Alfa Romeo Giulietta: Η πρώτη Alfa με γυναικείο όνομα

H Alfa Romeo Giulietta έγινε "Η γλυκιά καρδιά της Ιταλίας" όταν παρουσιάστηκε και ήταν η πρώτη φορά που αυτοκίνητο της Alfa έπαιρνε γυναικείο όνομα.

Alfa Romeo Giulietta Sprint
Alfa Romeo Giulietta Sprint Logo
Alfa Romeo Giulietta Sprint Logo
Alfa Romeo Giulietta Sprint Logo
Alfa Romeo Giulietta Sprint
Alfa Romeo Giulietta Sprint
Alfa Romeo Giulietta Sprint
Alfa Romeo Giulietta Sprint Giulietta Masina
Alfa Romeo Giulietta Sprint
Alfa Romeo Giulietta Sprint
Alfa Romeo Giulietta Sprint
Alfa Romeo Giulietta Sprint

Η Alfa Romeo Giulietta - "η γλυκιά καρδιά της Ιταλίας" - που φέτος κλείνει τα 70 της χρόνια, είναι ένα μοντέλο που έγραψε ιστορία στην αυτοκινητοβιομηχανία και παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για τους οπαδούς των τεσσάρων τροχών και της Alfa Romeo ειδικότερα.

Alfa Romeo Giulietta Sprint

Παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό στις 21 Απριλίου 1954, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο, μόνο στην έκδοση κουπέ.

Διαβάστε Επίσης

Η Giulietta Sprint έκανε αμέσως θραύση τις πρώτες ημέρες του Σαλόνι Αυτοκινήτου, όταν συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 παραγγελίες, ένας τεράστιος αριθμός για την εποχή εκείνη. 

Alfa Romeo Giulietta Sprint

Δύο εβδομάδες πριν από το λανσάρισμά της, διοργανώθηκε μια προεπισκόπηση στην αυλή του εργοστασίου Portello για τους γνώστες και τις αρχές: δύο ηθοποιοί πήδηξαν από ένα ελικόπτερο ντυμένοι ως Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ.

Η Giulietta έγινε "η γλυκιά καρδιά της Ιταλίας" ως η πρώτη Alfa Romeo που πήρε γυναικείο όνομα, έχοντας κερδίσει γρήγορα το κοινό για το οποίο λειτουργούσε ως σύμβολο της οικονομικής άνθησης. 

Alfa Romeo Giulietta Sprint

Όταν η 100.001η Giulietta sedan βγήκε από τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου Portello, η Giulietta Masina (η μούσα του Federico Fellini) γιόρτασε αυτοπροσώπως αυτό το σημαντικό κατασκευαστικό ορόσημο- ήταν το πρώτο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Μιλάνο που πέτυχε εξαψήφιο αριθμό πωλήσεων. 

Alfa Romeo Giulietta Sprint Giulietta Masina

Alfa Romeo Giulietta 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έχοντας πρόσφατα κερδίσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα F1 με την Alfetta που οδηγούσε πρώτα ο Farina και μετά ο Fangio το 1950 και το 1951, η μάρκα με έδρα το Μιλάνο ήθελε να κατασκευάσει ένα μοντέλο που θα μπορούσε να διατηρήσει τον όγκο παραγωγής και να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, χωρίς να προδώσει τα κύρια χαρακτηριστικά που είχαν ήδη κάνει την Alfa Romeo τόσο επιτυχημένη: τεχνολογία, επιδόσεις και στυλ. 

Διαβάστε Επίσης

Το Alfa Romeo Centro Stile άρχισε να εργάζεται και μία από τις προτάσεις του - για την έκδοση Sprint coupe - αναπτύχθηκε αργότερα στην Bertone από τον Franco Scaglione, τον ίδιο σχεδιαστή με τη σχεδόν σύγχρονη "2000 Sportiva", τη μεταγενέστερη "Giulietta Sprint Speciale" και την υπέροχη "33 Stradale" του 1967. Ο Bertone θα επιβλέψει στη συνέχεια την κατασκευή της Giulietta Sprint. 

Το αποτέλεσμα ήταν ένα χαμηλόσωμο αυτοκίνητο με μινιμαλιστικό πλάι και πίσω μέρος με ένα έντονα κεκλιμένο πίσω παράθυρο wrap-around. Η επιτυχία του ήταν άμεση και συγκλονιστική. 

Alfa Romeo Giulietta Sprint

Η Alfa Romeo είχε εισέλθει σε μια νέα ανταγωνιστική αρένα, αυτή των συμπαγών κουπέ υψηλών επιδόσεων, και θα έθετε νέα τεχνικά πρότυπα και πρότυπα επιδόσεων που την έβαζαν κλάσεις μπροστά από τους ανταγωνιστές της. 

Ο κινητήρας της Giulietta ήταν ένας τετρακύλινδρος 1290 κ.εκ. με δύο εκκεντροφόρους, κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ελαφρύ κράμα (μια καινοτόμος λύση εκείνη την εποχή για κινητήρα μαζικής παραγωγής), ο οποίος οδήγησε το αυτοκίνητο σε τελική ταχύτητα περίπου 170 km/h, με επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτοκίνητα υψηλότερης κατηγορίας. 

Alfa Romeo Giulietta Sprint

Στην έκδοση "Veloce", το Sprint κέρδισε επίσης την κατηγορία του στο Mille Miglia του 1956, καθώς και αμέτρητες νίκες σε πίστες και δρόμους σε όλο τον κόσμο. Σύντομα, η Sprint πλαισιώθηκε από διάφορες άλλες εκδόσεις: το sedan, η Spider που σχεδιάστηκε από τον Pinin Farina με γνώμονα την αγορά των ΗΠΑ (όπως και η Sprint, διαθέσιμη και στην έκδοση Veloce), η Sprint Speciale, επίσης από τον Bertone, η Giulietta SZ από τον Zagato. 

Alfa Romeo Giulietta SZ

Θα υπήρχε επίσης μια έκδοση στέισον βάγκον, με την ονομασία "Promiscua". Από το 1954 έως το 1965, παρήχθησαν 177.690 Giuliettas σε όλες τις παραλλαγές της, μαρτυρώντας μια επιτυχία και μια απήχηση που δεν δείχνει σημάδια μείωσης με την πάροδο του χρόνου.

Εορταστικό λογότυπο Centro Stile Alfa Romeo 

Πρωταγωνιστής στην ιστορία της εποχής, η Giulietta αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ιστορίας της μάρκας. Ως εκ τούτου, η Alfa Romeo αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ειδικό λογότυπο για τον εορτασμό της 70ης επετείου της, το οποίο σχεδιάστηκε από το Centro Stile για να υποστηρίξει τις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει λέσχες και ενθουσιώδεις φίλοι σε όλο τον κόσμο. 

Alfa Romeo Giulietta Sprint Logo

Επίσημοι εορτασμοί για τα 70 χρόνια

Την Κυριακή, 2 Ιουνίου, το Μουσείο Alfa Romeo θα γιορτάσει την 70ή επέτειο της Giulietta με μια σειρά από πρωτοβουλίες: στις 10.30 π.μ. μια παρέλαση αποκλειστικά για τα αυτοκίνητα Giulietta, ενώ στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει μια ειδική διάλεξη Backstage που διοργανώνει το Μουσείο και θα επικεντρωθεί στην ιστορία της, με τη συμβολή διαφόρων ομιλητών και την υποστήριξη υλικού που συντηρεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης. 

Εκείνη την ημέρα, θα εγκαινιαστεί επίσης στο Μουσείο η έκθεση "Giulietta, Fidanzata d'Italia", η οποία θα ανατρέξει στους σταθμούς και τις διαφορετικές εκδόσεις ενός από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα της εποχής του, το οποίο μετέτρεψε την Alfa Romeo σε μια σημαντική εταιρεία της αυτοκινητοβιομηχανίας που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνία, τον κόσμο της αυτοκίνησης και την κουλτούρα της εποχής. Η έκθεση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Registro Italiano Alfa Romeo. 

Στις 12.30 μ.μ., μια δεύτερη παρέλαση θα περιλαμβάνει επίσης τη "νέα" Giulietta του 1977 και τη μεταγενέστερη έκδοση του 2010.

Διαβάστε Επίσης

Πρωτοβουλίες του Registro Italiano Alfa Romeo 

Και πάλι την Κυριακή 2 Ιουνίου στο Μουσείο Alfa Romeo, το Ιταλικό Μητρώο Alfa Romeo διοργανώνει την τρίτη έκδοση του RealAlfa, του διαγωνισμού αποκατάστασης και συντήρησης που είναι αφιερωμένος στον Maurizio Tabucchi. Μία από τις δέκα κατηγορίες του αγώνα προορίζεται για τις Giulietta sedan και TI. 

Alfa Romeo Giulietta Sprint

Εκείνη η Κυριακή θα σηματοδοτήσει επίσης το τέλος του "70th Anniversary Tour" που διοργανώθηκε από το Registro Italiano Alfa Romeo: ένα κομβόι από 70 Giulietta θα οδηγήσει γύρω από τη λίμνη Garda, με στάση την Παρασκευή 31 Μαΐου στο επιβλητικό ιερό της Madonna della Corona στο Monte Baldo. 

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 1 Ιουνίου, θα κατέβουν από το βουνό στο παλιό κέντρο της Βερόνας για μια αξέχαστη επίσκεψη στο σπίτι της Ιουλιέτας. Το ίδιο βράδυ, η παρέλαση της Giulietta θα κατευθυνθεί προς το Arese, όπου τα αυτοκίνητά της θα λάβουν μέρος στην παρέλαση στην πίστα του Μουσείου Alfa Romeo το πρωί της 2ας Ιουνίου. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network