









Οδηγούμε το Leapmotor C10, ένα νέο ηλεκτρικό SUV της ελληνικής αγοράς με premium λογική που δε θα αδειάσει τον τραπεζικό λογαριασμό σου.
Άνεση, ποιότητα κύλισης, εξοπλισμός, τιμή
Βάρος, αυτονομία, απουσία Android και Apple συνδέσεων
Γνωρίσαμε τη Leapmotor μόλις πρόσφατα, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και είναι από τις νέες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας, εκείνες που ευαγγελίζονται τη βιώσιμη κινητικότητα.
Ιδρύθηκε το 2015 και αυτή τη στιγμή έχει στο πλευρό της τον όμιλο Stellantis και στην γκάμα της δύο ηλεκτρικά μοντέλα με άλλο ένα στα σκαριά. Με το σλόγκαν "άλμα στο μέλλον", η εταιρεία ορίζει το δικό της άλμα από την αφάνεια κατευθείαν στο κέντρο των σημερινών εξελίξεων στην ηλεκτροκίνηση.
Έχοντας οδηγήσει πριν από λίγες εβδομάδες το Leapmotor T03, το λιλιπούτειο 4θέσιο ηλεκτρικό με την πιο ανταγωνιστική τιμή στην αγορά, βρέθηκα για λίγες ημέρες στην αναπαυτική θέση του δεύτερου μοντέλου της, του Leapmotor C10. Ενός ηλεκτρικού SUV μεσαίων διαστάσεων (μήκος 4,7 μ.), με διευρυμένο μεταξόνιο (2,8 μ.) και χώρους αρχοντικούς περισσότερο για τους επιβάτες και λιγότερο για τις αποσκευές.
Με τέτοιο αμάξωμα, τα 435 λίτρα του πορτμπαγκάζ φαντάζουν λίγα. Ωστόσο, ανέσεις υπάρχουν με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα, θερμαινόμενα και αεριζόμενα μπροστινά καθίσματα, πανοραμική οροφή, πολύ καλό ηχοσύστημα με 12 ηχεία και 12.1 surround ήχο, εσωτερικούς φωτισμούς και δερματοποιημένες επενδύσεις.
Το μοντέλο της δοκιμής μας είχε ένα σκούρο κυπαρισσί εξωτερικό χρώμα συνδυασμένο με εσωτερικό σε απόχρωση τερακότας. Το φωτεινό εσωτερικό σού φτιάχνει τη διάθεση, όπως και ο διαθέσιμος χώρος σε πλάτος. Οδηγός και συνοδηγός κρατούν αποστάσεις όπως στα μεγάλα και πολυτελή τζιπ.
Γενικά, υπάρχει μια αίσθηση άνετων χώρων και για τους πίσω επιβάτες, που μπορούν να κάτσουν και σταυροπόδι ρυθμίζοντας την κλίση της πλάτης σε δύο θέσεις. Ο οδηγός έχει στα δεξιά του μία πλατιά και υπερυψωμένη κεντρική κονσόλα και δύο ψηφιακές οθόνες μπροστά του.
Η κεντρική είναι μεγάλη (14,6 ίντσες) και εμπεριέχει ουσιαστικά όλα τα χειριστήρια (απτικά) για τις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Το οικοσύστημα θυμίζει αυτό της Tesla, όπως και οι ελάχιστοι φυσικοί διακόπτες-μπουτόν που βρίσκονται πάνω στο τιμόνι.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το περιβάλλον της Tesla, το C10 της Leapmotor έχει και δύο κλασικούς μοχλοδιακόπτες στην κολόνα του τιμονιού τύπου Mercedes: ο δεξιός για την επιλογή της μετάδοσης (P-N-D-R) και ο αριστερός για τα φλας και το σινιάλο.
Σαν να έχει πάρει τα καλά από αυτές τις δύο εταιρείες και να έχει προσθέσει το δικό της λειτουργικό, το οποίο φέρει την ονομασία Leap OS 4.0. Ένα software που προσφέρει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης, συνδεσιμότητας και λειτουργικότητας υποστηρίζοντας παράλληλα τα ελληνικά.
Από αυτό μπορείς να ρυθμίσεις την απόδοση του αυτοκινήτου σε τρία προγράμματα (Eco, Comfort και Sport), τη λειτουργία One-Pedal, τα φώτα έσω-έξω, τον κλιματισμό, τα 14 φόντα nature και space της κεντρικής οθόνης, ακόμα και το κάθισμα του συνοδηγού.
Η σουίτα τεχνολογιών υποβοήθησης και ασφάλειας αποτελείται από 12 αισθητήρες και 17 συστήματα, που μαζί με την αρχιτεκτονική δομή του αμαξώματος του έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στα crash test του Euro NCAP με πέντε αστέρια και πολύ καλές επιμέρους βαθμολογίες.
Εντούτοις, τα συστήματα ADAS μαζί με τις ηχητικές του ειδοποιήσεις είναι σχεδόν όλα ανοιχτά by default και περισσότερο εκνευρίζουν παρά ειδοποιούν. Κάποια μπορείς να τα απενεργοποιήσεις μαζί με τα ηχητικά τους, όμως αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά που μπαινοβγαίνεις.
Το λειτουργικό της Leapmotor είναι σχετικά εύκολο και οικείο στη χρήση, όμως στερείται γρήγορης απόκρισης. Εδώ ή ο επεξεργαστής είναι αργός ή χρειάζεται update.
Το τελευταίο γίνεται Over-The-Air και απαιτείται σε μερικά πραγματάκια, όπως στην απτική απόδοση της οθόνης –συχνά πατάς δύο φορές ένα εικονίδιο για να ενεργοποιηθεί– αλλά και στη διάθεση των λειτουργικών Android Auto και Apple CarPlay, που λείπουν αδικαιολόγητα. Από την άλλη, το λειτουργικό διαθέτει App Store που μπορείς να κατεβάσεις δημοφιλείς εφαρμογές.
Κατασκευαστικά, το μοντέλο χρειάζεται κάποιες μικροδιορθώσεις, όπως στους μεντεσέδες, αν και σε επίπεδο συναρμολόγησης είναι καλύτερο από Tesla. Το σχέδιο του αμαξώματος είναι λιτό, με ρέουσες επιφάνειες, που από το πλάι θυμίζουν σιλουέτα από Range Rover χωρίς ακμές, νεύρα και άλλα τινά.
Οι τροχοί είναι 20 ιντσών με ελαστικά διαστάσεων 245/45 και σε συνδυασμό με την καλή ρύθμιση της ανάρτησης το αυτοκίνητο πατά γερά στο έδαφος. Είναι όμως πάνω από τους δύο τόνους και γενικά το αισθάνεσαι βαρύ και δυσκίνητο στις χαμηλές ταχύτητες. Όταν ανέβουν τα χιλιόμετρα, γίνεται πιο ευχάριστο και συμμετοχικό, με καλύτερη κατευθυντικότητα.
Η απόδοση των φρένων είναι μέτρια προς καλή, με το σύστημα διεύθυνσης να έχει αμεσότητα αλλά και πολύ τεχνητή αίσθηση, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρικά. Η ποιότητα κύλισης είναι απρόσμενα καλή κρατώντας μια ιδανική ισορροπία μεταξύ άνεσης και δυναμικής συμπεριφοράς.
Και σε όλα αυτά έρχεται ένας ηλεκτροκινητήρας 218 ίππων και ροπής 320 Nm μαζί με μία μπαταρία LFP 69,9 kWh να δίνει "ψυχή" σε όλα τα παραπάνω και δύναμη στους πίσω τροχούς.
Καλούτσικα τα πράγματα, αν και πάλι βάλουμε στην εξίσωση το υπέρβαρο της κατασκευής. Ωστόσο, σε επίπεδο αυτονομίας έχουμε πρόβλημα.
Η εταιρεία αναφέρει εύρος κίνησης για 424 χλμ./φόρτιση κατά WLTP. Εμείς, πάλι, δεν είδαμε ποτέ μετά από φουλ φόρτιση να γράφει το trip computer πάνω από 380 χλμ., ενώ η ενεργειακή επάρκεια δεν είναι αντάξια της κατηγορίας όπου συμμετέχει το C10.
Το να βλέπεις αυτονομία πάνω από 400 χλμ. είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε μεταξύ 18,1 και 21,3 kWh, ενώ και οι χρόνοι φόρτισης δεν είναι ιδιαίτερα γρήγοροι. Σε ταχυφορτιστή μπορεί να λάβει ενέργεια μέχρι 84 kW και σε απλό φορτιστή AC μέχρι 6,6 kW.
Στα εμπορικά βοσκοτόπια της εταιρείας θα βρούμε το C10 σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού: Style και Design. Όλες διαθέτουν διζωνικό κλιματισμό, navigation, κάμερα 360 μοιρών, ηλιοροφή, ασύρματη φόρτιση κ.ά.
Στην κορυφαία έκδοση της δοκιμής μας υπάρχουν οι μεγάλοι τροχοί, το σαλόνι τύπου δέρματος, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, θερμαινόμενο τιμόνι, τα φουλ λειτουργικά καθίσματα κ.ά.
Το πρόγραμμα εγγυήσεων προσφέρει 5 χρόνια για το αυτοκίνητο και 8 χρόνια για την μπαταρία μαζί με ένα προωθητικό πρόγραμμα λανσαρίσματος με έκπτωση 2.000 ευρώ.
Ως εκ τούτου, η τιμή της έκδοσης Style διαμορφώνεται στα 39.900 ευρώ και της Design στα 41.400 ευρώ. Με την επιδότηση του υφιστάμενου προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά 3" και εφόσον εγκριθεί η αίτησή σου, το C10 Style μπορείς να το παραλάβεις στα 30.900 ευρώ και το C10 Design στα 32.400 ευρώ. Καλό κατευόδιο.
Κινητήρας: Hλεκτρικό μοτέρ 160 kW
Μπαταρία: 69,9 kWh
Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 1
Κίνηση: Στους πίσω τροχούς
Ισχύς: 218 PS
Ροπή: 320 Nm
0-100 km/h: 7,5 sec
Τελική ταχύτητα: 170 km/h
Κατανάλωση:
Μέση εργοστασιακή: 19,8 kWh/100 km
Μέση δοκιμής: 21,3 kWh/100 km
Αυτονομία δοκιμής: 380 km
Χρόνος φόρτισης: Στα 6,6 kW σε 12,30 ώρες, σε DC (έως 83kW) σε μισή ώρα από 30%-80%.
Διαστάσεις:
ΜxΠxΥ: 4.739 mm x 1.900 mm x 1.680 mm
Μεταξόνιο: 2.825 mm
Βάρος: 2.055 kg
Χώρος αποσκευών: 435-1.410 lt
Τιμή: από 39.900€