Shane Van Gisbergen: O superman των Supercars

O Shane Van Gisbergen έδωσε στην Holden την αποχαιρετιστήρια νίκη της στο Bathurst 1000 καταρρίπτοντας το ρεκόρ νικών σε μια χρονιά

Shane Van Gisbergen

Στην μακρινή Αυστραλία τα δύο ημισφαίρια του πλανήτη motorsport εκεί, περιλαμβάνουν την Formula 1 και τα Supercars. Την Formula 1 την ξέρουμε και τώρα ξέρουμε και τον φετινό πρωταθλητή της. Τα Supercars όμως που είναι κάπως άγνωστα στον δικό μας πλανήτη, είναι ένα από τα πιο ιστορικά πρωταθλήματα αυτοκινήτου παγκοσμίως. Επίσης είναι και ένα από τα πιο θεαματικά με μονομαχίες που δεν συναντά κανείς συχνά σε άλλους θεσμούς. Και  μέσα από αυτες τις μονομαχίες έχουν προκύψει και διάφοροι οδηγοί με σπουδαίες ικανότητες, όπως ο Jamie Whincup ή ο Scott McLaughlin και παλιότερα ο Craig Lowndes ή ο Dick Johnson

To Mount Panorama 

Mount Panorama Bathurst

To Mount Panorama είναι μια πίστα. Ακούγεται κάπως ρηχό αλλά τι άλλο να πεις; Ότι είναι πιστάρα; Ότι δεν υπάρχει; Ότι είναι σαν να την σχεδίασε ο Θεός ο ίδιος για να δοκιμάζει τους ανθρώπους; Αυτά δεν ρηχά αλλά ακούγονται γραφικά, όμως η αλήθεια είναι πως το Mount Panorama είναι μεταξύ των λίγων τόσο απαιτητικών διαδρομών που γίνονται αγώνες αυτοκινήτων. 

Βρίσκεται στο Bathurst της Νέας Νότιας Ουαλίας και είναι ένας δημόσιος δρόμος τον οποίο, όταν δεν γίνεται αγώνας, τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής. Ορισμένες κατοικίες δε, δεν έχουν πρόσβαση μέσω άλλου δρόμου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ακριβώς πως μπορεί να είναι η ζωή κάποιου που ξεκινά το πρωί για τη δουλειά του και πρέπει να περάσει από τα κατηφορικά S ή να στρίψει την ορθή γωνία της Hell's Corner για την ευθεία του βουνού. 

Shane Van Gisbergen Bathurst

Τo Mount Panorama δεν θα μπορούσε να μην φιλοξενεί αγώνα για τα Supercars και αυτό που πέρασε ήταν αυτό το Σαββατοκύριακο του χρόνου. Το Σαββατοκύριακο του Bathurst 1000, το οποίο είναι κάτι σαν το Grand Prix του Μονακό. Οι Αυστραλοί το ονομάζουν The Great Race γιατί είναι ακριβώς αυτό, καθώς όλο το motorsport στην ήπειρο περιστρέφεται γύρω από αυτόν τον αγώνα. 

Στον πλανήτη του SVG 

Εκεί ο Shane Van Gisbergen μαζί με τον πολύ πιο έμπειρο Garth Tander, πήραν μια σημαδιακή νίκη στον αγώνα των 161 γύρων. Ήταν η δεύτερη του SVG στον σπουδαίο αυτό αγώνα και η πέμπτη του Tander και η 19η σε 30 αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο φετινό πρωτάθλημα. Αυτό καταρρίπτει το ρεκόρ του Scott McLaughlin από το 2019, όταν είχε πάρει 16 νίκες, ενώ μέχρι το τέλος της φετινής περιόδου το ρεκόρ είναι πολύ πιθανό να συντριβεί καθώς απομένουν τέσσερις αγώνες.

Shane Van Gisbergen

Ωστόσο η επικράτηση στον αγώνα έχει και άλλες ιστορικής φύσεως έννοιες. Ήταν η 36η νίκη της Holden στο Great Race και φυσικά η τελευταία, καθώς από του χρόνου η εταιρεία, η οποία έχει σταματήσει να υπάρχει στην γκάμα της General Motors, σταματάει να παρέχει τα θρυλικά Commodore στα αυστραλιανά Supercar. Τη θέση τους θα πάρουν τα Chevolet Camaro και έτσι θα βλέπουμε φρέσκες μάχες με τα ολοκαίνουρια Ford Mustang. Ως εκ τούτου ο SVG και ο Tander δημιούργησαν ένα ιδανικό αποχαιρετιστήριο πάρτι για την εταιρεία. 

Πολυθεσίτης και πολυνίκης 

Shane Van Gisbergen

Ωραία όλα αυτά θα μου πεις αλλά γιατί είναι superman ο Shane Van Gisbergen; Είναι, γιατί ο Shane Van Gisbergen είναι μια από τις περιπτώσεις που οδηγεί γρήγορα τα πάντα. Μια εβδομάδα πριν τον αγώνα του Bathurst συμμετείχε στο Ράλι Νέας Ζηλανδίας του WRC. Εκεί τη στιγμή που ο Kalle Rovanpera αναδεικνυόταν ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού, ο SVG ανέβαινε στο βάθρο της κατηγορίας WRC2 με ένα Skoda Fabia προηγούμενης γενιάς. Τέθηκε αντιμέτωπος με τους βασικούς διεκδικητές του τίτλου της κατηγορίας, όπως ο Kajetan Kajetanowic και δεν τους άφησε να ησυχάσουν παρά μόνο την τελευταία ημέρα που είχε ένα κλατάρισμα. 

Shane Van Gisbergen

Σε αγώνες ράλι είχε ξαναβρεθεί 1-2 φορές αλλά ποτέ αυτού του βεληνεκούς, είναι όμως ένας εκ των βασικών οδηγών της Triple Eight, της ομάδας του σε αγώνες GT, παλιότερα με μια McLaren και τώρα με μια Mercedes AMG. Φέτος συμμετείχε και στις 24 ώρες του Le Mans, ενώ όπως αποκάλυψε τηλεοπτικός σταθμός της Αυστραλίας, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με στελέχη του NASCAR ώστε να οδηγήσει σε μερικούς αγώνες του 2023, λόγω της σύνδεσης μέσω της Chevrolet

Κερδίζει και με σπασμένα πλευρά

Bathurst Podium

Το highlight της καριέρας του πάντως ήταν πριν από ένα χρόνο, όταν στο ξεκίνημα του περσινού πρωταθλήματος και αναρώνοντας από ένα ατύχημα με ποδήλατο που του απέφερε τρία σπασμένα πλευρά, κατάφερε και πήρε μια εντυπωσιακή νίκη στο Sandown. Ξεκίνησε 17ος λόγω κακής επίδοσης στις δοκιμές και έκανε όσες προσπεράσεις χρειάστηκε ώστε να πάρει την νίκη. Ήταν μια από τις 14 περσινές που του χάρισαν τον δεύτερο τίτλο του πρωταθλητή στα Supercars.

Παρακάτω μπορείς να παρακολουθήσεις τα εκτεταμμένα στιγμιότυπα του αγώνα. 

Best of Network