Bugatti Chiron Profilee: Η τελευταία έκδοση της Chiron

Το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο, θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2023. Μπορεί να μαντέψει κανείς το ύψος της τιμής που θα πιάσει;

Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee
Bugatti Chiron Profilee

Η τελευταία Chiron. Ένα και μοναδικό μοντέλο που θα ονομάζεται Profilee, βασισμένο στην Pur Sport. Σου θυμίζει κάτι η ονομασία; Μιας και δεν υπάρχει διαθέσιμο κοινό, θα σε βοηθήσουμε εμείς. Αυτή ήταν η ελαφρύτερη, εστιασμένη για χρήση σε περιβάλλον πίστας Chiron. Εφοδιαζόταν με ζάντες μαγνησίου, κοντύτερες σχέσεις και μια γιγαντιαία πίσω πτέρυγα, πλάτους 2 μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν πιο απόλυτη συμπεριφορά και καλύτερες επιδόσεις. Πόσο καλύτερες; Υπολόγισε 0-100km/h σε 2,3 sec.

Όμως οι πελάτες της Bugatti ήθελαν περισσότερα. Αλήθεια τώρα; Εντάξει, προφανώς η Bugatti δεν παρήγγηλε σχετική δημοσκόπηση, όμως το αφήγημα βολεύει μια χαρά. Το νέο αυτοκίνητο θα έπρεπε να συνδυάζει τη γοητεία της Pur Sport, με μια πιο διακριτική αισθητική, όπως των "ταπεινότερων” εκδόσεων της Chiron. Οι οποίες για να πούμε την αλήθεια, δεν αποτελούν και τον ορισμό του ταπεινού αυτοκινήτου.

Bugatti Chiron Profilee

Σε κάθε περίπτωση, στη θέση της υπερυψωμένης πίσω πτέρυγας βρίσκεται μια ενσωματωμένη στο αμάξωμα αεροτομή που χαρίζει στην Profilee το 80% της κάθετης δύναμης της Pur Sport. Και μάλιστα πιο αποτελεσματικά, καθώς η τελική ταχύτητα της τελευταίας ήταν 350km/h, η Profilee μπορεί να φτάσει τα 380km/h.

Το μπροστινό τμήμα της Profilee χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, μεγαλύτερη μάσκα και ανασχεδιασμένο μπροστινό splitter. Ανάλογες προσαρμογές έχουν γίνει και στο πλαίσιο, που έχει ρυθμιστεί σε κάτι ανάμεσα σε Sport και Pur Sport. Τα ελατήρια είναι σκληρότερα κατά 10% και ο πίσω άξονας 50% πιο αρνητική γωνία κάμπερ (camber) σε σχέση με την Sport. Ο στόχος σύμφωνα με την Bugatti, ήταν η βελτίωση της πρόσφυσης, χωρίς να γίνουν παραχωρήσεις στην άνεση.

Bugatti Chiron Profilee

Και ο κινητήρας; Εδώ μην περιμένεις αλλαγές, δεν χρειάζεται κιόλας. Τι περισσότερο να ζητήσεις, όταν σου παρέχεται ένας W16 με 4 τούρμπο και 1500 ίππους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bugatti, Christophe Piochon, μας βοηθά να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα με τα logistics. "Μας εξέπληξε το γεγονός ότι πουλήσαμε όλες τις Pur Sport. Περιμέναμε να πουλήσουμε λιγότερες και στη συνέχεια να κατασκευάζαμε ίσως 30 Profilee που θα συμπλήρωναν την παραγωγή των 500 Chiron. Ωστόσο, 60 Pur Sport γέμισαν τις αυστηρά περιορισμένες θέσεις κατασκευής - αυτό έγινε, υποθέτουμε, για να διατηρηθούν οι υπολειμματικές αξίες. Έτσι, το Profilee έρχεται τώρα να προστεθεί στα Divo, Centodieci και La Voiture Noire ως μοναδικό μοντέλο”.

Bugatti Chiron Profilee

Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε εν δυνάμει ιδιοκτήτης που θα επιθυμούσε μια Profilee τώρα δεν μπορεί να την αποκτήσει, εκτός αν πάει στην γκαλερί του Λούβρου στο Παρίσι την 1η Φεβρουαρίου 2023, όπου το ένα και μοναδικό δείγμα της Profilee θα δημοπρατηθεί, με μέρος των εσόδων να διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει, πως ένα σωρό πιθανοί πελάτες, που θα στερηθούν το αυτοκίνητο των ονείρων τους (κάτι μου λέει βέβαια πως θα έχουν μερικά ακόμη), θα πρέπει να μπουν σε μια ανταγωνιστική φρενίτιδα προσφορών. Σε τι ύψος θα φτάσει; Και πόσο θα εκνευριστούν αυτοί που θα χάσουν;

Μερικές ακόμα λεπτομέρειες: το αυτοκίνητο έχει πάρει το όνομά του από το Type 46 Profilee, ένα fastback streamliner του 1931, και είναι βαμμένο σε μια μοναδική απόχρωση που ονομάζεται Argent Atlantique, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά για αυτό το αυτοκίνητο. Οι επιφάνειες του αυτοκινήτου που βρίσκονται χαμηλά είναι κατασκευασμένες από ανθρακονήματα, σε μπλε απόχρωση, και οι ζάντες είναι επίσης μοναδικές για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Bugatti Chiron Profilee

Μην ξεχνάς ότι τα πάντα για αυτό το one-off αυτοκίνητο, πρέπει να περάσουν από πλήρη σειρά δοκιμών εξέλιξης. Συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων του εσωτερικού, το οποίο είναι κατασκευασμένο από πάνω από 2,5 χιλιόμετρα δερμάτινων λωρίδων. Αυτή λοιπόν είναι, όχι η τελευταία Chiron που θα κατασκευαστεί, αλλά το τελευταίο μοντέλο που θα ανακοινωθεί. Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει; Τι έρχεται μετά την Chiron; Ελπίζουμε να το μάθουμε μέσα στο 2023.

Best of Network