
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα φάει τις δουλειές μόνο των δημοσιογράφων ή των καθηγητών στα σχολεία και ό,τι άλλο δυστοπικό συνοδεύει το ChatGPT και τα παράγωγά του.

Σκοπεύει να φάει τις δουλειές και από τα βουλκανιζατέρ, όπως φαίνεται. Μια εταιρεία στις ΗΠΑ έχει αναπτύξει ρομπότ που λειτουργεί φυσικά με τεχνητή νοημοσύνη και υπόσχεται πως για να αλλάξει ελαστικά στα αυτοκίνητα χρειάζεται το μισό από τον χρόνο που χρειάζονται οι άνθρωποι.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη εφαρμογή καθώς έχουμε δει ρομπότ και για ανεφοδιασμό καυσίμου αλλά και για φόρτιση και προφανώς μελλοντικά τα ρομπότ θα έχουν διάφορες βοηθητικές θέσεις γύρω μας.

Η RoboTire είναι εταιρεία ρομποτικής και αυτοματισμού με έδρα το Μίσιγκαν, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει συστήματα προς όφελος των συνεργείων, των εταιρειών fleet και των αντιπροσωπειών.
Το τελευταίο της προϊόν αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στην αυτοματοποίηση εργασιών που είναι παραδοσιακά χρονοβόρες, όπως η αλλαγή ελαστικών. Εξοπλισμένο με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, το ρομποτ σκοπεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες επισκευής και σέρβις κατά το ήμισυ του χρόνου σε σύγκριση με έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

Προσαρμόσιμο και ταχύτατο
Το κλειδί για την ταχύτητα του RoboTire έγκειται στην ικανότητά του να αναλύει γρήγορα και να προσαρμόζεται σε διάφορα μεγέθη ελαστικών, τύπους και μοντέλα οχημάτων. Μέσω της τελειοποίησής του, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στο οτι με κάθε λειτουργία μαθαίνει όλο καλύτερα τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να προσαρμόζεται, το σύστημα επεξεργάζεται αποτελεσματικά τις πληροφορίες και εκτελεί τα απαραίτητα βήματα με αυξημένη ακρίβεια.
Το κυριότερο πλεονέκτημα του RoboTire βεβαίως αφορά την ταχύτητα των εργασιών που εκτελεί. Η εταιρεία τονίζει πως το ρομπότ χρειάζεται το μισό χρόνο από αυτόν που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει την αλλαγή ελαστικών. Αυτό σημαίνει πως τα συνεργεία θα μπορούσαν να βελτιώσουν ραγδαία τους χρόνους εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Παρά τις αξιοσημείωτες δυνατότητές του, το RoboTire δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τους ανθρώπινους τεχνικούς, αλλά να ενισχύσει τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία τους. Η ανθρώπινη επίβλεψη παραμένει ζωτικής σημασίας για τον ποιοτικό έλεγχο και τον χειρισμό πολύπλοκων σεναρίων που μπορεί να απαιτούν κρίση πέρα από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.