Το ηλεκτρικό Ford Supervan των 2.000 ίππων πάει Pikes Peak με Romain Dumas

Τι συνδυασμός! Ένα βαν που κουβαλάει μπόλικη ιστορία και 2.000 ηλεκτρικούς ίππους μαζί με τον Romain Dumas 3 φορές πρωταθλητή του Le Mans, θα ανέβει το Pikes Peak

Ο Γάλλος πρωταθλητής αγώνων και τρεις φορές νικητής του Le Mans Romain Dumas θα οδηγήσει το αμιγώς ηλεκτρικό Ford Supervan 4 στην ανάβαση του Pikes Peak

Το ηλεκτρικό Supervan παίρνει τα βουνά

Το Supervan 4, μια συνεργασία μεταξύ της Ford Performance και της STARD (Stohl Advanced Research and Development), η οποία είναι πρωτοπόρος στις λύσεις για τον ηλεκτρικό μηχανοκίνητο αθλητισμό, διαθέτει μια μπαταρία 50 kWh με κυψέλες υπερ-υψηλής απόδοσης και ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης που παράγει 2.000 ίππους.

Με κιτ αμαξώματος από ανθρακονήματα, κλωβό ασφαλείας προδιαγραφών FIA και ρυθμιζόμενη regen πέδηση, είδαμε για πρώτη φορά αυτό το θηριώδες Ford Transit το 2022, στο Φεστιβάλ ταχύτητας του Goodwood. Τώρα αναλαμβάνει τον πιο διάσημο ορεινό αγώνα της Αμερικής και η ομάδα περιμένει πολλά.

Ο Michael Sakowicz, πρώην αγωνιζόμενος ο ίδιος και αφεντικό της STARD, δήλωσε: "Το Supervan 4 είναι εξοπλισμένο με ένα από τα ισχυρότερα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης που έχουν αναπτυχθεί ποτέ στον κόσμο. Έχει ανέβει τον λόφο στο Goodwood, έχει κάνει ράλι σε ασφάλτινες διαδρομές του WRC και πολλά άλλα. Τώρα, το να το στείλουμε σε ένα από τα πιο εμβληματικά και μοναδικά γεγονότα στον κόσμο είναι πολύ συναρπαστικό και η STARD είναι περήφανη που συμμετέχει σε αυτό".

Ενθουσιασμένος ο Romain Dumas

Ο Dumas φαίνεται εξίσου ενθουσιασμένος, ολοκληρώνοντας φέτος την ένατη εμφάνισή του στο Pikes Peak. "Η τελευταία γενιά ηλεκτρικών οχημάτων της Ford είναι το τέλειο ταίρι για το βουνό της Αμερικής", δήλωσε. "Με τα μεγάλα υψόμετρα να μειώνουν την ισχύ στα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του Supervan 4 δεν έχει απώλειες σε υψόμετρο και θα είναι ένας υγιής ανταγωνιστής στον φετινό αγώνα".

Το Pikes Peak είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στο παγκόσμιο ημερολόγιο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σε σχεδόν 20 χιλιόμετρα διαδρομής, οι ομάδες πρέπει να διασχίσουν 156 στροφές και να καλύψουν 1.440 μέτρα υψομετρικής διαφοράς μέχρι τη γραμμή τερματισμού, η οποία βρίσκεται 4.300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, η Ford δεν είναι άγνωστη στον διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχει εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Το 1916, το Model T σημείωσε χρόνο τερματισμού 28 λεπτά και τρία δευτερόλεπτα. Ο Mark Rushbrook, παγκόσμιος διευθυντής της Ford Performance Motorsports, δήλωσε: "Ήρθε η ώρα να πάρουμε την τεχνολογία των ηλεκτρικών μας οχημάτων και να τη δοκιμάσουμε στο βουνό απέναντι σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οχήματα επιδόσεων στον κόσμο".