολογικών τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής.

Toyota: Η μεγαλύτερη αύξηση μισθών εδώ και 20 χρόνια

Η Toyota συμφώνησε να δώσει τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το συνδικάτο της την Τετάρτη. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο δήλωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Δεν γνωστοποίησε το ποσοστό της αύξησης.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η Honda δήλωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς κατά 5%, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αύξησης του βασικού μισθού εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Γιατί αυξήσεις; Λόγω πληθωρισμού

Οι πρώιμες κινήσεις των μεγάλων εταιρειών χρησιμεύουν ως το πιο πρόσφατο μήνυμα για την ανοδική πορεία των μισθών, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες κατατρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Διαβάστε Επίσης

Οι μεγάλες αυξήσεις μισθών από ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εταιρικής Ιαπωνίας σε πρώιμο στάδιο θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πίεση σε άλλες εταιρείες να δώσουν μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις.

Οι μισθοί έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη χώρα, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) έχει επισημάνει ότι πρέπει να δει ισχυρότερη αύξηση των μισθών για να διασφαλίσει ότι η τάση των τιμών είναι βιώσιμη. Η BOJ έχει ως στόχο τον πληθωρισμό στο 2%, αλλά ακόμη και με τις βασικές τιμές να αυξάνονται με ρυθμό 4%, η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στο μαζικό πρόγραμμα τόνωσης μέχρι οι μισθοί να παρουσιάσουν επίσης μεγαλύτερα κέρδη.

Πόσο καλή είσαι Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι η αύξηση των μισθών κατά 3% είναι απαραίτητη για τη στήριξη ενός σταθερού πληθωρισμού της τάξης του 2%.

Διαβάστε Επίσης

Η Toyota δήλωσε ότι συμφώνησε να αυξήσει τις αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των βασικών μισθών και των μπόνους, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο έτος που ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματα του συνδικάτου.

Η Toyota είναι συχνά η πρώτη μεταξύ των ιαπωνικών εταιρειών που ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ετήσιων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

Τα τελευταία χρόνια το εργατικό συνδικάτο έχει ζητήσει αυξήσεις μισθών σε 12 κατηγορίες με βάση τον τύπο και τον βαθμό, σε αντίθεση με μια μέση αύξηση του βασικού μισθού με τη μορφή ποσοστού. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα επιδόματα φέτος θα είναι ίσα με 6,7 μηνιαίους μισθούς.

Η Honda δήλωσε ότι οι αυξήσεις θα ανέλθουν σε 19.000 γιεν (133 δολάρια ευρώ) αύξηση του μηνιαίου μισθού. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι αυξήσεις μισθών θα δώσουν προτεραιότητα στους νεότερους υπαλλήλους που επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Διαβάστε Επίσης

Best of Network