Αυτός ο αισθητήρας Lidar είναι το τέλος του οδηγού;

Ρωτήσαμε τον επικεφαλής της Luminar -που φτιάχνει το Lidar του Volvo ΕΧ90- και μας απάντησε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα χρειαζόμαστε, τιμόνι, πεντάλ άρα και οδηγούς

Volvo EX90 Lidar

Η Luminar, η εταιρεία που παρέχει την τεχνολογία lidar στο νέο ηλεκτρικό επταθέσιο Volvo EX90, εκτιμά ότι τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα θα μπορούσαν μια μέρα να είναι τόσο προηγμένα που το τιμόνι και τα πεντάλ θα είναι εντελώς περιττά.

Τι λέει ο επικεφαλής της Luminar

Αντιπαρερχόμαστε ότι αν συμβεί αυτό το site που διαβάζεις τώρα μάλλον δεν θα υπάρχει. Κατά την αποκάλυψη του EX90 στη Στοκχόλμη, η Volvo επιβεβαίωσε ότι η ηλεκτρική ναυαρχίδα των 110+ χιλιάδων ευρώ ήταν "hardware-ready" για αυτόνομη οδήγηση και έτσι το TopGear ρώτησε το αφεντικό της Luminar, Austin Russell, αν οι οδηγοί θα μπορούσαν μια μέρα να αφαιρεθούν εντελώς από την εξίσωση.

"Ναι, απολύτως", δήλωσε ο Russell. "Αυτό είναι μέρος ενός μακροπρόθεσμου οράματος. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω εδώ και να πούμε ότι αυτό είναι μάλλον περισσότερο ένα όραμα δεκαετίας παρά ένα όραμα του επόμενου έτους. Αλλά η τεχνολογία θα φτάσει εκεί", επιμένει. "Θα φτάσει εκεί."

Volvo EX90 Lidar
Volvo EX90 Lidar

Πάντα είχαμε τις αμφιβολίες μας για την αυτόνομη τεχνολογία, αλλά τείνουμε να τον πιστέψουμε. Ο Russell, άλλωστε, ίδρυσε τη Luminar το 2012 σε ηλικία 17 ετών και αργότερα έγινε ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο στα τέλη του 2020. Οπότε πρέπει να ξέρει καλύτερα.

Volvo EX90 Lidar
"Αποδόμηση" του Lidar στο Volvo

Προς το παρόν, όμως, αυτός και η Volvo επικεντρώνονται περισσότερο στην υποβοήθηση των οδηγών παρά στην πλήρη αντικατάστασή τους. Γι' αυτό μπορούν να λένε ότι το EX90 είναι "hardware-ready" για αυτόνομη οδήγηση, ακόμα κι αν το λογισμικό πίσω από αυτό είναι ακόμα σε εξέλιξη;

Το Lidar δεν υποθέτει, είναι σίγουρο

"Αν υπάρχει κάποιο όχημα στον πλανήτη που είναι έστω και εξ αποστάσεως ικανό να το κάνει, είναι οπωσδήποτε αυτό", υποστηρίζει ο Russell. Ο αισθητήρας lidar της εταιρείας του -ο οποίος χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να μετρήσει πόσο μακριά βρίσκονται τα εμπόδια- βρίσκεται στην κορυφή του παρμπρίζ του EX90, παρεμπιπτόντως. Ναι, εκείνο το κομμάτι που μοιάζει σαν να του λείπει το φωτάκι "TAXI".

Volvo EX90 Lidar
Volvo EX90 Lidar

"Για πρώτη φορά μπορείτε να έχετε ένα σύστημα που καταλαβαίνει ακριβώς πού βρίσκονται όλα τα αντικείμενα, ώστε να μην χρειάζεται λογισμικό που προσπαθεί να μαντέψει πού βρίσκονται τα πάντα στον κόσμο γύρω σας. Μπορείτε να γνωρίζετε με ακρίβεια εκατοστού πού βρίσκονται όλα αυτά τα αντικείμενα. Και αυτό είναι μέρος της μαγείας αυτού του lidar.

Volvo EX90 Lidar
Volvo EX90 Lidar

"Σημαίνει αυτό ότι θα υπάρχει πλήρως αυτόνομη οδήγηση παντού από την πρώτη μέρα; Όχι. Σημαίνει ότι είναι σε θέση να το κάνει θεωρητικά; Ναι. Μην με παρεξηγείτε, το να προσθέτουμε περισσότερες κάμερες και ραντάρ και τα πάντα είναι υπέροχο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πάντα θα σας αφήνει να μαντεύετε. Σε αντίθεση με το lidar, έτσι το ξέρεις".

Best of Network