Στο σφυρί μία σπανιότατη Gurney Eagle Mk1 του 1966

Είναι πανέμορφη, εξαιρετικά σπάνια και πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα. Τα κακά νέα είναι πως η τιμή της αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα των 3-4 εκατομμυρίων δολάρίων

Gurney Eagle Mk1
Gurney Eagle Mk1
Gurney Eagle Mk1
Gurney Eagle Mk1
Gurney Eagle Mk1
Gurney Eagle Mk1

Τελικά φαίνεται πως υπάρχει μια ολόκληρη αγορά εκεί έξω για αυτοκίνητα της F1 περασμένων δεκαετιών που βγαίνουν στο σφυρί. Πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε δει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, με αγωνιστικά παλιότερων εποχών που μάλιστα πωλούνται στις δημοπρασίες έναντι αστρονομικών ποσών. Και το καλύτερο είναι πως το ενδιαφέρον δεν δείχνει να φθίνει. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της Gurney Eagle Mk1 του 1966.

Υπάρχουν μόνο τέσσερα Gurney Eagle Mk1

Πρόκειται για ένα από τα μόλις τέσσερα Eagle F1 που κατασκευάστηκαν ποτέ, και βρίσκεται στη λίστα των αντικειμένων προς πώληση του οίκου Gooding&Company στην προσεχή δημοπρασία που θα λάβει χώρα στο Amelia Island. Οι εκτιμήσεις για το ποσό που αναμένεται να πιάσει, κάνουν λόγο για 3-4 εκατομμύρια ευρώ, οπότε κάπου εδώ, μπορείς να σταματήσεις να ονειρεύεσαι.

Gurney Eagle Mk1

Ο Dan Gurney, ο οποίος πέρασε από τη σκηνή των hot rod της Καλιφόρνια τη δεκαετία του '50, στη συνέχεια το γύρισε στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό και αγωνίστηκε ως οδηγός για τη Ferrari, τη BRM και τη Shelby American. Μάλιστα δεν έμεινε μόνο στην F1, αλλά έλαβε μέρος και σε αγώνες αντοχής, με συμμετοχές στο Le Mans και στο Sebring.

Μαζί με τον Carroll Shelby δημιούργησαν την ομάδα "All American Racers" για την κατασκευή αγωνιστικών αυτοκινήτων F1 και IndyCar και έπεισε τον σχεδιαστή της Lotus 38 -Άγγλο Len Terry- να κατασκευάσει ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο F1. Είναι αυτό που βλέπεις μπροστά σου: το σασί 101, με τον 4κύλινδρο κινητήρα Coventry Climax 2.7lt.

Gurney Eagle Mk1

Μεγάλα ονόματα έχουν κρατήσει αυτό το τιμόνι

Αφού φιλοξένησε στο cockpit του τους Gurney, Phil Hill και Bob Bondurant, στη συνέχεια πουλήθηκε σε έναν Καναδό οδηγό αγώνων ονόματι Al Pease το 1967, ο οποίος πήρε μέρος σε 10 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των GP Καναδά του '67, '68 και '69. Μετά από αυτόν, κατέληξε στον συλλέκτη της F1 Tom Wheatcroft, στην κατοχή του οποίου έμεινε για 38 χρόνια.

Gurney Eagle Mk1

Μετά από αυτή την περίοδο αδράνειας, πουλήθηκε ξανά το 2009 και υποβλήθηκε σε μια αποκατάσταση, που περιελάμβανε έναν κινητήρα CC 2.7lt, ο οποίος τοποθετήθηκε για να υπάρχει ταύτιση με την αρχική μονάδα του '66. Η Bonhams εκτιμά ότι αυτό το αυτοκίνητο "είναι ένα από τα πιο σημαντικά αμερικανικής κατασκευής αυτοκίνητα της γενιάς του”. Ή όπως θα έλεγε κι ο Νίκος Γκάλης, το σημαντικότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν ένα άλλο αυτοκίνητο F1 αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων βγει προς πώληση.

Best of Network