H VW φέρνει το ChatGPT στα αυτοκίνητά της

Η VW παρουσίασε στη CES 2024 τα πρώτα οχήματα στα οποία το ChatGPT που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ενσωματωμένο σε έναν φωνητικό βοηθό που ονομάζεται IDA.

VW Golf GTI 2024
VW Golf GTI 2024
VW Golf GTI 2024
VW Golf GTI 2024
VW Golf GTI 2024
VW Golf GTI 2024
VW Golf GTI 2024
VW Golf GTI 2024
VW Golf GTI 2024

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τα νέα για την ενσωμάτωση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε ένα νέο μοντέλο της VW, η παρουσίαση του οποίου θα γίνονταν στην έκθεση CES 2024 στο Λας Βέγκας. Το τράβηγμα του σεντονιού, αποκάλυψε αυτό που λίγο πολύ αναμενόταν και δεν ήταν άλλο από την ανανεωμένη εκδοσή του Golf και μάλιστα στην έκδοση GTI.

Διαβάστε Επίσης

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η επιλογή της VW να παρουσιάσει τη νέα τεχνολογία σε ένα μοντέλο που είναι στενά συνδεδεμένο με την οδηγική ευχαρίστηση όπως το Golf GTI εμπεριέχει μια μορφή αντίφασης, ωστόσο αν θα επιχειρούσαμε να την προσεγγίσουμε από τη σημειολογική της διάσταση, το αποτέλεσμα θα ήταν θετικό.

VW Golf GTI 2024

Στα βασικά της εμφάνισης του αυτοκινήτου, αν και με έντονο καμουφλάζ, οι αλλαγές δεν φαίνεται να είναι μεγάλης έκτασης. Τα facelift είναι στην πλειοψηφία τους διακριτικά και αυτό είναι και το σενάριο στην περίπτωση του Golf GTI, με την ελαφρώς διαφορετική μάσκα με τις νέες εισαγωγές αέρα, το φωτιζόμενο σήμα της VW μπροστά και τα ανανεωμένα φώτα πίσω. Σημαντικότερα είναι τα νέα στο εσωτερικό.

Φυσικά κουμπιά και νέα οθόνη πολυμέσων

Η οθόνη πολυμέσων που μέχρι τώρα βρισκόταν ενσωματωμένη στο ταμπλό πλέον βρίσκεται στο επάνω μέρος του υπό μορφή tablet. Μία ακόμη σημαντική αλλαγή, αφορά στην κατάργηση των χειριστηρίων αφής στο τιμόνι που ήταν πολύ εύκολο να ενεργοποιηθούν κατά λάθος και η αντικατάστασή τους από φυσικά κουμπιά. Κάτι που καλό θα ήταν να είχε συμβεί και στο infotainment, αλλά μάλλον αυτό είναι κάτι που η VW μας το κρατάει για τη νέα γενιά.

VW Golf GTI 2024

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στα πιο σημαντικά νέα, που είναι η προσθήκη του ChatGPT στον εξοπλισμό του Golf GTI, αλλά και των ηλεκτρικού ID.7 και ID.4 όπως αναφέρει η VW. Δεν απαιτείται η δημιουργία κάποιου λογαριασμού ή εγκατάσταση λογισμικού.

Διαβάστε Επίσης

Η ενεργοποίηση είναι τόσο απλή όσο το να πεις "Hello IDA" ή να πατήσεις ένα κουμπί στο τιμόνι. Οι χρήστες μπορούν να ζητούν πληροφορίες από το λογισμικό μέσω της φωνητικής ενσωμάτωσης του Cerence Chat Pro (λειτουργεί όπως το Google Built-In σε άλλα αυτοκίνητα), για αιτήματα πλοήγησης, αλλαγές στις ρυθμίσεις του κλιματισμού και λειτουργίες ήχου, ενώ μπορεί να υποστηρίξει αυτοσχέδιες συνεδρίες ερωτήσεων και απαντήσεων.

Το Cerence Chat Pro αξιοποιεί ένα πλήθος πηγών, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, για να μπορέσει η IDA να παρέχει ακριβείς και σχετικές απαντήσεις σε σχεδόν κάθε ερώτημα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Η λειτουργία δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την απρόσκοπτη ενσωμάτωση με τις άπειρες δυνατότητες του IDA, παρέχοντας ευκολία χρήσης για τον οδηγό.

VW Golf GTI 2024

Μάλλον άρχισες ήδη να ανησυχείς για την προστασία της ιδιωτικής σου ζωής. Η VW δηλώνει κατηγορηματικά πως το ChatGPT δεν αποκτά καμία πρόσβαση σε δεδομένα του οχήματος και πως οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις διαγράφονται αμέσως για να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα.

Πότε έρχεται το GTI;

Η πλήρης αποκάλυψη του νέου Golf GTI αναμένεται το προσεχές διάστημα, οπότε και θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία που σχετίζονται με τα μηχανικά του μέρη. Για την ώρα, το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως δεν θα υπάρχει επιλογή χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network