Αστικές μεταφορές με υδρογόνο: Γίνεται και μάθαμε τις εξελίξεις

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. A.E. και διοργανώθηκε εχθές 30 Μαίου στο πλαίσιο του 3ο JIVE Roadshow, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, της καθαρής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.

Λεωφορεία Υδρογόνου

Τη δυναμική του υδρογόνου ως επιταχυντή του ενεργειακού μετασχηματισμού των αστικών μεταφορών ανέδειξε η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε εχθές 30 Μαίου από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE και την Ο.ΣΥ με την υποστήριξη της Coral Gas, θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil, της Hellenic Hydrogen και του ευρωπαϊκού έργου TRIERES (κοιλάδα υδρογόνου μικρής κλίμακας).

H εκδήλωση διοργανώθηκε στο Αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. A.E. και στα πλαίσια του 3ο JIVE Roadshow το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Διαβάστε Επίσης

Το 3ο JIVE Roadshow πραγματοποιείται από τις 17 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου 2024 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη την Αθήνα και την Πάτρα.

Motor Oil Hydroger imerida

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς να δουν από κοντά την καθημερινή λειτουργία ενός αστικού λεωφορείου, το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά υδρογόνο για τη μετακίνησή του, να αντληθούν στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία, την κατανάλωση και τον ανεφοδιασμό του και να ενημερωθεί το κοινό για τα οφέλη από τη χρήση του υδρογόνου ως μορφή καθαρής ενέργειας για τις αστικές μεταφορές.

Την χθεσινή εκδήλωση άνοιξε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία επισήμανε την ανάγκη να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε ασφαλή, ποιοτική και περιβαλλοντικά φιλική μετακίνηση των πολιτών.

Διαβάστε Επίσης

Τόνισε παράλληλα ότι η καθολική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες αποτελεί σημαντική κυβερνητική προτεραιότητα.

Motor Oil Hydroger imerida

Στο βασικό στόχο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και η βελτίωση της ποιότητας της μετακίνησής τους, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Ξιφαράς, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία που δίνεται στον τομέα της προσβασιμότητας στα Μέσα Μεταφοράς.

Αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στον τομέα των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Ξιφαράς υπογράμμισε ότι "τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνονται στοχευμένα βήματα για την αναβάθμισή τους" αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα extreme makeover.

Διαβάστε Επίσης

Επισημαίνοντας τα οφέλη της υδρογονοκίνησης ανέφερε ότι υπάρχει πλάνο, το οποίο εξετάζει το υπουργείο, για την ένταξη 50 έως 100 νέων λεωφορείων υδρογόνου, ενώ έχει εγκριθεί ήδη η χρηματοδότηση για τη δημιουργία πρατηρίου υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της Ο.ΣΥ. Α.Ε.

Motor Oil Hydroger imerida
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Σ.Υ Α.Ε., Στέφανος Αγιάσογλου

Την ανθρωποκεντρική προσπάθεια της Ο.ΣΥ. Α.Ε. αλλά και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας μετακίνησης των πολιτών ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Στέφανος Αγιάσογλου, τονίζοντας ότι "το υδρογόνο αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος στις βαριές μεταφορές όπως είναι οι αστικές συγκοινωνίες".

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Ο.ΣΥ. Α.Ε. με την Motor Oil για τη δημιουργία μιας μικρής κοιλάδας υδρογόνου στην Ελλάδα, που θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. τόνισε ότι: "σύντομα δύο λεωφορεία υδρογόνου θα ενταχθούν στο στόλο των οχημάτων των Οδικών Συγκοινωνιών και θα εξυπηρετούν τους πολίτες και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες δοκιμές για να κάνουμε ένα ακόμη άλμα και να περάσουμε στη χρήση αυτής της τεχνολογίας".

Motor Oil Hydroger imerida
Ο κ. Νικόλας Ντάβος, συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBE

Ο Νικόλας Ντάβος, συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBE, που αποτελεί τον εθνικό συντονιστή του 3ου JIVE Roadshow, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του έργου είναι να δώσει στους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς (φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων, δημόσιες αρχές κ.λπ.) την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία ενός αστικού λεωφορείου που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδρογόνο, ενώ παράλληλα θα συλλεχθούν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία, την κατανάλωση και τη διαδικασία ανεφοδιασμού του οχήματος.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του υδρογόνου ως καθαρής πηγής ενέργειας για τις μεταφορές.

Τον κομβικό ρόλο της Coral Gas στην ασφαλή και αξιόπιστη μεταφορά του υδρογόνου προς τους τελικούς χρήστες ανέδειξε ο Λευτέρης Ιατρόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της Coral Gas, θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil, επισημαίνοντας ότι η Motor Oil φέρνει πιο κοντά το μέλλον των καθαρών αστικών μεταφορών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μέσα από συνέργειες και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την δυνατότητα του υδρογόνου να αναδιαμορφώσει τον κλάδο της αστικής κινητικότητας.

Motor Oil Hydroger imerida
Ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil, Κωνσταντίνος Χατζηφώτης

Στα φιλόδοξα σχέδια της Motor Oil για τη δημιουργία υποδομών παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης υδρογόνου αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil, αναφέροντας ότι η συνεργασία με την Ο.ΣΥ. φέρνει πιο κοντά τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της αστικής κινητικότητας μέσα από την εισροή τεχνολογικά προηγμένων καυσίμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network