Επαναστατική τεχνολογία μπαταρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Northvolt-πώς το νάτριο αλλάζει τα δεδομένα

Είναι γεγονός ότι πολλοί έχουν αμφιβολίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η βασική μομφή είναι οι μπαταρίες. Όμως τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και η τενχολογία της Northvolt φαίνεται να έχει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα.

Μπαταρίες ιόντων νατρίου της Northvolt

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt ανέπτυξε την πρώτη της μπαταρία ιόντων νατρίου, μια τεχνολογία που θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από τις σπάνιες πρώτες ύλες και να θέσει τα θεμέλια για την επόμενη γενιά μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρείας.

Αν θυμάστε έχουμε ξαναμιλήσει για το νάτριο στις μπαταρίες ηλεκτρικών αλλά εδώ φαίνεται ότι η Northvolt έχει καταφέρει κάτι εντυπωσιακό. 

Μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα

Αυτή η μπαταρία έχει την "καλύτερη στην κατηγορία της" ενεργειακή πυκνότητα άνω των 160 Wh ανά κιλό και κατασκευάστηκε χωρίς καθόλου λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο ή γραφίτη, ανέφερε η εταιρεία.

Διαβάστε Επίσης

Ενώ οι πρώτες κυψέλες ιόντων νατρίου έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την αποθήκευση ενέργειας, οι επόμενες γενιές μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα για την ηλεκτρική κινητικότητα.

Μπαταρία ιόντων νατρίου Northvolt
Μπαταρία ιόντων νατρίου της Northvolt

"Η τεχνολογία μας ιόντων νατρίου παρέχει τις επιδόσεις που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η αποθήκευση ενέργειας με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι οι εναλλακτικές χημικές μορφές μπαταριών, με χαμηλότερο κόστος", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Peter Carlsson. Εδώ ο CEO της Northvolt προφανώς αναφέρεται στις μπαταρίες LFP, που είναι μια καλή λύση για πιο φθηνά ηλεκτρικά αλλά υπολείπεται σε απόδοση. 

Επιστήμονες στο εργαστήριο της Northvolt με μπαταρίες ιόντων νατρίου
Επιστήμονες στο εργαστήριο της Northvolt ενώ δουλεύουν με μπαταρίες ιόντων νατρίου. Είναι χαρούμενοι και καλά κάνουν γιατί αλλάζουν τα δεδομένα με την νέα τεχνολογία τους.

Για να δείτε πόσο έχουν προχωρήσει τα πραγματα για τις μπαταρίες ιόντων νατρίου, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών BYD ανακοίνωσε προσφατα μια κοινοπραξία για τη συν-κατασκευή μιας εγκατάστασης μπαταριών ιόντων νατρίου στην πόλη Xuzhou της ανατολικής Κίνας.

Η Northvolt ισχυρίζεται ότι η νέα τεχωολογία μπαταρίας είναι πιο αποδοτική και βιώσιμή από τις συμβατικές μπαταρίες που κατασκευάζονται με νικέλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο ή φωσφορικό σίδηρο.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα είναι πιο ασφαλής σε υψηλές θερμοκρασίες κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ιδανική σε αγορές όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Η εταιρεία -ο μοναδικός μεγάλος εγχώριος κατασκευαστής μπαταριών στην Ευρώπη- επεκτείνει την παραγωγή μπαταριών EV στη Σουηδία και σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια στη Γερμανία και τον Καναδά.

Η Northvolt -που είναι σε φάση να εισαχθεί στο χρηματιστήριο- είναι πολύ ενισχυμένη το τελυταίο διάστημα καθώς έχει παραγγελίες άνω των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων από  εταιρείες όπως η BMW, η Volvo, η Polestar και ο όμιλος Volkswagen.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network