Η Audi κέρδισε το δικαστήριο με τη Nio-Τι σημαίνει αυτό για την κινεζική φίρμα

Τον Ιούνιο του 2022 έγινε γνωστό ότι η Audi έκανε αγωγή στη Nio εξαιτίας των ονομάτων που είχαν τα μοντέλα της. Το δικαστήριο έγινε και η Audi κέρδισε. Αλλά τι σημαίνει αυτό για τη Nio;

nio

Η Nio είναι από τις κινεζικές φίρμες ηλεκτρικών αυτοκίνητων που ήδη έχει πολύ καλή φήμη στον κόσμο της αυτοκίνησης -και όχι μόνο. Τα αυτοκίνητά της θεωρούνται πολύ ποιοτικά ενώ είναι και καλοσχεδιασμένα τόσο σε επίπεδο εξωτερικής σχεδίασης όσο και στο εσωτερικό. Όμως ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός δεν αστειεύεται και η Audi πριν από περίπου 7-8 μήνες κατέθεσε αγωγή κατά της Nio για τα ονόματα των μοντέλων της. 

Η Audi κέρδισε την υπόθεση 

Τελικά η δίκη έγινε και η Audi κέρδισε σε αυτήν την υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων, με την απαγόρευση πωλήσεων των μοντέλων ES6 και ES8 στη Γερμανία. Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου αποφάνθηκε την ότι το όνομα των μοντέλων της Nio μοιάζει πολύ -και θα μπορούσε να συγχέεται- με τα παντοδύναμα συμβατικά μοντέλα S6 και S8 της Audi.

Nio ES6 και Nio ES8
Nio ES6 και Nio ES8

Η απόφαση, την οποία αποκάλυψε το Automobilwoche, αναφέρει ότι τα ονόματα ES6 και ES8 παραβιάζουν τα δικαιώματα εμπορικού σήματος της Audi, επειδή θα μπορούσαν να ερμηνευτούν λανθασμένα ως ηλεκτρικές παραλλαγές των μοντέλων της γερμανικής μάρκας.

Audi S8
Audi S8

Ο δικαστής συμφώνησε ότι τα ονόματα των μοντέλων της Nio είναι εκ των πραγμάτων διαφορετικά από εκείνα της Audi, αλλά ακόμη και έτσι, το πρόσθετο γράμμα E δεν είναι αρκετό για να τα διαφοροποιήσει επαρκώς, καθιστώντας τα "νοητικά συνδεδεμένα, τουλάχιστον όσον αφορά τον ήχο".

Audi S6
Audi S6

"Υπάρχει ο κίνδυνος οι καταναλωτές να υποθέσουν ότι το 'ES 6' είναι το 'S6' στην ηλεκτρική του έκδοση, ότι τα δύο οχήματα προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή", δήλωσε ο δικαστής.

Πότε ξεκίνησε η διαμάχη Audi - Nio

Η Audi ξεκίνησε την υπόθεση στα μέσα του 2022, όταν υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ομοιότητες στο στυλ -τα μοντέλα της Nio είναι SUV και τα μοντέλα της Audi είναι σεντάν- αλλά για τις ομοιότητες στην ονομασία. Τώρα, πάνω από ένα χρόνο αργότερα, η γερμανική μάρκα κέρδισε στο δικαστήριο, αλλά η απόφαση δεν είναι οριστική και η Nio μπορεί να καταθέσει έφεση.

NIO ES8
Nio ES8

Ως αποτέλεσμα, η Nio απαγορεύεται πλέον να διαφημίζει τα μοντέλα ES6 και ES8 στη Γερμανία, με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία να αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 250.000 ευρώ ή έως και έξι μήνες φυλάκιση για τον διευθύνοντα σύμβουλό της στη Γερμανία, εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου. Η Nio μπορεί ωστόσο να πουλάει το ES7 στη Γερμανία, το οποίο μετονομάστηκε σε EL7 στην τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Η Audi ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι "φροντίζει να προστατεύει [την πνευματική της ιδιοκτησία] ολοκληρωμένα" και ότι "η απόφαση επιβεβαιώνει ότι οι επίμαχες ονομασίες μοντέλων παραβιάζουν τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος της Audi. Πολλά από τα μοντέλα μας έχουν εμβληματικό χαρακτήρα -για εμάς και για τους πελάτες μας. Αυτό ισχύει επίσης και ιδιαίτερα για τα σπορ μοντέλα μας S".

Εδώ βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι η Audi και Nio έχουν κάποια "προϊστορία". Όπως είχες διαβάσει εδώ, η Nio είχε πάρει από την Audi έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο σχεδιαστή εσωτερικών και τον έχρισε επικεφαλής σχεδιασμού εσωτερικών. Τελικά πριν από λίγους μήνες ο σχεδιαστής αποχώρησε από τη Nio και επέστρεψε στην Audi... 

Με πληροφορίες από Automobilwoche

Best of Network