Πώς ζεσταίνεσαι με ακτινοβολία στο ηλεκτρικό Lexus RZ

Πλέον τα πρωϊνά όλοι θα θέλαμε μια ζεστή καμπίνα. Η Lexus το κάνει τελείως διαφορετικά με ακτινοβολία στο πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό RZ

Lexus RZ Radiant θέρμανση με ακτινοβολία

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Lexus RZ σε θερμαίνει με ακτινοβολία! Na μια ενδιαφέρουσα καινοτομία που χρησιμοποιεί κάτι που σε πρώτο επίπεδο θεωρείται -και είναι σε κάποιες περιπτώσεις- αρνητικό αλλά σίγουρα δεν κινδυνεύεις. Το πολύ πολύ να ζεσταθείς υπερβολικά και να θέλεις να βγάλεις κάνα ρούχο. Πάντως τώρα τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά για νέες μεθόδους θέρμανσης στα αυτοκίνητα, όπως είναι οι θερμαινόμενες ζώνες της ZF. 

Ακτινοβολία; Ναι, θέρμανση με  υπέρυρθη ακτινοβολία

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή θέρμανση, η οποία θερμαίνει τον αέρα, δύο πάνελ στο μπροστινό τμήμα της καμπίνας του RZ χρησιμοποιούν την υπέρυθρη ακτινοβολία για να θερμάνουν μόνο τα στερεά αντικείμενα που βρίσκονται στο οπτικό τους πεδίο. Αυτό ζεσταίνει τον οδηγό και τον συνοδηγό πιο γρήγορα από τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού. Επίσης, καταναλώνει περίπου 8% λιγότερη ενέργεια, καθώς παρέχει θερμότητα μόνο εκεί που απαιτείται, μειώνοντας το φορτίο του συστήματος κλιματισμού και συμβάλλοντας στη διασφάλιση της αυτονομίας του οχήματος.

Omotenashi και θαλπωρή

Αυτή η καινοτομία είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα του πώς οι σχεδιαστές της Lexus έχουν υπόψη τους το omotenashi, το ιαπωνικό πνεύμα φιλοξενίας. Φιλοξενία σε αυτή την περίπτωση σημαίνει να παρέχεται στους επιβάτες του RZ στο μπροστινό κάθισμα μια ανακουφιστική αίσθηση, τις κρύες ημέρες, παρόμοια με το να έχουν μια ζεστή κουβέρτα γύρω από τα πόδια τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την απόκρυψη των δύο θερμαντικών σωμάτων ακτινοβολίας στο ύψος των γονάτων, πίσω από τα κάτω πάνελ των οργάνων και της κολόνας του τιμονιού. Εάν ο οδηγός ή ο επιβάτης έρθει σε φυσική επαφή με τον πίνακα, η θερμοκρασία του μειώνεται αυτόματα στους 43° C για να αποφευχθεί η δυσφορία.  

Lexus RZ Radiant θέρμανση με ακτινοβολία
Η θέρμανση Radiant του Lexus RZ εκπέμπεται στο ύψος των γονάτων οδηγού και συνοδηγού

Η θέρμανση με ακτινοβολία του RZ συμπληρώνει τη στάνταρ θέρμανση της καμπίνας (η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο μετριοπαθώς όταν παράγεται θερμότητα με ακτινοβολία) και λειτουργεί επιπλέον των θερμαινόμενων καθισμάτων και τιμονιού. Είναι ενσωματωμένη στο Lexus Climate Concierge, το πολυζωνικό σύστημα κλιματισμού, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης της καμπίνας, των καθισμάτων και του τιμονιού, ώστε να διασφαλίζει τη βέλτιστη θερμική άνεση για όλους τους επιβάτες του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή.

Lexus RZ Radiant θέρμανση με ακτινοβολία
Το εσωτερικό του RZ

Η Θέρμανση Radiant διατίθεται ως προαιρετική επιλογή στην Executive έκδοση RZ και είναι στάνταρ στην έκδοση Luxury.

Best of Network