Fast and Furious: Είδαμε το Fast X για να μην το δείτε εσείς

Ξεκινήσαμε με χαρά να δούμε το Fast X και τελικά νιώσαμε ότι θυσιαστήκαμε για σένα φίλε αναγνώστη. Δηλαδή την είδαμε εμείς και βασανιστήκαμε για να μην την δεις εσύ

fast X

Σε ποιον αρέσουν τα αυτοκίνητα και δεν θέλει να δει μια ταινία Fast and Furious; Δύσκολο να βρεις κάποιον, εκτός αν οι ταινίες -παράλογης- δράσης με αυτοκίνητα τον χαλάνε. Βέβαια στην περίπτωση του Fast X η δράση δεν είναι παράλογη -κινείται μόνο στο πλαίσιο του γελοίου. Είδαμε την τελευταία ταινία του δημοφιλέστατου franchise και θέλουμε να αλλάξουμε μάτια. Ίσως να απορείς με την ακραία τοποθέτηση αλλά έχουμε σοβαρό λόγο. Α, αν δεν είδες την ταινία ακολουθούν spoiler. 

Ένας κακός καρικατούρα

Τι κάνει μια ταινία με κακούς πολύ καλή; Μα φυσικά ο κακός. Όσο περισσότερο πείθει ο κακός, τόσο καλύτερη η ταινία. Τι παθαίνει μια ταινία που ο κακός είναι για γέλια; Φυσικά πάει άπατη. Στο Fast X κακός είναι ο Jason Momoa. Και είναι ίσως από τους χειρότερους κακούς που έχουμε δει. Η πρόζα που του αντιστοιχεί και η συνολική του τοποθέτηση στην ιστορία όχι απλά δεν σε τρομάζουν αλλά σε κάνουν να ξανακοιτάξεις το εισιτήριο αν μπήκες στη σωστή ταινία και στη σωστή αίθουσα.

Διαβάστε Επίσης

Είναι μια καρικατούρα που δεν πείθει σε κανένα σημείο της ταινίας. Ούτε καν όταν βάζει στόχο τον γιο του Τορέτο. Ακόμα και τότε θυμίζει άσχετο νηπιαγωγό με μούσι.

Jason Momoa Fast X

Και αν είδατε την ταινία μην βιαστείτε να πείτε ότι φταίει το ενδυματολογικό. Αυτό ίσως είναι το μοναδικό που βγάζει κάποιο νόημα στον χαρακτήρα που υποδύεται ο Momoa. 

Μια σφαιρική βόμβα που τσουλάει 

Πάει καιρός που βλέπαμε κογιότ και μπιπ μπιπ. Ναι, το υπέροχο animation που περίσσευαν οι εκρήξεις από δυναμίτη και οι σφαιρικές βόμβες με φυτίλι. Κάπως έτσι συνηθίσαμε τις βόμβες, μέχρι που ενηλικιωθήκαμε και μάθαμε ότι η σωστή βόμβα είναι σε χειραποσκευή. Όχι, στο Fast X η μπόμπα είναι μεγάλη σφαιρική και τσουλάει μέσα στην Ρώμη μέχρι να κάνει μπουμ αλλά χωρίς ούτε μία ανθρώπινη απώλεια γιατί την έπαιξε σαν γαλλικό μπιλιάρδο ο Τορέτο.

Βόμβα Fast X

Η ύπαρξη της σφαιρικής βόμβας μας θύμισε λίγο την ταινία "Δικτάτορας" του Sacha Baron Cohen, o οποίος διέταξε την εκτέλεση επιστήμονα γιατί η βόμβα δεν είχε μυτερή άκρη. Κάπως έτσι πρέπει να ζήτησε και το στούντιο σφαιρική βόμβα από τον σκηνοθέτη.

Θα περιμένουμε δύο χρόνια μια έκρηξη!

Ο Louis Leterrier δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα από αυτά που έχει καταφέρει στο παρελθόν ο σκηνοθέτης Justin Lin. Βαρετές σκηνές δράσης και χωρίς έμπνευση αφού τις περισσότερες τις έχουμε ξαναδεί στο franchise. Τρύπα στο σενάριο μεγαλύτερη από αυτή που άνοιξε ο μετεωρίτης που έπεσε στη Γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και σημαντικοί ηθοποιοί περνούν από την οθόνη χωρίς ρόλο -απλά και μόνο επειδή δεν ήθελαν να χάσουν το πανεύκολο και παχυλό μεροκάματο που έδινε το στούντιο.

Διαβάστε Επίσης

Αυτά και πολλά ακόμα αρνητικά δεν είναι κάτι καινούργιο στη showbiz. Έχουν συμβεί και σε άλλους πολύ καλύτερους σκηνοθέτες. Αλλά το να λέμε ότι φταίει ο Louis Leterrier είναι άδικο. Γιατί; Το ποιος φταίει φαίνεται στο φινάλε. Και είναι εμφανές ότι για αυτό το χάλι ευθύνεται το στούντιο. Δεν υπάρχει περίπτωση εν ζωή σκηνοθέτης να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος. Στο τέλος της ταινίας είχαν την φαεινή ιδέα του πιο άκομψου "και θέλω να σας πάρω τα λεφτά με το ζόρι" cliffhanger (η τεχνική που σε σήριαλ και σειρές σε αφήνει να αγωνιάς για την συνέχεια) από καταβολής οθόνης, μικρής και μεγάλης. 

Είναι δυνατόν να περιμένεις το αποτέλεσμα μιας έκρηξης για δύο χρόνια; Tα cliffhanger είναι για καμιά "Λάμψη" (το ελληνικό σίριαλ και όχι η ταινία του Κιούπρικ), άντε και καμιά σειρά στο Netflix. Μέχρι εκεί. Σε blockbuster αν το κάνεις θα είσαι δέκτης των περισσότερων αρνητικών ευχών στην ιστορία του σινεμά. Ας μην ασχοληθούμε με το θέμα "οικογένεια" γιατί στο τσακ είμαι να μετανιώσω που έκανα, μετά το Fast X. Και ένα ακόμα αρνητικό: όταν η βόμβα είναι σφαιρική πρέπει να έχει φυτίλι. Στο Fast X δεν είχε.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network