Έρευνα: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα σε αυτοκίνητα

Μήπως έφτασε η εποχή των αχρωματικών χρωμάτων -όπως το λευκό, μαύρο και γκρι; Ας δούμε τι δείχνει η μεγαλύτερη έρευνα για τα πιο δημοφιλή χρώματα στα αυτοκίνητα σε όλο τον πλανήτη.

χρώματα αυτοκινήτου

Τελικά ποια χρώματα αυτοκινήτων είναι τα πιο δημοφιλή; Σε έρευνα τάσεων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα η BASF δήλωσε ότι ο παραδοσιακός χρωματικός κύκλος των αυτοκινήτων αλλάζει.

Η έκθεση BASF Color Report 2023 για τα OEM Coatings αυτοκινήτων που κυκλοφόρησε πρόσφατα παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για την υποστήριξη αυτής της τάσης. 

Τα αχρωματικά χρώματα, τα οποία αποτελούσαν ανέκαθεν τη βάση του χρώματος των αυτοκινήτων, βιώνουν μια σημαντική αλλαγή. Ενώ το λευκό συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του ως το πιο δημοφιλές χρώμα για τα αυτοκίνητα, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη μείωση του μεριδίου αγοράς. Αντίθετα, το μαύρο έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς σε βάρος του λευκού. 

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών διαφέρουν επίσης σε διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική, υπάρχει μια αυξανόμενη προτίμηση για τις ανοιχτότερες αποχρώσεις του ασημί έναντι των σκούρων γκρι, ενώ σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η τάση τείνει προς τις σκούρες αποχρώσεις. Αυτή η περιφερειακή διαφοροποίηση προσθέτει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο εξελισσόμενο χρωματικό τοπίο. 

Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων παγκοσμίως
Τα πιο δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων παγκοσμίως το 2023.

Εν τω μεταξύ, τα "χρωματικά" χρώματα παρέμειναν σταθερά, χωρίς σημαντικές μεταβολές στο συνολικό μερίδιο αγοράς τους (19%). Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά χρωμάτων όπως το μπλε, το κόκκινο, το καφέ και το μπεζ, τα οποία συνεχίζουν να διατηρούν τη δημοτικότητά τους μεταξύ των πελατών.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική: Ποια χρώματα διαλέγουν

Τα αχρωματικά χρώματα - λευκό, μαύρο, γκρι και ασημί - κέρδισαν δύο ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA). Οι αγοραστές αυτοκινήτων απομακρύνθηκαν από τα πιο ανοιχτές αποχρώσεις του λευκού και του ασημί, προς τις πιο σκούρες αποχρώσεις του μαύρου και του γκρι. Τα premium αυτοκίνητα είχαν περισσότερα εφέ χρωστικών από ό,τι τα αυτοκίνητα της εισαγωγικής και μεσαίας κατηγορίας, γεγονός που δείχνει το βάθος και τη δημιουργικότητα του χρώματος. 

Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική
Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων για Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική.

Όταν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επέλεγαν χρώματα, υπήρχαν προτιμήσεις ανά χώρα.  Η Γερμανία αγαπάει το μπλε (11%), η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προτιμούν το κόκκινο και το πορτοκαλί (περίπου 9%), η Γαλλία λατρεύει το πράσινο (6%) και η Ιταλία δείχνει την αγάπη της για όλα τα χρώματα, με το μερίδιο των χρωματικών χρωμάτων να είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των πέντε χωρών (30%). 
"Ενώ τα αχρωματικά χρώματα εξακολουθούν να είναι τα πιο δημοφιλή, κάθε χώρα φαίνεται να έχει την αγαπημένη της θέση στο χρωματικό πεδίο", δήλωσε ο Mark Gutjahr, παγκόσμιος επικεφαλής του σχεδιασμού χρωμάτων αυτοκινήτων της BASF.

"Διαφορετική κατανομή των χρωμάτων θα μπορούσε να παρατηρηθεί σε κάθε μία από τις μεγάλες χώρες της ΕΜΕΑ, και γενικά. Οι πελάτες μας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν αφήσει πολλά περιθώρια για ατομικότητα και δημιουργικότητα στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων τώρα, και οι αγοραστές αυτοκινήτων το εκμεταλλεύονται αυτό"

Βόρεια Αμερική: αχρωματικά χρώματα και περισσότερα εφέ 

Όπως και στην ΕΜΕΑ, τα αχρωματικά χρώματα στη Βόρεια Αμερική - λευκό, μαύρο, ασημί και γκρι - κέρδισαν συνολικά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Οι καταναλωτές κινήθηκαν προς μια πιο ανοιχτή κατεύθυνση αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες απέσυραν αρκετά γκρι χρώματα. Αυτά αντικαταστάθηκαν συχνά με αποχρώσεις του ασημί. 

Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων Βόρεια Αμερική
Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων για Βόρεια Αμερική.

Η Βόρεια Αμερική είχε επίσης το υψηλότερο μερίδιο κόκκινων αυτοκινήτων σε σύγκριση με άλλες περιοχές το 2023. Ωστόσο, το κόκκινο δεν μπόρεσε να νικήσει το μπλε ως το πιο δημοφιλές χρωματικό χρώμα στη Βόρεια Αμερική.

"Βιώνουμε την ίδια μετατόπιση που παρατηρείται και σε άλλες περιοχές", δήλωσε η Elizabeth M. Hoffmann, σχεδιάστρια χρωμάτων για τη Βόρεια Αμερική. "Η παλιά τυποποιημένη χρωματική παλέτα δεν ισχύει πλέον. Οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, παίρνοντας μερίδιο αγοράς από το γκρι. Όλο και περισσότερες επιλογές έχουν εφέ χρωστικών ουσιών για να τους δώσουν ένταση και ενθουσιασμό".

Ασία-Ειρηνικός: Αύξηση  χρωμάτων με περισσότερες παραλλαγές στα εφέ

Συνεχίζοντας την ηγετική της θέση στη νέα παλέτα χρωμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, το μερίδιο των "χρωματικών" χρωμάτων στην Ασία-Ειρηνικό ήταν ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2022. Η δημοτικότητα των φυσικών χρωμάτων αυξήθηκε, ιδίως του πράσινου. Τα ανοιχτόχρωμα χρώματα έγιναν πιο δημοφιλή, ιδίως τα ανοιχτά γκριζωπά χρώματα και το ασημί.

Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων Ασία Ειρηνικός
Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων για Ασία, Ειρηνικό.

Μέρος του λόγου για τον οποίο η περιοχή Ασία-Ειρηνικός είναι πιο ποικιλόμορφη στα χρώματα είναι για τη μεγάλη ποικιλία των τύπων αμαξωμάτων. Φρέσκες αποχρώσεις παρατηρούνται στα Νέα Ενεργειακά Οχήματα (ΝΕV), ιδίως πιο πράσινα και μωβ χρώματα με επιρροές.

"Καθώς διάφορα νέα οχήματα βγαίνουν στους δρόμους, είναι φυσικό να ακολουθήσει μια πιο ζωντανή χρωματική παλέτα", δήλωσε ο Chiharu Matsuhara, επικεφαλής σχεδιασμού χρωμάτων αυτοκινήτων για την Ασία και τον Ειρηνικό. "Με τις νέες αυτοκινητοβιομηχανίες να δημιουργούν νέα οχήματα στην Ασία, ζητούν κάτι περισσότερο από τον συνηθισμένο χρωματικό κύκλο. Θέλουν κάτι τολμηρό και δημιουργικό στα νέα τους σχέδια και οι νέοι καταναλωτές εκτιμούν αυτά τα χρώματα".

Νότια Αμερική: Το μεγαλύτερο μερίδιο αχρωματικών

Η Νότια Αμερική έχει ιστορικά μια συντηρητική προσέγγιση στα χρώματα, με ένα τεράστιο ποσοστό αχρωματικών χρωμάτων το 2023. Συνολικά το 86% των νέων οχημάτων που συναρμολογήθηκαν στη Νότια Αμερική είχαν είτε λευκό, μαύρο, ασημί ή γκρι αμάξωμα, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των περιοχών. Το ποσοστό του ασημί είναι επίσης υψηλότερο στη Νότια Αμερική.

Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων Νότια Αμερική
Δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων για Νότια Αμερική.

Με αυτού του είδους την αγορά, όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν χρωστικά εφέ για να κάνουν τα αχρωματικά χρώματα να ξεχωρίζουν. Περισσότερα αυτοκίνητα παραδόθηκαν με χρωστικά εφέ σε όλα τα μεγέθη αμαξωμάτων σε σύγκριση με το 2022.

"Τα χρώματα δεν είναι πλέον απλά χρώματα. Είναι εμπειρίες", δήλωσε ο Marcos Fernandes, διευθυντής της BASF Coatings South America. "Είτε πρόκειται για μαργαριτάρι είτε για μεταλλική νιφάδα είτε για άλλη χρωστική ουσία, τα εφέ κάνουν το χρώμα να μεταπηδά από το όχημα στα μάτια του θεατή. Δίνει μια συγκεκριμένη αίσθηση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής".

Πηγή: BASF

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network