Ποιο είναι το πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις στην Ευρώπη

Για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Tesla Model Y ήταν το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς.

Tesla Model Y

Τα ηλεκτρικά οχήματα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως σε αντίθεση με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, η εταιρεία που δείχνει να επωφελείται περισσότερο από αυτή τη συνθήκη, δεν είναι κάποια από τις παραδοσιακές του χώρου του αυτοκινήτου, αλλά η Tesla. Για την ακρίβεια, το crossover Model Y της αμερικανικής εταιρείας, είδε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο τις πωλήσεις του, να ξεπερνούν εκείνες μερικών από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της αγοράς, δίνοντάς του την πρώτη θέση.

Πιο εμπορικό και από τα θερμικά

Μάλιστα το Μodel Y ήταν πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο ακόμη και ανάμεσα σε μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το επίτευγμα της Tesla. Συγκεκριμένα, το crossover που παράγεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Γερμανία, είδε τις παραδόσεις του να υπερτριπλασιάζονται συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, σε λίγο πάνω από 29.000 μονάδες. Ενδεικτικά, το Peugeot 208, μοντέλο ιδιαίτερα δημοφιλές στην ευρωπαϊκή αγορά, πούλησε περίπου 19.600 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO Dynamics.

Πτώση για το Tesla Model 3

Η εξαιρετική εμπορική πορεία του Model Y, αντιστάθμισε την πτώση των πωλήσεων του Model 3, καθώς το εργοστάσιο παραγωγής του στην Κίνα, αντιμετώπισε προβλήματα στην εκτέλεση παραγγελιών. Όπως αναφέρει η JATO, οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη, τείνουν να αυξάνονται κατά τον τελευταίο μήνα του κάθε τριμήνου. Ακόμη κι έτσι όμως, οι συνολικές παραδόσεις του τρίτου τριμήνου του 2022, αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020.

Παραμένει χαμηλή η διαθεσιμότητα

Συνολικά η ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα στην διαθεσιμότητα νέων μοντέλων λόγω καθυστερήσεων στην αλυσίδα ανεφοδιασμού. Αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να καλύπτουν κάποιες από τις μέχρι πρότινος ανεκτέλεστες παραγγελίες, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Μέσα σε αυτό το τοπίο, τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα αποτέλεσαν το 16% των συνολικών ταξινομήσεων τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της διείσδυσης της Τesla στην συγκεκριμένη κατηγορία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι συνδυασμένες πωλήσεις των Model Y και Model 3 αυξήθηκαν φτάνοντας σχεδόν τις 42.000 μονάδες, αριθμός τέσσερις φορές μεγαλύτερος από εκείνον των VW ID.3 και ID.4.

Best of Network