Drive Pilot: Πώς λειτουργεί η αυτόνομη οδήγηση της Mercedes

To Drive Pilot της Mercedes είναι το πρώτο διεθνώς πιστοποιημένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 στον κόσμο. Πώς λειτουργεί

Drive Pilot Mercedes

Πριν από 4 μήνες η Mercedes κατάφερε να είναι η πρώτη εταιρεία επί ευρωπαϊκού εδάφους που πήρε άδεια για χρήση του Drive Pilot, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. Το Drive Pilot είναι πρώτο διεθνώς πιστοποιημένο σύστημα επιπέδου 3 στον κόσμο.

Ποια συστήματα συμμετέχουν στο στην αυτόνομη οδήγηση  Drive Pilot

Bασίζεται σε μια αρχιτεκτονική που επιτρέπει τον ασφαλή έλεγχο όλων των καταστάσεων που θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν. Τα τέσσερα βασικά στοιχεία της αυτής της αρχιτεκτονικής περιλαμβάνουν το σύστημα πέδησης, το σύστημα διεύθυνσης, την παροχή ενέργειας και ορισμένους από τους αισθητήρες. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση περιβάλλοντος και τον χειρισμό. Η μπαταρία, ο κινητήρας του τιμονιού, οι αισθητήρες ταχύτητας των τροχών και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από το σύστημα για τον υπολογισμό των δεδομένων χρησιμοποιούν κοινό κώδικα.

Drive Pilot Mercedes

Ορισμένες πτυχές του συστήματος αισθητήρων είναι επίσης λειτουργικά πλεονάζουσες, επειδή οι διαφορετικές φυσικές έννοιες τους (συμπεριλαμβανομένων των οπτικών, των υπερήχων και των ραδιοκυμάτων) αλληλοεπιβεβαιώνονται, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή λειτουργία ανά πάσα στιγμή. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως ραντάρ, κάμερες και LiDAR. Ωστόσο, οι αισθητήρες υπερήχων και υγρασίας καθώς και τα μικρόφωνα παρέχουν επίσης πολύτιμα δεδομένα. Συνολικά, περισσότεροι από 30 αισθητήρες διασφαλίζουν ότι το DRIVE PILOT είναι αξιόπιστα σε θέση να ανταπεξέλθει στο έργο της οδήγησης.

Drive Pilot Mercedes

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πλεονασμός (σ.σ. εννοεί ότι πολλά συστήματα παρέχουν ίδια πληροφορία) είναι η σωστή προσέγγιση για την αυτοματοποιημένη οδήγηση επιπέδου 3 και πέρα από αυτό. Όσον αφορά τους αισθητήρες, θεωρούμε επίσης ιδιαίτερα απαραίτητη τη χρήση του LiDAR μαζί με το ραντάρ και τις κάμερες. Μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις εξαρτώμενες από την κατάσταση ελλείψεις ενός αισθητήρα με τα χαρακτηριστικά ενός άλλου. Η στήριξη σε έναν μόνο τύπο αισθητήρα δεν θα ανταποκρινόταν στα υψηλά πρότυπα ασφαλείας της Mercedes-Benz", λέει ο Markus Schäfer, επικεφαλής τεχνολογίας της φίρμας.

Drive Pilot Mercedes

Πώς λειτουργεί το Drive Pilot

Μετά την ενεργοποίηση του DRIVE PILOT, το σύστημα ελέγχει την ταχύτητα και την απόσταση και διατηρεί το όχημα στη δική του λωρίδα κυκλοφορίας. Υπό ορισμένες συνθήκες και σε κατάλληλα τμήματα του γερμανικού αυτοκινητόδρομου, οι οδηγοί μπορούν να αφήσουν την οδήγηση στο σύστημα όταν ταξιδεύουν σε πυκνή κυκλοφορία ή μποτιλιάρισμα με ταχύτητες έως 60 km/h.

Στην περίπτωση βλάβης σε ένα από τα πρωτεύοντα συστήματα, η αρχιτεκτονική του συστήματος DRIVE PILOT είναι σε θέση να αναγνωρίσει την κατάσταση και να διευκολύνει την ασφαλή παράδοση του ελέγχου στον οδηγό. Ακόμη και αν ο οδηγός δεν είναι σε θέση να συμμορφωθεί με την προτροπή παράδοσης, π.χ. λόγω ιατρικής ανάγκης, το Drive Pilot ξεκινά έναν ασφαλή ελιγμό επείγουσας στάσης που δεν θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία που ακολουθεί.

Drive Pilot Mercedes

H Mercedes-Benz προσφέρει εδώ και χρόνια στα οχήματά της προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (επιπέδου 2). Τον Δεκέμβριο του 2021, η Mercedes-Benz έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που έλαβε διεθνώς έγκριση συστήματος για την υπό όρους αυτόνομη οδήγηση (επιπέδου 3). Στη Γερμανία, το Drive Pilot είναι διαθέσιμο για την S-Class και την EQS από τις 17 Μαΐου 2021. Και για τη στάθμευση, η μάρκα έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα - με την προεγκατάσταση του INTELLIGENT PARK PILOT για τη μελλοντική διευκόλυνση της πλήρως αυτοματοποιημένης στάθμευσης χωρίς οδηγό στο επίπεδο 4.

Best of Network