Mullen Five RS: ένα ηλεκτρικό SUV με επιδόσεις hypercar

H αμερικανική εταιρεία παρουσίασε στην έκθεση CES ένα ηλεκτρικό SUV που αν επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της, θα έχει ισχύ 1.000+ ίππων και επιτάχυνση 0-100 κάτω από 2 δευτερόλεπτα.

Mullen Five RS

Σου λέει κάτι το όνομα Mullen; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μπορείς δικαίως να συμπεριλάβεις τον εαυτό σου στους γκουρού του αυτοκινήτου. Αν πάλι πρόκειται για όνομα που ακούς πρώτη φορά, να ξέρεις πως σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Μια πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Mullen, αποκαλύπτει μια όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία.

Διαβάστε Επίσης

Πριν μερικά χρόνια, προσπάθησε (και απέτυχε) να πουλήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Bollinger Motors -μιας εταιρείας που εργαζόταν πάνω σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό off-road- και έχει στην κατοχή της το πρώην εργοστάσιο της General Motors όπου κατασκευαζόταν το Hummer H2. Αν όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει, ίσως το τρίτο εγχείρημα να είναι και το τυχερό για τη Mullen.

Mullen Five RS

Η οποία παρουσίασε στην έκθεση CES 2024 ένα ηλεκτρικό SUV υψηλών επιδόσεων με την ονομασία Five RS. Πρόκειται για ένα μοντέλο με εντυπωσιακή εμφάνιση και ακόμη πιο εντυπωσιακές επιδόσεις. Στην ουσία πρόκειται για την κορυφαία έκδοση του Five, που σύμφωνα με την Mullen θα έρθει στην αγορά κάποια στιγμή το 2025. Το κιτ αμαξώματος είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες, ενώ περιλαμβάνει στάνταρ και μια μεγάλη πίσω αεροτομή.

Τετραψήφια ισχύς και ροπή

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Mullen για το Five RS, αντιστοιχούν σε hypercar. Στόχος είναι η ισχύς να υπερβαίνει τους 1.000 ίππους και η ροπή τα 1.150 Nm. Προφανώς θα υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες που θα εξασφαλίζουν τετρακίνηση, ενώ θα χρησιμοποιείται κιβώτιο δύο ταχυτήτων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Porsche Taycan. Τα νούμερα αυτά, είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν επιτάχυνση 0-100 σε λιγότερα από 2 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 320 km/h για το βάρους 2.300 κιλών SUV.

Mullen Five RS

Το βέβαιο είναι πως με τέτοια ισχύ και το ανάλογο βάρος, τα φρένα είναι ένας τομέας που χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Αυτή μεταφράζεται σε εξαπίστονες δαγκάνες Brembo που πιάνουν σε κεραμικά δισκόφρενα 15,7 ιντσών μπροστά και τετραπίστονες σε δισκόφρενα 14,6 ιντσών πίσω. Κι αν αυτά από μόνα τους δεν σου λένε πολλά, η Mullen υποστηρίζει πως μπορούν να ακινητοποιήσουν το Five RS από τα 100 km/h σε μόλις 30 μέτρα. Όλα αυτά, με τις ζάντες να είναι 21 ιντσών ή προαιρετικά 22 ιντσών.

Αξιοπρεπής αυτονομία, ταχύτατη φόρτιση

Η μπαταρία θα έχει χωρητικότητα 100 kWh και η θεωρητική αυτονομία θα φτάνει τα 480 χιλιόμετρα (40 λιγότερα από την βασική έκδοση Five). Επίσης, αναφέρεται πως η μπαταρία θα φτάνει από το μηδέν στο 80% σε περίπου 20 λεπτά, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά η ταχύτητα φόρτισης που μπορεί να υποστηρίξει το Five RS.

Mullen Five RS

Στο εσωτερικό, δύο μεγάλες οθόνες και μία τρίτη μικρότερη μπροστά από τον συνοδηγό καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν τέσσερις επιβάτες στα αντίστοιχα σπορ ατομικά καθίσματα. Ανάμεσα στα στοιχεία του βασικού εξοπλισμού, είναι η πανοραμική οροφή, το premium ηχοσύστημα και ο προσαρμόσιμος φωτισμός περιβάλλοντος.

Και μπορεί μέχρι τώρα να διακρίνεις ξεκάθαρα έναν ιδιαίτερα σπορ προσανατολισμό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως το Five RS στερείται χώρων. Αυτός για τις αποσκευές φτάνει τα 730 λίτρα, ενώ με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα μπορεί να φτάσει και τα 1.755 λίτρα.

Αν και ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να υπάρξει επίσημη τιμή, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι το Five RS θα ξεκινά από περίπου 270.000 ευρω, ενώ η έκδοση με ανθρακονήματα θα κοστίζει περίπου 350.000 ευρω.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network