Video: ένα ρομπότ βάζει βενζίνη σε αυτοκίνητα

Το σύστημα της Autofuel μπορεί να ανεφοδιάζει το αυτοκίνητό σου χωρίς να παρεμβαίνει κανένα ανθρώπινο χέρι σε κανένα σημείο της διαδικασίας

Autofuel Denmark
Autofuel Denmark
Autofuel Denmark
Autofuel Denmark
Autofuel Denmark
Autofuel Denmark
Autofuel Denmark
Autofuel Denmark
Autofuel Denmark
Autofuel Denmark

Ένα ρομποτικό βραχίονα που ανεφοδιάζει το αυτοκίνητο χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση παρουσιάζει η Autofuel, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 στην Δανία και πλέον έχει δημιουργήσει ένα μικρό δίκτυο πρατηρίων στην σκανδιναβική χώρα. Το σύστημα είναι πρόσθετο σε οποιαδήποτε αντλία και αυτό σημαίνει πως με μια μικρή σχετική διαμόρφωση μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε πρατήριο

Autofuel Denmark

Πως δουλεύει αυτό το πράγμα; 

Υπάρχουν κάποια βήματα που αφορούν και τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων για να λειτουργήσει το σύστημα της Autofuel. Πρώτα από όλα ο οδηγός πρέπει να κάνει εγγραφή το αυτοκίνητό του στην εταιρεία, ώστε να καταχωρηθούν τα στοιχεία, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το τι καύσιμο καταναλώνει το όχημα.

Διαβάστε Επίσης

Ακολούθως παραλαμβάνει μια ειδική τάπα για το ντεπόζιτο, γιατί το ρομπότ δεν έχει αντίχειρα, έτσι δεν μπορεί να βιδώνει και να ξεβιδώνει τάπες. Με την ειδική τάπα που εγκαθίσταται στο αυτοκίνητο, υπάρχει οπή ασφαλείας που επιτρέπει απλώς να μπαίνει η αντλία. 

Autofuel Denmark

Όταν ο οδηγός φτάσει στο πρατήριο το σύστημα αναγνωρίζει το αυτοκίνητο και παίρνει την αντλία με το σωστό καύσιμο. Ένα πράσινο φανάρι ενημερώνει για την διαθεσιμότητα της αντλίας και ένα κόκκινο δείχνει στον οδηγό πως δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη στιγμή που σταμάτησε στην σωστή περιοχή. 

Autofuel Denmark

Έπειτα αρχίζει η διαδικασία. Ένα ρομποτικό μπράτσο με μηχανικές αρθρώσεις και βεντούζα στην άκρη ανοίγει το καπάκι, πιάνει την αντλία και την μεταφέρει στο αυτοκίνητο. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά του καυσίμου, επιστρέφει την αντλία στη θέση της και κλείνει για να ανάψει το πράσινο φανάρι που σηματοδοτεί πως ο οδηγός μπορεί να κινήσει το όχημα. 

Να, δες το video να πάρεις μια ιδέα.

Πληρώνεις κιόλας; 

Καλά θα ήταν αν δεν πλήρωνες, εδώ που τα λέμε, αλλά ναι, πληρώνεις κιόλας. Χρεώνεται αυτόματα η πιστωτική κάρτα του οδηγού και αυτό ήταν. Αν σου φαίνεται κάπως αργό όλο αυτό, είναι γιατί όντως είναι κάπως αργός αυτός ο βραχίονας, αλλά η τεχνολογία εξελίσσεται και σύντομα ο χρόνος αυτός θα μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο σύντομος από το να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Autofuel Denmark

Μιας και το έφερε η κουβέντα μάλιστα, είναι ενδιαφέρον που η εφεύρεση αυτή προέρχεται από τη Δανία, όπου τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται είναι σε ποσοστό σχεδόν 30% ηλεκτρικά. Αλλά η Autofuel έχει την απάντηση. Ο βραχίονας δεν αφορά μόνο αντλίες καυσίμων αλλά και καλώδια φόρτισης, καθώς μπορεί να κάνει την ίδια διαδικασία αλλά αντί για καύσιμο να τοποθετεί την πρίζα του φορτιστή. 

Autofuel Denmark

Τα οφέλη

Είναι επίσης ενδιαφέρον πως στις περιοχές της βόρειας Ευρώπης το σύστημα έχει γίνει αρκετά δημοφιλές λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών που επιτρέπουν στους οδηγούς να μένουν στα αυτοκίνητά τους κατά τη διάρκεια των ανεφοδιασμών. Ένα ακόμη πλεονέκτημα αφορά φυσικά τους ανθρώπους με κάποιου είδους αναπηρία που δεν χρειάζεται να παιδεύονται με τις διαφορετικές αντλίες, καθώς επίσης είναι συνολικά πιο ασφαλές καθώς υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που σταματούν τη ροή του καυσίμου, σε οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Best of Network