Η Xpeng ετοιμάζει premium επίθεση στην Ευρώπη

Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων, έχει στα σκαριά δύο μοντέλα αυξημένων διαστάσεων, που προβάλλουν σαν δύο από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες επιλογές.

Xpeng G9

Η απόβαση των κινεζικών εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κάτι που άλλωστε έχει γίνει σαφές και από τις δηλώσεις στελεχών παραδοσιακών ευρωπαϊκών ομίλων, που εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα τελευταία νέα έρχονται από το στρατόπεδο της Χpeng, η οποία μετά την είσοδο της στην αγορά της Νορβηγίας το 2020, τώρα βρίσκεται σε φάση επέκτασης και επανατοποθέτησης στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Νορβηγία πάντα "πρώτο βήμα" για τους Κινέζους

Μία από τις εταιρείες που προβάλλουν ως αντίπαλοι της Τesla, η Xpeng ορθώς επέλεξε την ώριμη -αναφορικά με την διεισδυτικότητα της ηλεκτροκίνησης- αγορά της Νορβηγίας πριν από 2 χρόνια για να πατήσει πόδι στην Ευρώπη, με ένα SUV συμπαγών διαστάσεων, το G3, το οποίο μετά από ένα facelift μετονομάστηκε σε G3i. Στα πλάνα των κινέζων ήταν να ακολουθήσει ένα μεσαίο sedan, το P5, καθώς και το μεγαλύτερο Ρ7, την ώρα που η εταιρεία θα επεκτείνονταν και στις αγορές της Σουηδίας και της Δανίας.

Xpeng G9

Το πλάνο αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει καθώς όπως όλα δείχνουν, η Xpeng προχωρά σε επανατοποθέτησή της στην αγορά ως premium μάρκα, σκοπεύοντας να παρουσιάσει μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το Ρ5 μάλλον εγκαταλείπεται, ενώ αναμένεται να λανσαριστούν ένα νέο μεγάλο SUV με την ονομασία G9 και μια νέα έκδοση του Ρ7. Από πλευράς διαστάσεων, τα δύο αυτά μοντέλα θα τοποθετούνται ανάμεσα στη μεσαία και τη μεγάλη κατηγορία.

Αναβάθμιση σε premium

Ο Jiaxi You, Διευθυντής της Χpeng στον τομέα του μάρκετινγκ στις αγορές εκτός Κίνας, ήταν σαφής: "Ξεκινήσαμε με μια στρατηγική εύκολης προσέγγισης (σ.σ. της αγοράς), αλλά τώρα προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε πραγματικά τη μάρκα". Αναφορικά με τα προϊόντα, οι πωλήσεις του G9 ξεκίνησαν στην Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι το πιο προηγμένο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της μάρκας, διαθέτοντας αρχιτεκτονική 800V που του δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει φόρτιση 300kWh, ταχύτερα π.χ. από μια Porsche Taycan.

Xpeng G9

Η τιμή του αυτοκινήτου ξεκινά από €59.990 στην Ολλανδία για την έκδοση με μπαταρία LFP 78kWh και αυτονομία 460km (WLTP). H έκδοση με θεωρητική αυτονομία 570km και πιο ενεργειακά πυκνή χημική μπαταρία NCM με βάση το νικέλιο ξεκινά από €61.990.

Σχολιάζοντας την κατάργηση του sedan P5, ο Martin Stegelmeier, επικεφαλής του προϊοντικού σχεδιασμού της Xpeng για την Ευρώπη, δήλωσε πως: "Αποφασίσαμε ότι θα είχε περισσότερο νόημα να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας για να επικεντρωθούμε σε αυτοκίνητα που θα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά και ένα μικρότερο σεντάν δεν είναι ο τύπος αμαξώματος του μέλλοντος στην Ευρώπη".

Xpeng G9

Παράλληλα, η Xpeng τοποθετεί τον εαυτό της ως ηγέτη στον τομέα της τεχνολογίας, με χαρακτηριστικά όπως η τριπλή οθόνη στο G9 και η σουίτα λειτουργιών υποβοήθησης του οδηγού Xpilot, που περιλαμβάνει 29 αισθητήρες. Ενδεικτικά του αφηγήματος της τεχνολογικής υπεροχής στην οποία θέλει να επενδύσει η Xpeng, είναι το γεγονός ότι το G9 χρησιμοποιεί το τσιπ Orin X της Nvidia για την τροφοδοσία του Xpilot, ενώ στην καρδιά του ψηφιακού κόκπιτ βρίσκεται το τσιπ Snapdragon 8155 της Qualcomm, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί το νέο ηλεκτρικό SUV EX90 της Volvo.

Xpeng P7

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική, η Xpeng δήλωσε ότι οι πρόσφατα ανακοινωθείσες ευρωπαϊκές τιμές για τα P7 και G9 δεν επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες μειώσεις τιμών της Tesla στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία μείωσε τις τιμές των αυτοκινήτων της στην εγχώρια αγορά της Κίνας. Ενδεικτικό αυτοπεποίθησης ή άγνοια κινδύνου; Ότι απ’ τα δυο κι αν συμβαίνει, το P7 ξεκινά από €49.990 στην Ολλανδία, σαφώς πάνω από τα €45.970 που χρεώνει η Tesla για την βασική έκδοση του Model 3 στην ίδια αγορά.

Να σημειωθεί πως η Χpeng εφαρμόζει ένα μοντέλο άμεσων πωλήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, πληρώνοντας στους συνεργάτες ένα ποσό για την κάθε πώληση, ενώ παράλληλα ενισχύει τις διαδικτυακές πωλήσεις.

Best of Network