Θέλεις κουμπιά σε οθόνη Tesla; Γίνεται και αυτό

Αν οδηγώντας το Tesla σου έχεις αισθανθεί νοσταλγία για τους φυσικούς διακόπτες, να ξέρεις πως πλέον υπάρχει λύση και ονομάζεται Ctrl-Bar.

Greenmission Ctrl-Bar

Θα έχεις παρατηρήσει πως στα σύγχρονα αυτοκίνητα, ο αριθμός των φυσικών κουμπιών μειώνεται διαρκώς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους από οθόνες και κουμπιά αφής. Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα μοντέλα της Tesla, που αποτελούν τυπικά δείγματα γραφής μινιμαλιστικής προσέγγισης σε επίπεδο εσωτερικού σχεδιασμού.

Θέλω και κάποια κουμπιά

Τα δύο πιο εμπορικά της μοντέλα, τα Model 3 και Model Y, αρκούνται σε δύο περιστροφικούς διακόπτες στο τιμόνι, με όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες και ρυθμίσεις, να περνάνε μέσα από την οθόνη αφής 15 ιντσών που βρίσκεται τοποθετημένη στο επάνω μέρος της κονσόλας. Πρόκειται για μία επιλογή που μπορεί να υποδηλώνει τεχνολογική υπεροχή στα μάτια του αγοραστή, όμως συνοδεύεται από αρκετούς αστερίσκους.

Greenmission Ctrl-Bar

Σημαντικότερος εξ αυτών το θέμα της ασφάλειας και σε δεύτερο χρόνο της λειτουργικότητας. Είναι σαφές πως πέρα από οποιονδήποτε συντελεστή εντυπωσιασμού, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια. Και για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην παίρνεις τα μάτια σου από το δρόμο, κάτι που στις περιπτώσεις των οθονών αφής, είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτο. Ως επιστέγασμα, έρχεται η ανάγκη -στις περιπτώσεις κάποιων infotainment- περιήγησης σε 3 και 4 οθόνες υπομενού, προκειμένου να επιλέξεις μια κατά τα άλλα απλή λειτουργία.

Greenmission Ctrl-Bar

Το βασικό είναι πως όλα αυτά, είναι ζητήματα που απ' ότι φαίνεται έχουν απασχολήσει αρκετούς ιδιοκτήτες τέτοιων οχημάτων. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή εμφάνιση νεοσύστατων επιχειρήσεων όπως η νορβηγική Greenmission, που επιχειρούν να δώσουν λύση στο... πρόβλημα, ή τουλάχιστον σε όσους το εκλαμβάνουν ως τέτοιο. Η οποία περιλαμβάνει... τοποθέτηση φυσικών κουμπιών.

Η Greenmission λοιπόν, παρουσίασε το Ctrl-Bar, ένα εξάρτημα που συνδέεται στη θύρα USB του Model 3/Y και στο κάτω μέρος της οθόνης αφής, ως φυσική της συνέχεια. Αφού συνδεθεί με το smartphone σου μέσω Bluetooth, κάθε φορά που περιστρέφεις έναν -φυσικό- διακόπτη ή πατάς ένα κουμπί, μια εφαρμογή μεταφέρει στο αυτοκίνητο τις αλλαγές που πρέπει να κάνει. Μέσω των κουμπιών μπορεί να ρυθμιστεί π.χ. η θερμοκρασία της καμπίνας, αλλά τα κουμπιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να ενεργοποιούν ένα σωρό διαφορετικές λειτουργίες.

Greenmission Ctrl-Bar

Λόγω του ότι η σύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth, το τηλέφωνό σου πρέπει να είναι συνδεδεμένο σε WiFi ή στο δίκτυο 3G/4G/5G/8G κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην αντίδραση του αυτοκινήτου σε λειτουργίες όπως οι αλλαγές στη θερμοκρασία. Πάντως το Ctrl-Bar έχει τη δική του μικρή οθόνη, που σε ενημερώνει για τη θερμοκρασία που έχεις επιλέξει. Η Greenmission λέει ότι θα αναβαθμίζει το Ctrl-Bar χρησιμοποιώντας over-the-air ενημερώσεις.

Best of Network