Τα 11 νέα SUV που έρχονται το επόμενο διάστημα

Μετά τους πρώτους μήνες του 2023, οι δύο πιο εμπορικές κατηγορίες στην ευρωπαϊκή αγορά είναι τα B-SUV ακολουθούμενα από τα C-SUV

cars

Ακόμη και κάποιος που δεν ανήκει στο χώρο του αυτοκινήτου, είναι σε θέση να γνωρίζει πως η πλέον δημοφιλής κατηγορία στην αγορά, είναι αυτή των SUV. Τα βλέπεις παντού γύρω σου και αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Δεν είναι η αίσθησή σου, είναι γεγονός και μάλιστα, επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα B-SUV είναι η πιο εμπορική κατηγορία και τη χρονιά που διανύουμε, καθώς τους δύο πρώτους μήνες του 2023 οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε 309.903 μονάδες. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως, είναι πως για το ίδιο χρονικό διάστημα και για πρώτη φορά, στη 2η θέση της αγοράς βρίσκονται τα C-SUV. Με 257.131 πωλήσεις, έριξαν στην 3η θέση την άλλοτε κραταιά κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων (segment B) των οποίων οι πωλήσεις ανήλθαν σε 253.474 μονάδες.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η κατανομή των πωλήσεων αναφορικά με τα συστήματα κίνησης που επιλέγουν οι ευρωπαίοι αγοραστές. Έτσι λοιπόν, σε αντίθεση με ότι ίσως θα περίμενε κανείς, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημείωσαν τα υβριδικά οχήματα με 79%. Με τη βενζίνη να εξακολουθεί να κατέχει την 1η θέση σε απόλυτα νούμερα, τα υβριδικά μοντέλα βρίσκονται πλέον στη 2η θέση, έχοντας εκτοπίσει τα ντίζελ. Στις 2 θέσεις που απομένουν, συναντάμε τα plug-in υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Διαβάστε Επίσης

Η παντοκρατορία των SUV είναι σε κάθε περίπτωση αδιαμφισβήτητη και αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει στο προσεχές μέλλον. Άλλωστε μια ματιά στα μοντέλα που αναμένονται μέσα στο 2023 αλλά και την αμέσως επόμενη χρονιά, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Παράλληλα, εκτός από τα πολλά και σημαντικά μοντέλα που έρχονται στην κατηγορία των C-SUV, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και η τάση της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα νέα μοντέλα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στην αγορά.

Renault Scenic (3ο τρίμηνο 2023)

Renault Scenic Vision

To Scenic θα αποτελέσει την ηλεκτρική έκδοση του Austral που παρουσιάστηκε πρόσφατα και οι πληροφορίες το θέλουν να μην διαφέρει σημαντικά σε εμφάνιση από το πρωτότυπο που είδαμε το 2021.

Ford Explorer (1ο τρίμηνο 2024)

To νέο Ford Explorer είναι ηλεκτρικό SUV

H Ford κάνει χρήση του πατώματος MEB του ομίλου VW που προορίζεται για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και φιλοδοξεί να αυξήσει το μερίδιό της στα C-SUV καθώς ήδη διαθέτει το best seller Kuga. Με μήκος 4,47 m, το Explorer είναι μικρότερο από το VW ID.4, ενώ στο μέλλον θα ακολουθήσει και μια σπορ έκδοση.

Skoda Elroq (2ο τρίμηνο 2024)

Το συμπαγές crossover της Skoda θα είναι ένα από τα τρία νέα ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας που θα έρθουν στην αγορά μέχρι το 2026. Το Elroq αναμένεται να έχει στενούς δεσμούς με ένα ηλεκτρικό compact SUV της VW που βρίσκεται στα σκαριά και το οποίο θα χρησιμοποιεί το πάτωμα MEB.

Peugeot 3008 (2ο τρίμηνο 2024)

Peugeot Inception Concept

Το δημοφιλές γαλλικό μοντέλο θα γίνει ηλεκτρικό χρησιμοποιώντας το πάτωμα STLA Medium της μητρικής Stellantis, ενώ μια νέα έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης σχεδιάζεται επίσης και αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο ίδιο έτος.

Διαβάστε Επίσης

Opel Grandland (3ο τρίμηνο 2024)

Το Grandland θα είναι το πρώτο όχημα της Opel που θα βασιστεί στο πάτωμα STLA Medium και θα είναι το αδελφάκι του Peugeot 3008. Το C-SUV της γερμανικής εταιρείας θα κατασκευάζεται στο Eisenach της Γερμανίας.

Cupra Tavascan (2024)

Cupra Tavascan

Το Tavascan θα είναι το δεύτερο μοντέλο της Cupra που θα βασίζεται στο πάτωμα MEB του VW Group μετά το μικρό Born και η εμφάνισή του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, όπως περιμένει κανείς από ένα μοντέλο της Cupra.

Νέο Nissan Leaf (2024)

Η Nissan έχει δηλώσει ότι ο αντικαταστάτης του συμπαγούς πλήρως ηλεκτρικού Leaf θα είναι πλέον ένα μοντέλο της κατηγορίας SUV, αλλά δεν έχει αποκαλύψει ακόμη ούτε τις διαστάσεις του ούτε πότε ακριβώς θα έρθει στην αγορά, αν και αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2024.

Opel Manta E BEV (2025)

Opel Manta e-Concept

Οι παλαιότεροι το θυμούνται ως coupe. Οι νεότεροι θα το γνωρίσουν ως ηλεκτρικό SUV που θα βασίζεται στο πάτωμα STLA Medium της Stellantis. Μιαγεύση πήραμε ήδη από το πρωτότυπο που παρουσίασε η Opel το 2021.

Toyota bZ3X (2025)

Toyota bZ Compact SUV

Το νέο συμπαγές SUV είναι ένα από τα πέντε επιπλέον αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που η Toyota σχεδιάζει να λανσάρει στην Ευρώπη μέχρι το 2026 και θα περιλαμβάνουν το bZ στην ονομασία τους.

VW ID Tiguan (2025)

Το best seller της κατηγορίας στην Ευρώπη VW Tiguan, αποκτά και αυτό μια ηλεκτρική έκδοση που θα πωλείται παράλληλα με τις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

VW ID.3X (2026)

Ένα συμπαγές SUV κατασκευασμένο στην ανανεωμένη πλατφόρμα MEB Plus αναμένεται να χαρακτηρίζεται από ταχύτερους χρόνους φόρτισης και βελτιωμένη αυτονομία.

Διαβάστε ακόμα:
 - Περιμένουμε την Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio με 1.000 ίππους
 - Δοκιμή Nissan X-Trail 1.5 MHEV: Χρυσή τομή
 - Αυτό είναι το σχέδιο "επίθεσης" της Toyota στα ηλεκτρικά-10 νέα μοντέλα μέχρι το 2026
 

Best of Network