'Οταν το Jeep Grand Cherokee τα έκανε "γυαλιά καρφιά" στο Detroit (video)

Για την Jeep η έκθεση αυτοκινήτων στο Detroit δεν είναι μια ακόμη έκθεση και το απέδειξε όταν παρουσίασε το Grand Cherokee του 1992

Jeep Grand Cherokee 1992

To Huntington Place είναι ένας τεράστιος χώρος 220.000 τ.μ. στο κέντρο του Detroit, εκ των οποίων περισσότερα από 67.000 τ.μ. χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακός χώρος. Παλιά λεγόταν Cobo Hall και ήταν (παραμένει και τώρα, αλλά με άλλο όνομα) το κτίριο που φιλοξενούσε την έκθεση αυτοκινήτων του Detroit. Εκείνη την εποχή όμως μεσουρανούσε και η πόλη και η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, χωρίς να έχει μια Tesla να την boostαρει όπως ας πούμε συμβαίνει τώρα. 

Detroit Auto Show Retro

Εκείνη την εποχή λοιπόν η NAIAS (North American International Auto Show) ήταν ένα από τα λιγότερα από δέκα μεγάλα αυτοκινητικά σαλόνια παγκοσμίως. Οι αμερικανικές εταιρείες παρουσίαζαν με καμάρι τα προϊόντα τους και οι ευρωπαϊκές δεν το έχαναν, γιατί μια απουσία ήταν αδιανόητη. 


Και από τη στιγμή που μιλάμε για Αμερική, για μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς και  για εκδηλώσεις που απαιτούν άρτο και θεάματα, η υπερβολή ήταν στην ημερήσια διάταξη. Έτσι με αφορμή το Detroit Auto Show, όπως ονομάζεται η έκθεση στις μέρες μας που ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ας θυμηθούμε την κορυφαία ίσως παγκόσμια πρεμιέρα που έκανε ποτέ εταιρεία για νέο μοντέλο της. Μιλάμε για την Jeep και το Grand Cherokee του 1992. 

Jeep Grand Cherokee 1992

Μια σημαντική παρουσίαση

Στο Cobo Hall εκείνο το φθινόπωρο του 1992 υπήρχε μεγάλη βοή και έντονη ανυπομονησία από τους εκατοντάδες καλεσμένους στην πρεμιέρα του Grand Cherokee που θα ξεκινούσε να πωλείται την επόμενη χρονιά. Αντίστοιχη αναστάτωση υπήρχε και στην γραμμή παραγωγής στην συνοικία του Jefferson, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το εκθεσιακό κέντρο. 

Διαβάστε Επίσης

H Jeep είχε σχεδιάσει μια εντυπωσιακή πρεμιέρα χωρίς προηγούμενο για ένα προϊόν που επίσης δεν είχε προηγούμενο από την εταιρεία τουλάχιστον. Τo Grand Cherokee ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Jeep υπό την σκέπη της Chrysler μετά την εξαγορά από εκείνη, της AMC. Το Cherokee ήταν ένα αρκετά επιτυχημένο off road όχημα που κινούταν μεταξύ των αμερικανικών trucks και τον δημοφιλών station wagon. 

Jeep Grand Cherokee 1992

Ήταν δίπορτο με μεγάλη απόσταση από το έδαφος και άρεσε πολύ στους Αμερικανούς. Η Chrysler όμως επιθυμώντας να εκσυγχρονίσει την εικόνα της Jeep, έφερε στην αγορά το τετράπορτο Grand Cherokee με καλύτερο εξοπλισμό και θεωρητικά τουλάχιστον μια κλίμακα ανώτερο σε επίπεδα premium αισθητικής και υλικών. Το αυτοκίνητο ήταν σημαντικό για την εταιρεία και για την μητρική Chrysler και έπρεπε να κάνει παγκόσμιο buzz και μεγάλη εντύπωση. 

Με τιμές αρχηγού κράτους

Ο Bob Lutz, ένα από τα μεγαλύτερα στελέχη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τον Henry Ford, πρόεδρος της Chrysler τότε, πήρε από την γραμμή παραγωγής στο Jefferson το πρώτο Grand Cherokee και με τον Δήμαρχο της πόλης στο δεξί μπάκετ κάθισμα του αυτοκινήτου ξεκίνησαν για το περίπτερο της εταιρείας στην έκθεση του Detroit. Κάτι σαν κουλούρι Θεσσαλονίκης δηλαδή που βγαίνει από τον φούρνο και το παίρνεις ζεστό και  λαχταριστό. Το σκεπτικό αυτό, "από την παραγωγή στην κατανάλωση", ήταν πολύ έξυπνο και πολύ ενδιαφέρον γιατί δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν. Αλλά στο Detroit του 90, αυτή ήταν μόνο η αρχή. 

Jeep Grand Cherokee 1992

 
Στην διαδρομή των 6 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Jeep μέχρι το Cobo Hall το Grand Cherokee το συνόδεψαν δεκάδες περιπολικά της αστυνομίας, όπως θα γινόταν αν ο πρόεδρος της Αμερικής είχε να επισκεφτεί κάποια επίσημη εκδήλωση. Η κυκλοφορία είχε μειωθεί σημαντικά και σε άλλα σημεία είχε σταματήσει για να περάσει το νέο διαμάντι του Detroit. Και πάλι αυτό δεν ήταν καν το κλού της παρουσίασης. 
Jeep Grand Cherokee 1992

Γιατί όταν το Grand Cherokee έφτασε στα σκαλιά του Cobo Hall, μέσα στο οποίο ανέμεναν με αγωνία οι επισκέπτες της έκθεσης, τα ανέβηκε δείχνοντας πως δεν υπάρχει εμπόδιο ικανό να το ανακόψει και σπάζοντας την κεντρική γυάλινη πόρτα του κτιρίου μπήκε μέσα για να υπερθεματίσει στον χαρακτήρα του ασταμάτητου off road αυτοκινήτου που είχε δημιουργήσει η Jeep. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network