Συμμαχία BMW, Tesla με Κινέζους κατά της Ευρωπαίκής Ένωσης

Οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν είναι ευχαριστημένοι από τους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον έχουν συμμάχους στην νομική διαμάχη ενάντια στην Ευρώπη.

Ευρώπη εναντίον Κίνας δασμοί στα ηλκετρικά αυτοκίνητα

Η Tesla ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, συμμετέχοντας σε προσφυγή μαζί με τρεις Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων κατά των δασμών που επέβαλε η ΕΕ στα κινεζικής κατασκευής EV, σύμφωνα με πληροφορίες του POLITICO.

Tesla Model Y Juniper

Παρόλο που η Tesla έχει έδρα στις ΗΠΑ, η πλειονότητα των οχημάτων που εξάγει στην Ευρώπη κατασκευάζεται στην Κίνα και είναι εξοπλισμένα με κινεζικές μπαταρίες.

Η προσφυγή κατά της Επιτροπής προκάλεσε έκπληξη, καθώς η Tesla είχε ήδη υποβληθεί σε λεπτομερή έλεγχο από τους ερευνητές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων επιθεωρήσεων εγκαταστάσεων, και τελικά της επιβλήθηκε ο χαμηλότερος δασμός από όλους τους εξαγωγείς, ύψους 8%. Αντίθετα, η κοινοπραξία της Volkswagen με την κινεζική SAIC αντιμετώπισε δασμούς 35%.

Διαβάστε Επίσης

Η BMW επίσης προσχώρησε μαζί με τους κινέζους παραγωγούς στην κατάθεση προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κατά των δασμών της ΕΕ στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής, σύμφωνα με την κατάθεση στον ιστότοπο του δικαστηρίου.

Η ΕΕ επέβαλε δασμούς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα κινεζικής κατασκευής στα τέλη Οκτωβρίου μετά από έρευνα κατά των επιδοτήσεων. Ο συντελεστής για την BMW, η οποία κατασκευάζει το ηλεκτρικό SUV BMW iX3, το ηλεκτρικό Mini Cooper και το ηλεκτρικό Mini Aceman στην Κίνα, είναι 20,7%.

Mini Cooper

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία μέσω της ετήσιας αντισταθμιστικής έρευνάς της, που δείχνουν ότι το Πεκίνο έχει ενισχύσει οικονομικά τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας για να αποκτήσει παγκόσμια κυριαρχία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η διαδικασία είναι πιο αντικειμενική από τις αποφάσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, που έχουν επιβάλει δασμούς ύψους 100% στα κινεζικής κατασκευής EV.

"Είμαστε έτοιμοι", δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος εμπορίου της ΕΕ, Όλοφ Γκιλ, αναφερόμενος στις νομικές ενέργειες των BYD, SAIC και της Geely (ιδιοκτήτριας της Volvo). "Η ΕΕ είναι ένας χώρος που λειτουργεί βάσει κανόνων. Αν θέλουν να μας πάνε στο δικαστήριο, είναι ελεύθεροι να το κάνουν".

Volvo XC40/EX40 1.000.000 μοντέλα

Οι στόχοι της προσφυγής είναι η ακύρωση του κανονισμού που επέβαλε τους δασμούς και, σε περίπτωση δικαίωσης των εξαγωγέων, η διεκδίκηση επιστροφής των απωλειών.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγή έχει καταθέσει και ο Κινεζικός Σύνδεσμος Εισαγωγών και Εξαγωγών Μηχανημάτων και Ηλεκτρονικών (CCCME), που εκπροσωπεί αρκετούς Κινέζους εξαγωγείς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στη διάθεσή της δύο μήνες και δέκα ημέρες για να προετοιμάσει την υπεράσπισή της ενώπιον του δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, η Επιτροπή συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές και την κινεζική κυβέρνηση. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μαρός Σέφτσοβιτς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Νταβός ότι παραμένει βέβαιος για τη νομιμότητα της θέσης της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει τη συνέχιση του διαλόγου για την εξεύρεση συμβιβασμού.

Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν μέτρα αντιστάθμισης που θα καλύψουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των κινεζικών EV, το οποίο προκύπτει από κρατικές επιδοτήσεις που αφορούν όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τις μπαταρίες μέχρι τις μεταφορές.

Από το 2021 έως το 2024, οι εξαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 300%, καθιστώντας την Κίνα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αυτοκινήτων στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ιαπωνία.

Η Κίνα, παράλληλα, έχει ξεκινήσει προσφυγή κατά των δασμών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να διατηρήσει τους δασμούς σε ισχύ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network