Volvo V60 Recharge T6: Ίσως το απόλυτο οικογενειακό

Στην Ελλάδα, η κατηγορία των SW περνάει σταθερά κάτω απ' τα ραντάρ των πωλήσεων της αγοράς αυτοκινήτων. Μοντέλα όπως το V60 σου αποδεικνύουν το παράδοξο της διαπίστωσης.

Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV
Volvo V60 T6 PHEV

Λόγω υψηλής ζήτησης στις ευρωπαϊκές αγορές, εκτός από τη Σουηδία, το V60 παράγεται και στο εργοστάσιο της Volvo στη Γάνδη. Το έπιασες το υποννοούμενο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ

Για τους χώρους και την πρακτικότητα που υπερτερούν ενός SUV.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ

Για την αμφιλεγόμενη αισθητική που υστερεί ενός SUV.

Μπορεί να ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο που οι περισσότερες κατηγορίες κάνουν χώρο για τη μεγαλειώδη παρέλαση των SUV, όμως ακόμη και πριν από αυτή, υπήρχαν μερικές κατηγορίες που ζούσαν στο περιθώριο. Σε κάποιες αγορές μάλιστα, αποτελούσαν κάτι σαν είδος προς εξαφάνιση. Μία τέτοια κατηγορία, ήταν αυτή των station wagon και μια τέτοια αγορά, ήταν η ελληνική. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Τα καλά των station wagon

Η κατηγορία των SW απευθύνεται σε ένα απόλυτα συνειδητοποιημένο κοινό. Δίνει έμφαση στους χώρους, την πρακτικότητα και κατά βάση αποτελεί την ιδανική επιλογή για άνετα και ξεκούραστα ταξίδια, καθώς η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος δεν είναι μεγάλη, οπότε η οδική συμπεριφορά ενός station wagon είναι αντίστοιχη ενός sedan. Ένα SUV μπορεί να διαθέτει ψηλότερη θέση οδήγησης και πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτή, όμως το αυξημένο ύψος συχνά συνοδεύεται από αυξημένες κλίσεις στις στροφές και ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους.

Volvo V60 T6 PHEV

Το βασικό αρνητικό στοιχείο ενός SW δεν ήταν άλλο από την σχεδίαση. Και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το αυτοκίνητο υπήρξε απωθημένο για αρκετές γενιές, το φαίνεσθαι αποτελούσε σημαντικότερη παράμετρο από το είναι. Ναι, το station wagon ως εικόνα, ήταν -για να παραφράσω τον γνωστό όρο του Διεθνούς Δικαίου- vehiculum non grata, ανεπιθύμητο όχημα. Μέσα σε αυτό το τοπίο, υπήρχε μια μάρκα που για κάποιο λόγο επένδυε παραδοσιακά στη συγκεκριμένη κατηγορία, η Volvo. Προφανώς οι Σουηδοί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρακτικότητα από εμάς, αλλά το αυτοκίνητο είναι ένα παγκόσμιο προϊόν. Και η αλήθεια είναι πως υπήρχαν αρκετές αγορές στον πλανήτη που είχαν διαφορετική άποψη για τα station wagon από τη δική μας.

Volvo V60 T6 PHEV

Στο σημερινό περιβάλλον όπως τείνει να διαμορφωθεί με την αναπόφευκτη επικράτηση των SUV και την πορεία προς τον εξηλεκτρισμό, η Volvo διαθέτει πλέον στη γκάμα της ικανό αριθμό μοντέλων που εκφράζουν τη σύγχρονη τάση της αγοράς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως αποτάσσεται τα SW. Και δεν έχει λόγο να το κάνει, τουλάχιστον όσο υπάρχουν αγοραστές που αντιστέκονται στη μόδα των SUV, χωρίς να χάνουν κάτι ιδιαίτερο από αυτή τους την άρνηση. Το αντίθετο, μάλλον κερδίζουν.

Plug-in υβριδικό

Πάρε για παράδειγμα το V60 T6 της δοκιμής, που όντας σε συνάρτηση με το πνεύμα της εποχής, είναι plug-in υβριδικό, γεγονός που μεταφράζεται σε δυνατότητα κίνησης με αμιγώς ηλεκτρική ενέργεια. Έστω κι αν αυτή η δυνατότητα παύει να υφίσταται μετά από 45km. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Το V60 είναι ένα τυπικό δείγμα γραφής της Volvo. Χαρακτηρίζεται από την αισθητική προσέγγιση που διακρίνει ολόκληρη τη γκάμα της εταιρείας, με τις καμπύλες να αποτελούν την εξαίρεση, ενώ το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό, όπου σου είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνεις το μοντέλο στο οποίο βρίσκεσαι.

Volvo V60 T6 PHEV

Με μήκος 4,76m το V60 είναι μάλλον λίγο μικρότερο απ' ότι δείχνει. Την ίδια ώρα όμως, οι χώροι του είναι ακόμη μεγαλύτεροι απ' αυτό που αφήνουν να εννοηθεί οι διαστάσεις του και αν αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, τότε ποιο είναι; Οι επιβάτες του V60 έχουν στη διάθεσή τους όσο χώρο χρειάζονται για τα πόδια και το κεφάλι τους, και 529 λίτρα για τις αποσκευές τους. Κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών υπάρχει έξτρα αποθηκευτικός χώρος, οι πλάτες των πίσω καθισμάτων μπορούν να αναδιπλωθούν, ενώ η πόρτα του χώρου αποσκευών ανοίγει ηλεκτρικά. Ό,τι περιμένεις δηλαδή από ένα station wagon.

Και οι επιδόσεις, ό,τι περιμένεις από ένα Volvo. Οι Σουηδοί έχουν επίσης μακρά παράδοση στους ισχυρούς κινητήρες και στην περίπτωση του V60, έχουν συνδυάσει έναν δίλιτρο κινητήρα βενζίνης με τούρμπο και έναν ηλεκτροκινητήρα. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 350 ίππους και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι επιδόσεις δεν αποτελούν αδύνατο σημείο για το SW της Volvo, έστω κι αν το βάρος είναι αναμενόμενα αυξημένο, ξεπερνώντας οριακά τους 2 τόνους. Σε κάθε περίπτωση, το V60 είναι ένα μοντέλο που προορίζεται για συγκεκριμένη χρήση. Ιδανικό για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, διατηρεί με άνεση υψηλές ταχύτητες, στρίβει χωρίς να προβληματίζει και είναι απαλλαγμένο από πάσης φύσεως αεροδυναμικούς θορύβους.

Volvo V60 T6 PHEV

Παρά τις κορυφαίες τιμές επιδόσεων, δεν ενδείκνυται για γρήγορη οδήγηση, καθώς η αίσθηση του τιμονιού είναι μέτρια όταν οι ρυθμοί ανέβουν. Από την άλλη πλευρά, η υβριδική τετρακίνηση (ο κινητήρας βενζίνης κινεί τους εμπρός τροχούς και ο ηλεκτροκινητήρας τους πίσω) και το καλό πλαίσιο, έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή πρόσφυση και την στιβαρή αίσθηση στις στροφές. Όμως η αλήθεια είναι πως σπάνια θα συναντήσεις στη θέση οδήγησης ενός Volvo SW κάποιον που προσπαθεί να "γράψει” χρόνο σε μια διαδρομή.

Η παράμετρος της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται εκεί για να περιορίζει την κατανάλωση και να μειώνει τις εκπομπές ρύπων στις αστικές μετακινήσεις. Το φόρτε του όμως είναι τα ταξίδια σε ανοιχτό δρόμο με πλήρες ή μη φορτίο. Τα κάτι παραπάνω από €50.000 που κοστίζει, είναι αναμενόμενο ποσό με βάση τις προδιαγραφές του. Αν μπορείς να κάνεις skip τις όποιες αναστολές σου που αφορούν στην εμφάνιση, θα ανακαλύψεις έναν απόλυτα ελκυστικό τρόπο μετακίνησης, που υπερτερεί από εκείνον των περισσότερων SUV. Άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες.

Volvo V60 Recharge T6

Κινητήρας: 4κύλινδρος turbo, 1.969cc
Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 8
Κίνηση: Τετρακίνηση
Ισχύς: 350 ίπποι
Ροπή: 350 Nm
0-100 km/h: 5,4 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Κατανάλωση:
μέση εργοστασιακή: από 0,8 lt/100 km
μέση δοκιμής: 7,3 lt/100 km
Διαστάσεις:
ΜxΠxΥ: 4.761 mm x 1.850 mm x 1.427 mm
Βάρος: 2.069 kg
Χώρος αποσκευών: 529 lt
Εκπομπές CO2: 18 g/km
Τιμή: από €51.860

Best of Network