Lotus Evija Fittipaldi: Ηλεκτρικό ταξίδι στο παρελθόν

Η Lotus Evija Fittipaldi τιμά το ένδοξο παρελθόν της Lotus με μια έκδοση αφιερωμένη σε έναν θρύλο της Formula 1, ακριβώς 50 χρόνια μετά τον πρώτο του τίτλο

Lotus Evija Fittipaldi

Μπορεί να μην τρελαίνεσαι με την ηλεκτροκίνηση και τα νέα δεδομένα της αυτοκίνησης, δεκτό. Όμως έλα τώρα, είναι Lotus. Είναι ένα hypercar των 2.000 ίππων και είναι αφιερωμένη στον Emerson Fittipaldi, ο οποίος για κάποιες γενιές ήταν κάτι περισσότερο από ένας απλός πρωταθλητής της Formula 1. Ήταν μια ιδιότητα, ένας χαρακτηρισμός αν ήθελες να περιγράψεις κάποιον που οδηγούσε γρήγορα. Είναι η Lotus Evija Fittipaldi και είναι μια ειδική έκδοση, τόσο ειδική που δεν θα κατασκευαστούν περισσότερες από οκτώ και υπάρχει λόγος για αυτό.

Lotus Evija Fittipaldi

Οκτώ μονοθέσια της Lotus του 1972 έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, άρα τόσες Evija Fittipaldi επέλεξαν να κατασκευάσουν και σήμερα. Το 1972 ο Emerson Fittipaldi κατέκτησε τον πρώτο τίτλο, από τους δύο που έχει πάρει στην Formula 1. Ήταν μια έκπληξη η κατάκτηση του τίτλου εκείνη τη χρονιά, τόσο από την Lotus, όσο και από τον Βραζιλιάνο, αλλά ήταν δεδομένα τόσο η εξαιρετική λειτουργία του μονοθεσίου που είχε φτιάξει ο Colin Chapman, όσο και το σπουδαίο ταλέντο του Fittipaldi. 

Lotus Evija Fittipaldi

Και τώρα ο Βραζιλιάνος βρέθηκε στην παρουσίαση ενός αμιγώς ηλεκτρικού hypercar που είναι μαζί με την Lotus Emira τα δύο αυτοκίνητα που φιλοδοξούν οι άνθρωποι της Lotus, να αναβιώσουν την εταιρεία. Φυσικά εξέφρασε την χαρά του και την υπερηφάνεια του, καθώς το αυτοκίνητο δεν φέρει απλώς το όνομά του αλλά και ορισμένες παρατηρήσεις καθώς ήταν παρών σε όλη την πορεία εξέλιξης. 

Hypercar 2.000 ίππων 

Φυσικά, δεν χρειάζονται συστάσεις και υπενθύμιση των χαρακτηριστικών της Evija. Τέσσερις ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν περισσότερους από 2.000 ίππους και 1.700Nm, καθιστώντας την, το πιο ισχυρό αυτοκίνητο παραγωγής στον πλανήτη. Τα 0-100 km/h έρχονται σε λιγότερο από 3 sec και τα 0-300 km/h σε λιγότερο από εννέα. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 320 km/h. Η μπαταρία 93 kWh παρέχει αυτονομία 400 χιλιομέτρων, αλλά μην το δένεις και κόμπο οτι θα είναι έτσι, εκτός αν ο οδηγός είναι τόσο αδιάφορος να πατήσει το γκάζι.

BMW Video Games

Παρών εκτός από τον Fittipaldi ήταν και ο πρωταθλητής του 2009 στην Formula 1, Jenson Button ήταν επίσης παρών για να δοκιμάσει το Evija Fittipaldi: "Ακούγεται σαν κινητήρας τζετ!", δήλωσε, "Νομίζεις ότι ένα EV είναι αθόρυβο, αλλά δεν είναι. Η ροπή είναι αστρονομική. Είναι εκπληκτικό, σου χαρίζει ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό σου".

Σαγηνευτικές λεπτομέρειες 

Lotus Evija Fittipaldi

Βεβαίως αφού η ειδική έκδοση δεν έχει να προσφέρει κάτι πιο συναρπαστικό από την ασύλληπτη ιπποδύναμη, αξίζει να ασχοληθεί κανείς και με την εμφάνιση. Οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τον Fittipaldi είναι πολλές και είναι τόσο επικεντρωμένες στην θριαμβευτική σεζόν του 1972 που κάνουν το αυτοκίνητο να μοιάζει με ένα ντροπαλό αγωνιστικό. Η υπογραφή του, το όνομά του και κυρίως η έκθεση των επτά εμβλημάτων στην πίσω πτέρυγα που βρίσκονται εκεί για να θυμάται ο χαρούμενος ιδιοκτήτης τις πέντε νίκες και τους δύο τίτλους εκείνης της χρονιάς. 

Best of Network