Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί το αγαπήμενο υλικό των supercars

Τα ανθρακονήματα είναι ελαφρύτερα από το αλουμίνιο και ισχυρότερα από το ατσάλι, ωστόσο η ΕΕ σκέφτεται να τα απαγορεύσει από τα αυτοκίνητα. Ας δούμε γιατί.

ανθρακονήματα supercars

16/4/25 update: Φαίνεται ότι τα ανθρακονήματα απέφυγαν τον σκόπελο, προς το παρόν. Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε στο Motor1 Italia, ότι σχεδιάζει να αφαιρέσει το συγκεκριμένο υλικό από το σχέδιο πρότασης, με την έκθεση να αναφέρει: "Τα ανθρακονήματα θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο των επιβλαβών υλικών και επομένως, τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη, θα μπορούν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν ακόμη και μετά το 2029". 

Ακολουθεί η αρχική είδηση:

Ένα από τα πλέον προηγμένα υλικά στην αυτοκίνηση, το ανθρακονήμα, κινδυνεύει να απαγορευτεί στην Ευρώπη, καθώς η Ε.Ε. εξετάζει την ταξινόμησή του ως επιβλαβές υλικό, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τα Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (ELV).

Η νέα αυτή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιλαμβάνεται σε προσχέδιο νομοθεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι η πρώτη παγκοσμίως που αναγνωρίζει το ανθρακόνημα ως υλικό δυνητικά επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον.

ανθρακονήματα supercars

Αν τελικά υιοθετηθεί, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2029, δίνοντας περιορισμένο χρονικό διάστημα στους κατασκευαστές να αναπροσαρμόσουν τις πλατφόρμες και τα υλικά των μελλοντικών μοντέλων τους.

Ευρεία χρήση 

Το ανθρακόνημα χρησιμοποιείται ευρέως σε αεροσκάφη, ανεμογεννήτριες, σπορ αυτοκίνητα και σε μικρότερο βαθμό σε μοτοσικλέτες, χάρη στην εξαιρετική του αναλογία αντοχής/βάρους: είναι ελαφρύτερο από το αλουμίνιο και ισχυρότερο από τον χάλυβα.

Παρά το υψηλό κόστος παραγωγής του, θεωρείται ιδανικό υλικό για την κατασκευή ελαφριών και αποδοτικών ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς συμβάλλει στη μείωση του βάρους και στην αύξηση της αυτονομίας.

ανθρακονήματα supercars

Ωστόσο, η Ε.Ε. ανησυχεί για τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις, κατά την απόρριψή του. Όταν το ανθρακόνημα διαλύεται, τα μικροσκοπικά ινίδιά του, μπορεί να απελευθερωθούν στον αέρα, προκαλώντας δυσλειτουργίες σε μηχανήματα και ερεθισμούς σε δέρμα και βλεννογόνους των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί του.

Πλήγμα για Ιαπωνία

Η πιθανή απαγόρευση απειλεί να πλήξει κυρίως ιαπωνικούς προμηθευτές, όπως οι Toray Industries, Teijin και Mitsubishi Chemical, που μαζί ελέγχουν το 54% της παγκόσμιας αγοράς ανθρακονήματος.

Για την Toray, οι πωλήσεις στον τομέα της αυτοκίνησης, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά την Ευρώπη, αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη επιχειρηματική μονάδα της, μετά την αεροναυπηγική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ανθρακονήματα supercars

Θα υπάρξουν αντιδράσεις

Το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς ανθρακονήματος άγγιξε τα 4,83 δισ. ευρώ το 2024, με προβλεπόμενη αύξηση στα 15,06 δισ. έως το 2035, σύμφωνα με την αμερικανική ερευνητική εταιρεία Roots Analysis. Η αυτοκινητοβιομηχανία ευθύνεται σήμερα για το 10-20% των παγκόσμιων εφαρμογών, ποσοστό που προβλέπεται να αυξηθεί ραγδαία με την εξάπλωση των EVs.

Εταιρείες όπως η McLaren ήδη βασίζονται στο ανθρακόνημα για ολόκληρα σασί, ενώ και άλλοι κατασκευαστές, ακόμη και σε θερμικά και υβριδικά μοντέλα, χρησιμοποιούν εκτενώς το υλικό για την ενίσχυση επιδόσεων και μείωση του βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν τελικά εγκριθεί η απαγόρευση, η εφαρμογή της δεν είναι άμεση και δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί ή να καθυστερήσει, καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα βρει ισχυρές αντιδράσεις από τον κλάδο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network