Το νέο Nissan Leaf θα είναι ένα φουτουριστικό crossover

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία επένδυσε 500 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση του εργοστασίου της στο Sunderland, με στόχο να κατασκευάζει έως και 100.000 νέα Leaf ετησίως.

Nissan Chill Out concept

Η Nissan ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πιλοτική παραγωγή της επόμενης γενιάς του ηλεκτρικού Leaf, μετά την αναβάθμιση του εργοστασίου της στο Sunderland, με την έναρξη των πωλήσεων να είναι προγραμματισμένη για το επόμενο έτος.

Διαβάστε Επίσης

Το νέο Leaf σηματοδοτεί την έναρξη της δέσμευσης της Nissan να λανσάρει από εδώ και στο εξής μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Έχει ιδιαίτερη σημασία πως η σχεδίαση του αμαξώματος του νέου μοντέλου, θα αλλάξει ριζικά, καθώς πλέον θα ανήκει στα crossover αντί για την κατηγορία των hatchback.

Nissan Chill Out concept

Η επιλογή αυτή έρχεται σε συνέχεια του στόχου της ιαπωνικής εταιρείας να αυξήσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων στο 43% του συνόλου των πωλήσεών της στην Ευρώπη μέχρι το 2026 και στο 100% μέχρι το 2030.

Η Nissan έχει επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου του Sunderland, με στόχο να κατασκευάζει έως και 100.000 νέα Leaf ετησίως. Θυμίζουμε πως η παραγωγή του υπάρχοντος Leaf, η οποία ήταν πολύ χαμηλότερη από τον νέο στόχο που έχει θέσει η Nissan, σταμάτησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το νέο Leaf θα παράγεται σε αυτή τη γραμμή, μαζί με τις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης και υβριδικές, των Juke και Qashqai. Η κύρια γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου κατασκευάζει μόνο το Qashqai, το κορυφαίο σε πωλήσεις Nissan στην Ευρώπη.

Nissan Chill Out concept

Η πιλοτική παραγωγή του νέου Leaf θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο πριν μπει σε πλήρεις ρυθμούς το επόμενο έτος. Οι αναβαθμίσεις στη γραμμή συναρμολόγησης, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επέκταση του συστήματος μεταφοράς, ώστε να συμπεριληφθεί ένας χώρος για την τοποθέτηση των πακέτων μπαταριών στο Leaf. Οι 26 βίδες που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση της μπαταρίας στο αμάξωμα, θα τοποθετούνται από ρομπότ. Η εργασία αυτή γινόταν χειροκίνητα στο προηγούμενο Leaf.

Νέο πακέτο μπαταριών

Οι μπαταρίες θα προέρχονται από ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών που κατασκευάζει ο προμηθευτής AESC, ο οποίος ανήκει στην κινεζική Envision, δίπλα στις εγκαταστάσεις της Nissan. Άλλες αναβαθμίσεις στο εργοστάσιο περιλαμβάνουν αλλαγές στο αμαξοστάσιο για να δεχτεί τη νέα πλατφόρμα CMF-EV που θα στηρίξει το Leaf.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιείται και σε άλλα τρία αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα: το Nissan Ariya που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία, καθώς και τα Megane E-Tech και Scenic E-Tech που κατασκευάζονται στη Γαλλία.

Nissan Chill Out concept

Η Nissan έχει δηλώσει ότι στοιχεία για την εμφάνιση του νέου Leaf είχε δώσει το 2021 με το Chill-Out concept που βλέπεις στις φωτογραφίες, και το οποίο έχει λιτό σχήμα με καθαρές γραμμές, εμπνευσμένο από κουπέ. Το μπροστινό μέρος του μοντέλου παραγωγής είναι πιθανό να ενσωματώσει στοιχεία από τη νέα μάσκα που πρόσθεσε το Qashqai στο πλαίσιο του πρόσφατου facelift.

Nissan Chill Out concept

Η νέα μπαταρία Gen5 της AESC θα είναι κατά 30% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από το πακέτο των 62 kWh στο Leaf προηγούμενης γενιάς, κατά δήλωση του προμηθευτή. Η πρόσθετη πυκνότητα, θα επιτρέψει στη Nissan να αυξήσει την αυτονομία του νέου Leaf αρκετά πάνω από τα 385 χιλιόμετρα του υπάρχοντος μοντέλου.

Το Leaf είναι το πρώτο από τα τρία νέα, υψηλών προδιαγραφών ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα κατασκευάσει η Nissan στο εργοστάσιο του Sunderland. Θα ακολουθήσει ο ηλεκτρικός αντικαταστάτης του Juke, που αναμένεται το 2025, και το επόμενο ηλεκτρικό Qashqai, το οποίο είναι πιθανό να έρθει γύρω στο 2027.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network