Κάηκε το αγωνιστικό Toyota Corolla με υδρογόνο

Το αγωνιστικό Toyota Corolla που κινείται με υδρογόνο άρπαξε φωτιά σε δοκιμές πριν τον πρώτο φετινό αγώνα και ακυρώθηκε το ντεμπούτο του

Toyota Corolla Hydrogen

H Toyota είναι γνωστό πως ασχολείται με το υδρογόνο επισταμένα τα τελευταία χρόνια και εκφράζοντας την φιλοσοφία που έχει εμφυσήσει στην εταιρεία ο Akio Toyoda, το θεωρεί μια καλή λύση για τη διατήρηση των συμβατικών αυτοκινήτων στον κόσμο μας, παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση. Παρόλα αυτά, τα σχέδια της υπέστησαν ένα πλήγμα πριν από μερικές ημέρες, όταν ο αγωνιστικό Toyota Corolla που κινείται με υγρό υδρογόνο τυλίχτηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια δοκιμών. 

Toyota Corolla Hydrogen

Το αυτοκίνητο προετοιμαζόταν να συμμετέχει στον αγώνα αντοχής Super Taikyu της 19ης Μαρτίου. Εκεί δηλαδή που έχει βρεθεί σε πειραματικό επίπεδο και το 2021 αλλά και  το 2022, ενώ όπως συνέβη πέρσι και πρόπερσι θα οδηγούσε φέτος και ο ίδιος ο Akio Toyoda, καθώς παραμένει λάτρης παρά το οτι αποχώρησε από την προεδρεία της εταιρείας. 

Αλλαγή σε υγρό υδρογόνο

Ωστόσο φέτος το Toyota Corolla υδρογόνου θα χρησιμοποιούσε ως καύσιμο υγρό υδρογόνο και όχι αέριο όπως έγινε τις δύο προηγούμενες χρονιές. Αυτή ήταν και η σημαντική του διαφορά και αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που η συγκεκριμένη προσπάθεια λογιζόταν στην εταιρεία ως ένα σημαντικό ντεμπούτο. 

Toyota Corolla Hydrogen

Στις δοκιμές όμως που έγιναν στις 8 Μαρτίου στην πίστα του Fuji μια διαρροή σε μια αντλία του καυσίμου, οδήγησε στην πυρκαγιά στο αυτοκίνητο και το περιστατικό το αποκάλυψε η Toyota με ενημέρωση για την ακύρωση της παρουσίας του αυτοκινήτου στον προσεχή αγώνα. Η εταιρεία διευκρίνισε ωστόσο πως αφενός η χαλάρωση της αντλίας προκλήθηκε από τις δονήσεις του αυτοκινήτου, αφετέρου από το σημείο της βλάβης και έπειτα το σύστημα λειτούργησε κανονικά και σταμάτησε η ροή του υγρού υδρογόνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην αποκτήσει η πυρκαγιά μεγαλύτερες διαστάσεις και να πιστοποιηθεί η ασφάλεια της κατασκευής. 

Διαβάστε Επίσης

Παρόλα αυτά οι τεχνικοί της Toyota δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες αποκατάστασης εντός του ορίου για τον αγώνα, έτσι το Corolla θα αντικατασταθεί από ένα Toyota GR Yaris. Το Toyota Corolla υδρογόνου με το σύστημα τροφοδοσίας υγρού καυσίμου, θα είναι κανονικά διαθέσιμο στα τέλη Μαΐου για τον επόμενο αγώνα του συγκεκριμένου πρωταθλήματος που είναι ένας 24ωρος στην πίστα του Fuji. 

Οι βασικές διαφορές του υγρού υδρογόνου από το αέριο

Η χρήση υγρού υδρογόνου έχει πλεονεκτήματα έναντι του αερίου υδρογόνου υψηλής πίεσης αλλά και της βενζίνης, επειδή είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε ενέργεια. Για παράδειγμα στο ίδιο βάρος καυσίμου, το υγρό υδρογόνο περιέχει περίπου τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από τη βενζίνη, όπως λέει η Toyota. Ενώ είναι φθηνότερη και πιο απλή τεχνολογία σε σχέση με την εγκατάσταση του αερίου υδρογόνου. 

Toyota Corolla Hydrogen

Προσφέρει επίσης και καλύτερη κατανάλωση καθώς ένα ντεπόζιτο υγρού υδρογόνου αρκεί για 20 γύρους του αυτοκινήτου, ενώ μια δεξαμενή αερίου υδρογόνου αρκεί για 12. 

Το υγρό υδρογόνο πρέπει να ψύχεται στους -253 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί ωστόσο να αποθηκευτεί επί του οχήματος σε μια σχετικά απλή μονωμένη και σφραγισμένη σε κενό αέρος δεξαμενή που μοιάζει με θερμός. Σε επίπεδο πρατηρίου το πλεονέκτημα του υγρού υδρογόνου απαιτεί μια δεξαμενή, τη στιγμή που το αέριο χρειάζεται τέσσερις διαφορετικές για την αποθήκευσή του. 

Στην Toyota θεωρούν το πρόβλημα με την αντλία μια φυσιολογική κατάσταση που τους αποκάλυψε ένα πρόβλημα το οποίο ήταν άγνωστο και όχι κάτι περαιτέρω ανησυχητικό. Το καύσιμο εξακολουθεί να είναι μεταξύ των μελλοντικών επιλογών της εταιρείας είναι όμως πολύ νωρίς να δοθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. 

Διαβάστε Επίσης


 

Best of Network