14 + 1 αγωνιστικά του Dakar Classic που θα λατρέψεις

Νοσταλγικά και πανέμορφα ήταν και φέτος τα κλασικά αγωνιστικά που έλαβαν μέρος στο Dakar Classic, μια κατηγορία του Ράλι Ντακάρ που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Dakar Classic 2023

To Dakar Classic είναι ουσιαστικά μια κατηγορία μέσα στο Ράλι Ντακάρ, όπως αυτή δημιουργήθηκε το 2021, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας ξεχωριστός αγώνας και σε ενδιαφέρον, αλλά και σε προσοχή. Τα αυτοκίνητα που γίνονται δεκτά εκεί πρέπει να είναι κατασκευής πριν από το 2000 ή ακόμη και καινούργια σε κατασκευή, αλλά με προδιαγραφές όμοιες με εκείνες της εποχής την οποία αφορούν. 

Dakar Classic 2023

Η απήχηση που είχε το Dakar Classic από την πρώτη κιόλας διεξαγωγή του, παρά τις αντίξοες συνθήκες εκείνης της χρονιάς λόγω πανδημίας, δημιούργησε μια νέα τάση με ομάδες και μικρούς κατασκευαστές να επικεντρώνονται στα κλασικά. Έτσι φέτος ο αγώνας συγκέντρωσε 88 συμμετοχές από όλο τον κόσμο και τα αυτοκίνητα ή τα φορτηγά που συμμετείχαν, ξυπνούν μνήμες στους παλιότερους και χαρίζουν σπάνιες εικόνες στους νεότερους. 

Ας δούμε λοιπόν τα αυτοκίνητα που ξεχωρίσαμε φέτος

VW Transporter T3

Frederic Verdaguer - Stephane Xercavins 

VW Transporter T3 Dakar Classic 2023

O Fred Verdaguer είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην κατηγορία και λάτρης των αγώνων με ιστορικά αυτοκίνητα. Συμμετείχε με την σύζυγό του στο παρελθόν, με την οποία διατηρούν μια πλήρη ομάδα υποστήριξης αρκετών συμμετοχών. 

Citroen CX 

Cornelis Lambert Kamp - Jacobine Kamp-Noordsij

Citroen CX Dakar Classic 2023

Το ζευγάρι από την Ολλανδία απολάμβανε οικογενειακές περιπέτειες στις ερήμους του πλανήτη, αλλά το 2022 αποφάσισε να συμμετέχει στο Dakar Classic και τερμάτισε. Φέτος η συμμετοχή αναβαθμίστηκε με το εντυπωσιακό Citroen CX και όλα τα έσοδα από χορηγούς θα ενισχύσουν τις προσπάθειες εκπαίδευσης και μόρφωσης των παιδιών της Σενεγάλης. 

Tatra Buggyra ZM 

Radovan Kazarka - Josef Kalina - Pavol Zachar 

Tatra Buggyra Dakar Classic 2023

H τσεχική Tatra είναι μάλλον πιο ιστορική από όσο φαντάζεσαι. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες με αδιάκοπη κατασκευή αυτοκινήτων. Πολλοί την μάθαμε μέσα από το Ράλι Ντακάρ χάρη στις έξι νίκες του Karel Loprais, πατέρα του άτυχου φέτος, Ales που ενεπλάκη στο μοναδικό θανατηφόρο δυστύχημα του 2023.  

Peugeot 504 Coupe V6

Christopher D' Indy - Francois Xavier Bourgois 

Peugeot 504 Dakar Classic 2023

Απόγονος ενός εκ των κατασκευαστών του Paul Ricard, ο Christopher D' Indy ενισχύεται από τον συνοδηγό Bourgois και αν δεν είναι αυτή η συμμετοχή με τα πιο παράξενα ονόματα τότε δεν ξέρω ποια είναι. Το Peugeot 504 Coupe V6 μπορεί να μην είχε διακρίσεις όταν ήταν ήταν στο WRC, αλλά στο Dakar Classic ταιριάζει γάντι. 

Porsche 911 Bothmans 

Philippe Jacquot - Jean Joseph Bachelier 

Porsche 911 Dakar Classic 2023

Πως να κρίνεις ένα αυτοκίνητο που ανάγκασε μια εταιρεία σαν την Porsche να το επαναφέρει στο προσκήνιο και επιπλέον να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία. Η 911 με τρόπο που δεν εξηγείται αλλά λέει πολλά για την αύρα που την συνοδεύει είναι ένα εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο που καταφέρνει να συνδέσει το όνομά της με το Ράλι Ντακάρ. 

Pegaso 2223

Fransisco Del Pozo Martinez - Juan Antonio Castillo - Gustavo Castro

Pegaso Dakar Classic 2023

H μοίρα έφερε την Pegaso να κερδίζει στα φορτηγά, ίσως το πιο ιστορικό Ράλι Ντακάρ όλων των εποχών. Εκείνο του 1986 που στιγματίστηκε από τον θάνατο του ιδρυτή του αγώνα, Thierry Sabine. Η ισπανική εταιρεία μπορεί να μην έχει μακρά παράδοση στις ερήμους, αλλά έχει το πιο χαρακτηριστικό σχήμα φορτηγών για το Ντακάρ, όπως βλέπεις. 

Skoda LR130 

OndreJ Klymciw - Bill Conger 

Skoda LR130 Dakar Classic 2023

Άλλη μια απόδειξη του πλουραλισμού συνθηκών στις οποίες μπορεί να ανταπεξέλθει το Skoda LR130 είναι η συμμετοχή του Τσέχου, Klymciw στο Dakar Classic. Είναι επίσης μια απόδειξη της αγάπης του άλλοτε αναβάτη στις μοτοσυκλέτες, που μεταπήδησε στην κατηγορία των κλασικών από φέτος. 

Fiat Panda L 4X4

Fernando Navarette - Cristobal Mora

Fiat Panda Dakar Classic 2023

Τα Fiat Panda δεν είναι αυτοκίνητα, είναι θρησκεία. Στο φετινό Dakar Classic συμμετείχαν τρία από αυτά. Δύο εξ Ιταλίας και το Panda L του Navarette που είναι βετεράνος οδηγός κανονικών αγώνων αλλά τώρα στα 67 του, αποφάσισε μαζί με τον γαμπρό του να βρεθούν στην περιπέτεια του Ντακάρ. 

Citroen Visa 

Mathieu Abrial - Thomas Viguier 

Citroen Visa Dakar Classic 2023

Προγειωμένο απ' ευθείας από το 1984 το Citroen Visa με το οποίο τότε συμμετείχε η επίσημη Citroen στον αγώνα, έδωσε ξεχωριστή χροιά στο Dakar Classic του 2023. Συμμετείχαν μάλιστα δύο, αμφότερα της οικογένειας Abrial που είχε αυτή την άτυπη κόντρα μεταξύ πατέρα και γιου. Ο Mathieu είναι ο γιος που εμπνεύστηκε από τον μπαμπά, Francois ο οποίος με τη σειρά του τα πήγε εξαιρετικά τερματίζοντας στην 52η θέση της γενικής 

DAF Tweekoppig Monster 3300

Adrianus Van Kasteren - Herman Keijers - Thijs Heezen

DAF 3300 Dakar Classic 2023

Ίσως το πιο διάσημο φορτηγό από την δεκαετία του 80 και τα Ράλι Παρίσι-Ντακάρ της εποχής είναι το double decker ή διπλοκάμπινο όπως θα το λέγαμε εμείς παραφράζοντας έναν υπαρκτό όρο της αυτοκινητοβιομηχανίας στα ελληνικά. Αυτό το διπλοκάμπινο όμως που προέρχεται από την τεχνικών γνώσεων, αγωνιστική παραφροσύνη του Jan De Rooy, μεσουρανούσε το 1984 και από πέρσι έχει επανέλθει στη ζωή, καθώς το αναπαλαίωσε ο γιος του Jan, Gerard. 

Peugeot P4 V6 

Olivier Mahul - Loic Gaillac 

Peugoet P4 Dakar Classic 2023

Οι δύο παιδικοί φίλοι Olivier και Loic είχαν όνειρο από το σχολείο να κάνουν το Ράλι Ντακάρ μαζί. Τα κατάφεραν 35 χρόνια μετά και αφού χρειάστηκε να περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς η απόφαση είχε ληφθεί από το 2022, αλλά το πρώην στρατιωτικό Peugeot P4 δεν κατέστη δυνατόν να ετοιμαστεί εγκαίρως. Φέτος όμως ήταν εδώ. 

VW Ladybug

Diego Delespaux - Julie Verdaguer 

VW Ladybug Dakar Classic 2023

Από την ομάδα του μετρ των VW για τους αγώνες ράλι αντοχής, το Ladybug είναι ένας αερόψυκτος σκαραβαίος σε μορφή buggy, όπως αυτά που κάποτε έκαναν τις εκπλήξεις στα Ράλι Ντακάρ και τώρα έχουν τη δική τους κατηγορία. Το δίδυμο τα πήγε περίφημα και πλησίασε στην τελική δεκάδα του Dakar Classic. 

Bombardier Iltis 

Rene Declercq - John Demeester

Bombardeir Iltis Dakar Classic 2023

Ο ιστιοπλόος Rene ετοιμάζει ένα Renault 4L για το Dakar Classic του 2024, έτσι για φέτος αποφάσισε να εμπιστευτεί ένα Bombardier Iltis. Τα στρατιωτικά οχήματα είναι δημοφιλή στο Dakar Classic καθώς "Δεν σπάνε, δεν χαλάνε", συνεπώς τερματίζουν. Όντως τερμάτισαν ένατοι. 

ALM-ACMAT TPK

Sandra Riviere - Emmanuel Riviere 

ALM Acmat Dakar Classic 2023

H Sandra πρώην στρατιωτικός, επέλεξε αυτό το στρατιωτικό όχημα για να τιμήσει τους πρωτοπόρους της κατηγορίας, το 1981 που είχαν δώσει το "παρών" με ένα εντυπωσιακό τότε ACMAT TDK. Ήταν μια μεγάλη ομάδα εκ των οποίων τερμάτισε μόλις ένα. Φέτος το ζεύγος Riviere τα κατάφερε και  βρέθηκε στον τερματισμό.

Mitsubishi Pajero 

Βαγγέλης Μπερσής - Φώτης Κουτσουμπός 

Mitsubishi Pajero Dakar Classic 2023

Η ελληνική συμμετοχή και στο φετινό Dakar Classic ήταν οι Βαγγέλης Μπερσής και Φώτης Κουτσουμπός με το κλασσικότερο αυτοκίνητο του Ράλι Ντακάρ, ένα Mitsubishi Pajero. Φέτος δεν κατάφεραν να τερματίσουν παρά μια ειδική. Εγκατέλειψαν στην 12η ειδική έχοντας φτάσει μέχρι την 52η θέση.

Best of Network