Το ηλεκτρικό Toyota της επόμενης γενιάς μπορεί να είναι ανταγωνιστής της Taycan

Θα το δούμε πρώτη φορά το φθινόπωρο στην έκθεση του Τόκιο, όπου θα παρουσιαστούν διάφορα πρωτότυπα Toyota / Lexus πάνω σε μια νέα και πρωτοποριακή ηλεκτρική πλατφόρμα

Μπορεί ή Toyota να είναι από τις εταιρείες που αρχικά δεν πόνταραν στην ηλεκτροκίνηση, όμως όσο περνάει ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, ότι προετοιμάζεται και η ίδια για αυτό που τουλάχιστον για την ώρα, προβάλλει ως το αύριο της αυτοκίνησης. Το bZ4X ήταν το μοντέλο που έκανε την αρχή, ως το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα του ιαπωνικού κολοσσού. Σύμφωνα με τα νέα που μας έρχονται από την Toyota, οι Ιάπωνες θα παρουσιάσουν κάποιες πρωτότυπες εκδόσεις του πολυαναμενόμενου ηλεκτρικού οχήματος επόμενης γενιάς, στην έκθεση του Τόκιο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ουσιαστικά, θα μας δώσουν μια πρόγευση ενός εντελώς επαναπροσδιορισμένου και καινοτόμου αυτοκινήτου, με το οποίο η Toyota ελπίζει ότι θα κατακτήσει την κορυφή και στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Koji Sato, δήλωσε ότι η Toyota θα επενδύσει επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό ανεβάζει τη συνολική δέσμευση της Toyota στο εντυπωσιακό νούμερο των 37,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την συγκεκριμένη περίοδο.

Ένας ανταγωνιστής για την Porsche Taycan;

Κρίνοντας από το teaser που δόθηκε στη δημοσιότητα, το νέο ηλεκτρικό μοντέλο που θα εμφανιστεί στην αγορά το 2026, θα μπορούσε να είναι ένα σπορ όχημα με σφηνοειδή σχεδίαση, χαμηλό ρύγχος και μακρύ μεταξόνιο. Εμφανή είναι και τα στοιχεία από μοντέλα fastback, λόγω της οροφής με την έντονη κλίση στο πίσω μέρος.

Και αν είσαι πιο παρατηρητικός θα δεις κάτω δεξιά στο πίσω τζάμι το σήμα της Lexus. Ίσως η Toyota να ετοιμάζει έναν ανταγωνιστή για την Porsche Taycan (το πιο σπορ premium τετράθυρο ηλεκτρικό που κυκλοφορεί) αλλά η ιαπωνική ταπεινότητα ίσως να μην της επιτρέπει να το ξεστομίσει -ακόμα. Επίσης στην παρουσίαση που έκανε ο Sato προσέξτε την φράση στην παραπάνω εικόνα "set hearts racing" (μια ελεύθερη μετάφραση είναι "σε κάνει να καρδιοχτυπάς"). Νομίζουμε ότι αυτά τα δύο κομμάτια του παζλ για το επόμενο Toyota είναι αρκετά ενδεικτικά. 

Κρίσιμη περίοδος

Είναι σαφές πως το διάστημα που ακολουθεί, είναι κρίσιμο για την προσπάθεια της Toyota να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων. Η αποδοχή της Tesla παγκοσμίως, αλλά και η εμπορικότητα των ηλεκτρικών μοντέλων στην αγορά της Κίνας, οδηγούν την Toyota στο να ανεβάσει ρυθμούς. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του Sato, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Απριλίου και περιέγραψε ένα σχέδιο τριών βημάτων, για την επίτευξη "σημαντικά βελτιωμένης" παραγωγικότητας και κερδοφορίας από τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα της Toyota.

Σχέδιο τριών σταδίων

Ο Sato δήλωσε ότι το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την εξέλιξη οχημάτων για όλες τις κατηγορίες που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων όπως το crossover bZ4X. Από εδώ και στο εξής, η Toyota εισέρχεται στο δεύτερο στάδιο, όπου θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία που θα αντλήσει για τις μελλοντικές παρουσιάσεις μοντέλων. Αυτό το στάδιο θα διαρκέσει μέχρι το 2026 περίπου, όταν η Toyota εκτιμάται πως θα έχει πουλήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως. Τέλος, το τρίτο στάδιο ξεκινά το 2026 με τα ηλεκτρικά μοντέλα επόμενης γενιάς.

Διαβάστε ακόμα:
 - Και η Renault στη μάχη για ηλεκτρικό μοντέλο κάτω των 25.000 ευρώ
 - "Έξυπνο" φανάρι ανάβει κόκκινο όταν υπερβαίνεις το όριο ταχύτητας (+video)
 - Αυτό το αυτοκίνητο είναι πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως το 2022
 - Πώς η Tesla δοκιμάζει τα μοντέλα της σε συνθήκες ακραίας ζέστης (+video)
 - Αφιέρωμα Bentley: Τα μοντέλα που καθόρισαν την ένδοξη ιστορία της