Η σημασία του αυτοκινήτου για την οικονομία της Ευρώπης

Η παραγωγή οχημάτων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εύρωστους βιομηχανικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την δυναμική του.

εργοστάσιο αυτοκινήτων

Ο ευρύτερος κλάδος κατασκευής οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχολεί περίπου 13 εκατ. εργαζομένους συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 2,4 εκατ. εργαζομένων που δουλεύουν στις 134 γραμμές παραγωγής που έχουν βάση στη γηραιά ήπειρο. Κάθε χρόνο λαμβάνουν νέες πινακίδες κυκλοφορίας από 12 έως 14 εκατ. καινούργια αυτοκίνητα στις κατά τόπους αγορές της Ε.Ε.

Πριν το Brexit και με το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνει ετήσιες πωλήσεις από 1,6 έως 2 εκατ. μονάδες ετησίως, η δυναμική της ευρωπαϊκής αγοράς ήταν της τάξεως των 16 εκατ. νέων οχημάτων ανά έτος. Έχει υπολογιστεί πως το αποτύπωμα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στον παγκόσμιο χάρτη πωλήσεων – με όρους όγκου παραγωγής – είναι της τάξεως του 21%.

Volkswagen Zwickau Εργοστάσιο ID.3

Στους ευρωπαϊκούς δρόμους κυκλοφορούν σήμερα περίπου 246 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα παντός τύπου με τον μέσο όρο παλαιότητας να προσδιορίζεται στα 11,8 έτη – στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε ότι αφορά στην ανανέωση του στόλου.

Παράλληλα, έχει υπολογιστεί πως ο μέσος Ευρωπαίος οδηγός διανύει περίπου 12.000 χλμ. ανά έτος χρησιμοποιώντας γενικώς στις μετακινήσεις κατά 80% το προσωπικό του αυτοκίνητο και κατά 20%, άλλα μέσα μετακίνησης (τρένο, αεροπλάνο, πλοίο ή μέσα μαζικής μεταφοράς).

Πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Από τον ετήσιο όγκο παραγωγής οχημάτων των ευρωπαϊκών εργοστασίων περίπου 5 εκατ. αυτοκίνητα εξάγονται ετησίως που μεταφράζεται σε έσοδα περίπου 127 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα από την παραγωγή οχημάτων στην Ε.Ε. είναι της τάξεως των 375 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία, ο κλάδος της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει ποσοστό 7% επί του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε με σημαίνουσα βαρύτητα στους δείκτες απασχόλησης, κύκλου εργασιών και κερδοφορίας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network