Ίσως η καλύτερη διαφήμιση αυτοκινήτου που έγινε ποτέ

Δύσκολα δεν θα θυμάσαι την περιβόητη διαφήμιση της Honda για το Accord το 2003. Από πολλούς θεωρείται ίσως η καλύτερη διαφήμιση αυτοκίνητου που έγινε ποτέ. Δικαίως

Διαφήμιση Honda

Στην περίπτωση αυτής της διαφήμισης μπορείς με σχετική άνεση -και χωρίς διάθεση νοσταλγίας- να πεις ότι "δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά". Αναφερόμαστε στην διαφήμιση -τεχνικής Rube Goldberg- του Honda Accord 7ης γενιάς που κυκλοφόρησε το 2003 και έγινε instant classic. Όταν πατήσεις το play στο βίντεο αμέσως θα θυμηθείς ποια ήταν και δεν θα μπορέσεις να αντιστάθεις για τα δύο λεπτά που κρατάει. 


Τελικά είχε χρησιμοποιηθεί υπολογιστής; 

Υπάρχει μια ωραία σχετική ιστορία. Όταν το διαφημιστικό παρουσιάστηκε στα υψηλόβαθμα στελέχη της Honda, προφανώς τους άρεσε και συζητούσαν πόσα υπέροχα πράγματα μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές. Μέχρι που τους αποκάλυψαν ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί CGI (Computer Generated Image) και παραλίγο να πέσουν από τις καρέκλες τους. 

Όλα όσα βλέπεις συνέβησαν πραγματικά. Εντυπωσιακό ε; Η ταινία χρειάστηκε πάνω από 600 λήψεις. Πάντα κάτι δεν πήγαινε όπως έπρεπε και έπρεπε να ξαναστήσουν το όλο σκηνικό από την αρχή. Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του Guardian η ακολουθία Rube Goldberg στη διαφήμιση χωρίζεται στην πραγματικότητα σε δύο λήψεις - τα γυρίσματα σε μία λήψη θα ήταν πολύ ακριβά.

Χρειάστηκαν πάνω από 600 λήψεις

"Ήταν μια ιδέα περιορισμού της ζημίας να το κόψουμε σε δύο [μέρη]", είχε πει ο Rob Steiner, επικεφαλής του τηλεοπτικού τμήματος της Wieden & Kennedy, του πρακτορείου που είναι υπεύθυνο για τη διαφήμιση. Η δίλεπτη διαφήμιση χρειάστηκε έξι μήνες για να σχεδιαστεί και σχεδόν μια εβδομάδα για να γυριστεί. Για την παραγωγή χρειάστηκαν πάνω από 600 λήψεις, 20 σετ ζαντών αλουμινίου, 10 καπό, και δύο χειροποίητα μοντέλα προπαραγωγής του νέου Honda Accord -να τονίσουμε ότι υπήρξαν μόνο 6 χειροποίητα Accord 7ης γενιάς. Το ένα χρησιμοποιήθηκε για το τελικό πλάνο και το άλλο διαλύθηκε για τα κομμάτια που βλέπεις να συγκρούονται μεταξύ τους.

Όλα τα κομμάτια είχαν τοποθετηθεί με τόση ακρίβεια που το συνεργείο έπρεπε κυριολεκτικά να περπατάει στις μύτες γύρω από το σκηνικό από φόβο μήπως διαταράξει την ακολουθεία, γεγονός που οδήγησε σε μερικά απροσδόκητα προβλήματα. "Όσο περνούσε η μέρα, το στούντιο γινόταν όλο και πιο ζεστό", λέει ο Steiner. "Αυτό σήμαινε ότι το ξύλο θα διογκωνόταν και το γρανάζι ή η εξάτμιση που περιστρέφεται θα κινούνταν ελαφρώς πιο γρήγορα". Αυτές οι μικροσκοπικές αλλαγές έκαναν μεγάλες διαφορές στις κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση παραμένει μια από τις κορυφαίες διαφημίσεις αυτοκίνητου αν όχι η κορυφαία. Υπήρξε και ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη δημιούργια αυτής της διαφήμισης που μπορείς να δεις εδώ

Best of Network