To EX90 είναι το πρώτο Volvo με lidar

Η Volvo πιστή στις αρχές και την παράδοσή της περί οδηγικής ασφάλειας τοποθετεί στο προσεχές Volvo EX90, το σύστημα Lidar και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό

Volvo EX90 Lidar 1

Σε έναν κόσμο που οδεύει όλο και πιο γρήγορα στην αυτόνομη μετακίνηση, η Volvo σκοπεύει να πρωτοπορήσει, τοποθετώντας το σύστημα Lidar στο νέο SUV που θα αποτελεί τη ναυαρχίδα της, το Volvo EX90. Το Lidar είναι ένα σύστημα καμερών και αισθητήρων το οποίο εξοπλίζει τα αυτοκίνητα με αυτόνομη λειτουργία και εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των υψηλότερων επιπέδων αυτόνομης μετακίνησης. 

Η Volvo προανήγγειλε την αποκάλυψη του EX90 με ένα teaser που επικεντρώθηκε στην ασφάλεια του οχήματος και όχι στη φυσική του εμφάνιση. Ο διευθύνων σύμβουλος Jim Rowan ανέφερε σε video της εταιρείας πως τα χαρακτηριστικά υποβοήθησης οδήγησης, τα οποία βασίζονται κυρίως στη νέα μονάδα lidar της Volvo που βλέπει προς τα εμπρός, υπερβαίνουν "κάθε προηγούμενο Volvo" και αναμένεται να μειώσουν το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό κατά 20% και τα συνολικά ατυχήματα κατά περίπου 9%.

Volvo EX90 Lidar

Το EX90 θα είναι το πρώτο όχημα στη γκάμα της Volvo που θα χρησιμοποιεί μονάδα lidar, η οποία θεωρείται βασικό στοιχείο της λεγόμενης "αόρατης ασπίδας ασφαλείας" του SUV, αλλά και όλων των οχημάτων στα οποία θα τοποθετείται στο μέλλον. 

Τι είναι το Lidar; 

Το Lidar είναι ουσιαστικά "ανίχνευση και μέτρηση φωτός" και είναι στην πραγματικότητα ένα ακόμη σετ μάτια για το αυτοκίνητο, το οποίο χαρτογραφεί μια τρισδιάστατη εικόνα του κόσμου γύρω του χρησιμοποιώντας λέιζερ μέτρησης βάθους. Η μονάδα ενσωματώνεται στην οροφή του SUV και λειτουργεί μαζί με οκτώ κάμερες, πέντε ραντάρ και 16 αισθητήρες υπερήχων. Ο Rowan λέει ότι ο αισθητήρας lidar δίνει στο όχημα μια καθαρή εικόνα μέχρι τα 2,5 χλμ., δηλαδή περίπου 7,5 δευτερόλεπτα ταξιδιωτικής απόστασης σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, και όλα αυτά χωρίς την ανάγκη φωτισμού του περιβάλλοντος, δηλαδή λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι.

Volvo EX90 Lidar 1

Μελλοντικά, όλα τα νέα οχήματα της Volvo θα προσφέρουν το lidar ως στάνταρ εξάρτημα. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στο Volvo Ride Pilot, την εκδοχή της εταιρείας για τη μερική αυτόνομη λειτουργία επιπέδου 3.

Κατανόηση του οδηγού

Η Volvo ενσωμάτωσε επίσης ένα βελτιωμένο σύστημα παρακολούθησης του οδηγού στο EX90, το οποίο ονομάζει "Driver Understanding". Δύο κάμερες που βλέπουν προς τον επιβάτη και ένα χωρητικό τιμόνι χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του οδηγού για υπνηλία ή απροσεξία. Σε περίπτωση που ο οδηγός αποκοιμηθεί ή αρρωστήσει κατά την οδήγηση, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να σταματάει το όχημα και να καλεί σε βοήθεια.

"Πιστεύουμε ότι το EX90 είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο της Volvo που βγήκε ποτέ στους δρόμους", δήλωσε ο Joachim de Verdier, επικεφαλής του τμήματος ασφαλούς αυτοματισμού οχημάτων της Volvo Cars. "Συνδυάζουμε την κατανόηση του εξωτερικού περιβάλλοντος με την πιο λεπτομερή κατανόηση της προσοχής του οδηγού. Όταν όλα τα συστήματα ασφαλείας μας, οι αισθητήρες, το λογισμικό και η υπολογιστική ισχύς ενώνονται, δημιουργούν μια προληπτική ασπίδα ασφάλειας γύρω σας - και δεν θα ξέρετε καν ότι υπάρχει μέχρι να τη χρειαστείτε".

Best of Network