Pininfarina B95: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Barchetta

Λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα χρειάζεται το Pininfarina B95 για να ολοκληρώσει το 0-100km/h και λιγότερο από 4,5 εκατομμύρια ευρώ χρειάζεται κάποιος για να το αποκτήσει

Pininfarina B95 Barchetta EV

Η Automobili Pininfarina μας προϊδέασε πριν λίγο καιρό για τις προθέσεις της στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και τώρα μας δείχνει πως η σχεδιαστική φιλοσοφία του Pura Vision μπορεί να μεταφερθεί στον πραγματικό κόσμο των σπάνιων και συλλεκτικών hypercar, ανεξαρτήτως μορφής. 

Και λέμε ανεξαρτήτως μορφής γιατί τα hypercars τα έχουμε συνηθίσει να είναι εντυπωσιακά coupe ή σε κάποιες περιπτώσεις, περιπετειώδη crossover. Αυτό όμως είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό hyper Barchetta, καθώς δεν διαθέτει οροφή ή παρμπρίζ για να προστατεύει τον οδηγό και τον επιβάτη, όταν θα επιταχύνει από στάση στα πρώτα 100 χιλιόμετρα σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα. 

Pininfarina B95 Barchetta EV

Ακούγεται τρομακτικό και πιθανότατα θα είναι περισσότερο από όσο ακούγεται, όμως ο οίκος Pininfarina ξέρει πως όσοι το επιχειρήσουν αν μη τι άλλο θα φορούν το κράνος τους. Έτσι προσφέρει τη δυνατότητα ο αγοραστής να παραγγείλει και κράνος βαμμένο φυσικά στα χρώματα του αυτοκινήτου, ώστε να ταιριάζει.  

Pininfarina B95 Barchetta EV

Τι σημαίνει Pininfarina B95;

To Pininfarina B95 δεν είναι καθόλου άσχετο σαν όνομα, όπως πιθανώς υποψιάζεσαι. Το B παραπέμπει στο Barchetta που είναι μια κατηγορία αυτοκινήτων στην οποία οι Ιταλοί παραδοσιακά επιδίδονται με ιδιαίτερη επιμέλεια και αντίστοιχη επιτυχία, τουλάχιστον σε επίπεδο αισθητικής. Από την άλλη 95 χρόνια δραστηριοποιείται ο οίκος στον σχεδιασμό και  τη δημιουργία αυτοκινήτων, έτσι αυτό που βλέπεις εδώ είναι παράλληλα ένα εορταστικό αυτοκίνητο. 

Pininfarina B95 Barchetta EV

Θα κατασκευαστούν μόλις 10 και θα κοστίζουν 4.4 εκατομμύρια ευρώ. Μάλλον θα είναι τόσο συλλεκτικά και σπάνια να τα πετύχεις σε κάποια διασταύρωση όσο οι Ferrari Monza SP1 και SP2. Αν πάντως τα δεις θα είναι για λίγο, καθώς τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, τοποθετημένοι ο καθένας σε έναν από τους τροχούς, θα προσφέρουν ισχύ 1.874 ίππων.  

Pininfarina B95 Barchetta EV

Στην ουσία είναι ένα Pininfarina Battista με άλλη εμφάνιση, πράγμα που είναι εντυπωσιακό από μόνο του γιατί το Battista ήταν μέχρι πρόσφατα το αυτοκίνητο που επιτάχυνε σε χρόνο ρεκόρ 1,86 δευτερολέπτων (πρόσφατα το ρεκόρ κατέρριψε το Rimac Nevera). Έτσι αναρωτιέται κανείς κατά πόσο αυτό θα είναι εφικτό σε ένα τόσο αλλαγμένο αμάξωμα, με τόσο διαφορετική αεροδυναμική. 

Pininfarina B95 Barchetta EV

Σύμφωνα με την Automobili Pininfarina οι πτυσσόμενες aero screens με τις οποίες εφοδιάζεται το Pininfarina B95 είναι εκεί ακριβώς για αυτό το λόγο. Διασφαλίζουν ότι ο αέρας που θα έρχεται πολύ γρήγορα θα οδηγείται πάνω από τους επιβάτες. Οι οθόνες αυτές είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, κατασκευασμένες από πολυάνθρακα και εκτείνονται στη θέση τους σε εμφανή στηρίγματα αλουμινίου. Αντλούν την έμπνευση τους τόσο από τον κόσμο των σύγχρονων superbikes όσο και από τα vintage μαχητικά αεροπλάνα. 

Pininfarina B95 Barchetta EV

"Η εφαρμογή της τεχνολογίας για τη δημιουργία των ρυθμιζόμενων οθονών αεροσκαφών είναι εμπνευσμένη από τους αγώνες μοτοσυκλετών– διασφαλίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό αυτοκίνητο δρόμου", λέει ο Andrea Crespi, επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Automobili Pininfarina. "Αυτή η κατοχυρωμένη πατέντα επιτρέπει να υπάρχει η συγκίνηση της οδήγησης με ανοιχτή οροφή, αλλά με άνεση ακόμα και στις υψηλές ταχύτητες που μπορεί να φτάσει το B95".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης


 

Best of Network