Σαουδική Αραβία: Ποια είναι τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα

Μην βιαστείς να απαντήσεις με γνώμονα τα βίντεο στο YouTube. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και τα supercars για λίγους -ακόμα και στη Σαουδική Αραβία

Τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στη Σαουδική Αραβία

Λίγα βιντεάκια να έχεις δει στο YouTube υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να θεωρήσεις ότι στην Σαουδική Αραβία οδηγούν όλοι Lamborghini και Ferrari. Η πραγματικότητα προφανώς απέχει πολύ από την εκτίμηση "ξέρω εγώ, είχα ένα θείο εκεί και μου είπε" και τα βιντεάκια της Supercar Blondie. Όπως σε όλες τις χώρες, έτσι και στην Σαουδική Αραβία, ο περισσότερος κόσμος αγοράζει προσιτά αυτοκίνητα από προσιτές μάρκες -και όπως αποδεικνύεται κυρίως αυτές που έχουν γερή φήμη για την αξιοπιστία τους. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων για τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στην Σαουδική Αραβία. 

Τελικά ποια είναι τα 10 δημοφιλέστερα μοντέλα στην Σαουδική Αραβία;

Ακολουθεί αμέσως από κάτω η λίστα με τα 10 πρώτα μοντέλα σε πωλήσεις το πρώτο 9μηνο στη Σαουδική Αραβία αλλά θα κάνουμε ένα μικρό spoiler: Κορυφαίο μοντέλο σε πωλήσεις είναι το Toyota Camry και ακολουθεί το Toyota Hilux (εννοείται!) ενώ στην τρίτη θέση είναι το Toyota Yaris. θα χαλάσουμε ακόμα περισσότερο την έκπληξη της λίστας για να τονίσουμε ότι και στις θέσεις 8,9,10 βρίσκονται τρία άλλα μοντέλα της Toyota.

Toyota Camry
Toyota Camry, το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο στη Σαουδική Αραβία

Με σχετική ασφάλεια λοιπόν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αν είσαι Σαουδάραβας μάλλον οδηγείς Toyota. Ας δούμε ποια αυτοκίνητα πλασιώνουν την Toyota στην 10άδα των δημοφιλέστερων μοντέλων.

Τα δημοφιλέστερα μοντέλα στη Σαουδική Αραβία

Την σαρωτική παρουσία της Toyota νοθεύει κάπως η Hyundai με τo Elantra και το αειθαλές Accent ενώ στην 6η θέση βλέπουμε ακόμα ένα γνωστό όνομα -που στην Ελλάδα λατρεύτηκε-, το Nissan Sunny και στην 7η θέση το pick up Isuzu TF. Δεν είμαστε σίγουροι αλλά λογικά πρέπει να μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι χώρες που έχουν 2 pick up στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλέστερων μοντέλων. Όσο για την παντοκρατορία της Toyota μία εξήγηση είναι η πολυετής παρουσία στην περιοχή και αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία των μοντέλων Hilux και Land Cruiser.

Και ποιες είναι οι δημοφιλέστερες μάρκες;

Όπως θα κατάλαβες ήδη η Toyota είναι και η πρώτη μάρκα σε πωλήσεις και δεν είναι περίεργο αν αναλογιστείς ότι έχει έξι μοντέλα ανάμεσα στα δέκα δημοφιλέστερα. Συγκεκριμένα έχει υπερδιπλάσιες πωλήσεις από την δεύτερη Hyundai, η οποία με την σειρά της έχει υπερδιπλάσιες πωλήσεις από την τρίτη Nissan. Μέσα στην δεκάδα βρίσκουμε επίσης της Isuzu, Kia και Mazda καθώς και τις κινεζικές Geely και Changan.

Οι 10 δημοφιλέστερες μάρκες αυτοκινήτων στη Σαουδική Αραβία

Τι παρατηρούμε; Ε, δεν είναι δύσκολο: αν οδηγείς ευρωπαϊκό αυτοκίνητο (ή αμερικανικό) στη Σαουδική Αραβία θα σε ξέρουν με το μικρό σου όνομα. Και σίγουρα δεν έχει να κάνει με τις τιμές. Πόσο να διαφέρει η τιμή ενός βασικού Yaris π.χ. σε σχέση με ενός Peugeot 208; Λογικά η διαφορά αποκλείεται να είναι τόσο μεγάλη που να ωθεί τον Σαουδάραβα στην ιαπωνική πρόταση και όχι στην γαλλική. Σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακό ότι σε κάθε τρία καινούργια αυτοκίνητα που αγοράζονται το ένα είναι Toyota. Ένα -αν μη τι άλλο- εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς για την ιαπωνική φίρμα.

Best of Network