Πρώτη φορά υβριδικό σύστημα στο Opel Corsa-τιμές στην Ελλάδα

Με υβριδική τεχνολογία 48V κυκλοφορούν πλέον και τα Opel Corsa προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις κατανάλωσης στην πόλη και χαμηλότερους ρύπους.

Opel Corsa Hybrid
Opel Corsa Hybrid
Opel Corsa Hybrid
Opel Corsa Hybrid
Opel Corsa Hybrid
Opel Corsa Hybrid
Opel Corsa Hybrid

Είναι γεγονός πως ο όμιλος Stellantis – στον οποίο ανήκει και η Opel – άργησε να μπει στο παιχνίδι της υβριδικής τεχνολογίας ενώ αντιθέτως ήταν από τους πρώτους ομίλους που επένδυσαν στην ηλεκτροκίνηση. Συνθήκη οξύμωρη αν αναλογιστούμε πως το κόστος εξέλιξης υβριδικών μοντέλων είναι απείρως χαμηλότερο από εκείνο τον αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και για το best seller μοντέλο της Opel, που απέκτησε πλέον υβριδική τεχνολογία 48V. Το νέο Corsa Hybrid διαθέτει μια μπαταρία ιόντων λιθίου που φορτίζεται αυτόματα υπό συγκεκριμένες συνθήκες οδήγησης και νέους υπερτροφοδοτούμενους 3κύλινδρους βενζινοκινητήρες 1,2 λίτρων απόδοσης 100 ή 136 ίππων - μέγιστη ροπή 205 ή 230 Nm αντιστοίχως - που έχουν εξελιχθεί ειδικά για την υβριδική έκδοση.

Opel Corsa Hybrid

Ο θερμικός κινητήρας συνδυάζονται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με έξι σχέσεις κι έναν ηλεκτροκινητήρα 21 kW – απόδοσης 28 ίππων με μέγιστη ροπή 55 Nm.

Στην σύγκριση με τις εκδόσεις συμβατικής τεχνολογίας του Corsa, τα υβριδικά μοντέλα προσφέρουν μια ξεχωριστή όσο και αποδοτική εμπειρία χρήσης.

Για παράδειγμα, σε επίπεδο μεικτής κατανάλωσης (κατά τον κύκλο WLTP) ένα συμβατικό Corsa με αυτόματο κιβώτιο χρειάζεται 5,5 λίτρα/100 χλμ. όταν η ίδια μέτρηση στο υβριδικό Corsa των 100 ίππων δείχνει κατανάλωση 4,8 λίτρα/100 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης του Corsa Hybrid λειτουργούν με τον θερμοδυναμικό κύκλο Miller για βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας, οι νέοι κινητήρες. Αυτός ο κύκλος ενεργοποιείται από τον υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας, για καλύτερες επιδόσεις στις χαμηλές στροφές και τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων.

Opel Corsa Hybrid

Το κέλυφος του νέου αυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων στεγάζει επίσης τον ηλεκτροκινητήρα και τον μετατροπέα συνεχούς ρεύματος, βελτιστοποιώντας τις διαστάσεις και το βάρος του συστήματος μετάδοσης κίνησης.

Η μπαταρία είναι ιόντων λιθίου 48V με ωφέλιμη χωρητικότητα 432 Wh (μικτή 890 Wh), η οποία φορτίζεται μέσω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας και του βενζινοκινητήρα. Βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το μπροστινό αριστερό κάθισμα.

Αυτή η θέση εξασφαλίζει τη βέλτιστη κατανομή του βάρους ενώ συνάμα εκμεταλλεύεται ολόκληρο τον όγκο του χώρου αποσκευών που δεν διαφέρει από τις συμβατικές εκδόσεις του Corsa.

Opel Corsa Hybrid

Η λειτουργία του υβριδικού συστήματος

Στο υβριδικό Corsa υπάρχουν δύο ηλεκτρικά δίκτυα: Το πρώτο είναι χαμηλής τάσης 12V – όπως σε όλα τα μοντέλα συμβατικής τεχνολογίας - που τροφοδοτεί τον ενσωματωμένο εξοπλισμό του αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρικά παράθυρα, το σύστημα infotainment κ.ο.κ., και ένα δίκτυο 48V για την τροφοδοσία του υβριδικού συστήματος κίνησης.

Περιλαμβάνεται επίσης ένας μετατροπέας συνεχούς ρεύματος για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο 48V στο δίκτυο 12V.

Διαβάστε Επίσης

Σε συνθήκες καθημερινής οδήγησης στην πόλη, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους, ο βενζινοκινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας του Corsa Hybrid λειτουργούν μαζί ή ξεχωριστά, ανάλογα με τις απαιτήσεις, με στόχο πάντα τον βέλτιστο συνδυασμό επιδόσεων και κατανάλωσης.

Βεβαίως, τα οφέλη της υβριδικής τεχνολογίας αναδεικνύονται περισσότερο, όταν το αυτοκίνητο κινείται μέσα στην πόλη. Σε χαμηλές ταχύτητες, ο ηλεκτροκινητήρας επιτρέπει την κίνηση αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια για έως και ένα χιλιόμετρο.

Opel Corsa Hybrid

Το Corsa Hybrid προσφέρει την επιλογή ανάμεσα σε 3 προγράμματα οδήγησης: Eco (για πιο αποδοτική οδήγηση), Normal και Sport. Όταν επιλεγεί το πρόγραμμα Sport, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης βρίσκεται μόνιμα σε λειτουργία.

Τιμές-Εκδόσεις

Το υβριδικό Corsa διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά σε τρία πακέτα εξοπλισμού: Edition Pack, GS και GS Pack. Και τα τρία υπάρχουν ως επιλογή στην υβριδική έκδοση των 100 ίππων με τιμές που ξεκινούν από τα 24.100 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 27.300 ευρώ.

Η πιο αποδοτικές υβριδικές εκδόσεις με τους 136 ίππους προσφέρονται στα επίπεδα εξοπλισμού GS και GS Pack με τιμές 27.100 ευρώ και 28.300 ευρώ, αντίστοιχα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network