Αυτό το χαρούμενο, τετραγωνισμένο αυτοκίνητο είναι η τελευταία ιδέα της Citroen, την οποία ονομάζει "Oli". Σε περίπτωση που μας ακούει κάποιος στα κεντρικά της Citroen στη Γαλλία παρακαλούμε να μπει άμεσα στην παραγωγή το ηλεκτρικό Citroen Oli γιατί μάλλον το έχουμε ανάγκη -σε πρώτο επίπεδο για να αποκτήσουν οι δρόμοι κάτι γουστόζικο.

Φτάνει με τις υπερβολές, πάμε στην ουσία
Βασικός άξονας της ιδέας της Citroen είναι ότι "ήρθε η ώρα να πούμε αρκετά στην τάση για υπερβολές και έξοδα και να επικεντρωθούμε στη δημιουργία καθαρών, ειλικρινών οχημάτων που είναι ελαφρύτερα, λιγότερο περίπλοκα και πραγματικά προσιτά, καθώς και εφευρετικά και χαρούμενα". Αυτή η διατύπωση είναι (και αν όχι θα έπρεπε) η ουσία της αυτοκίνησης για το παρόν και το μέλλον.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για σοβαρή απλότητα και βιωσιμότητα όπου είναι δυνατόν. Αυτά τα διχτυωτά καθίσματα, για παράδειγμα, προφανώς χρησιμοποιούν 80% λιγότερα εξαρτήματα από αυτά που θα βρίσκατε σήμερα σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, και τα λίγα που υπάρχουν είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία με τη σειρά τους είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα. Αυτό επεκτείνεται σε ολόκληρο το αυτοκίνητο -το δάπεδο είναι ένα φύλλο πολυουρεθάνης, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί, ενώ το στερεοφωνικό χρησιμοποιεί αφαιρούμενα ηχεία Bluetooth που είναι ελαφρύτερα σε σύγκριση με μια παραδοσιακή διάταξη και προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρετε τα ακούσματά σας όπου θα νιώθετε καλύτερα να τα απολαμβάνετε.

Και πάλι η μείωση βάρους
Μπορεί να αναρωτιέσαι πόσο βάρος εξοικονομεί στην πραγματικότητα αυτή το ηχείο bluetooth δεδομένου ότι τα ηχεία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν βαριούς μαγνήτες. Λοιπόν, είναι 250 γραμμάρια. Αλλά όπως θα πιστοποιούσε ο Gordon Murray (και όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη των μαθηματικών), εξοικονομήστε 250 γραμμάρια τέσσερις φορές και έχετε εξοικονομήσει ένα κιλό. Και είναι σαφές ότι η εξοικονόμηση βάρους ήταν στο μυαλό του CEO της Citroen, Vincent Cobee.

"Ένα τυπικό οικογενειακό αυτοκίνητο στα μέσα της δεκαετίας του '70 ζύγιζε περίπου 800 κιλά, είχε μήκος 3,7 μέτρα και πλάτος 1,6 μέτρα", λέει. "Τα σημερινά ισοδύναμα έχουν αυξηθεί σε περισσότερα από 1.200 κιλά, έχουν μήκος τουλάχιστον 4,3 μέτρα και πλάτος 1,8 μέτρα. Ορισμένα ζυγίζουν ακόμη και πάνω από 2.500 κιλά.

Οι νομικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις ασφαλείας έχουν οδηγήσει σε κάποια από αυτά, αλλά αν η τάση συνεχιστεί και συνεχίσουμε να σταθμεύουμε αυτά τα οχήματα το 95% κάθε ημέρας και να οδηγούμε το 80% των διαδρομών με έναν μόνο επιβάτη, η σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης προστασίας του πλανήτη μας και της μελλοντικής υπόσχεσης της βιώσιμης, ηλεκτροκίνητης κινητικότητας δεν θα επιλυθεί εύκολα".
Απλότητα
Πώς λοιπόν θα λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα; Λοιπόν, όπως αναφέραμε προηγουμένως: με απλότητα. Όπως εξηγεί ο Laurence Hansen, επικεφαλής της ανάπτυξης προϊόντων: "Μπορείτε να επιλέξετε να πληρώσετε για όλα τα τελευταία χαρακτηριστικά και την τεχνητή νοημοσύνη -τα οποία χρησιμοποιείτε μόνο το 2% του χρόνου κατά την οδήγηση -ή μπορείτε να αναρωτηθείτε: 'Πόσα από αυτά χρειάζομαι πραγματικά;'".

Όπως μπορείτε πιθανώς να καταλάβετε, η ομάδα της Citroen έχει μάλλον κάνει την επιλογή της, διατηρώντας τα πράγματα εξίσου απλά και ελαφριά όπως το Ami και (λαμβάνοντας υπόψη μία ή δύο διαφορές στην τεχνολογία) το 2CV. Έτσι, παρόλο που η χωρητικότητα της μπαταρίας μοιάζει συγκριτικά μικρή στα 40kWh, το Oli μπορεί να διανύσει έως και 400 χιλιόμετρα πριν χρειαστεί επαναφόρτιση. Αυτό ισχύει, εκτός αν εκμεταλλευτείς την τεχνολογία Vehicle to Grid ή V2G.

Μια σημείωση σχετικά με αυτό: ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν Vehicle to Load ή V2L, όπου μπορείτε να συνδέσετε μια σειρά συσκευών στη θύρα φόρτισης του αυτοκινήτου μέσω ενός ειδικού προσαρμογέα και να τις λειτουργήσετε από το αποθηκευμένο φορτίο της μπαταρίας. Το Oli, από την άλλη πλευρά, διαθέτει V2G, οπότε μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρο το σπίτι σας. Η ικανότητα V2G περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα V2L, οπότε αν θέλεις, ας πούμε, να τροφοδοτήσεις ένα ψυγειάκι στο κάμπινγκ ή να λειτουργήσεις μια ηλεκτρική ψησταριά από την μπαταρία του Oli, αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές του. Προφανώς, θα μπορείς να λειτουργήσεις μια συσκευή 3000W -οι οικιακές μονάδες τοίχου χρησιμοποιούν λιγότερα- για περίπου 12 ώρες με πλήρη φόρτιση. Δεν είναι τέλεια όλη αυτή η φάση;

Πραγματικά, το όλο project φαίνεται να έχει τις ρίζες του στον ρεαλισμό και στη μακροπρόθεσμη προοπτική. Ακόμα και τα ελαστικά - η ιδέα "Eagle GO" της Goodyear - είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από βιώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, και μπορούν να ξαναφτιαχτούν δύο φορές πριν αντικατασταθούν. Τότε, φυσικά, μπορούν να ανακυκλωθούν. Στόχος της Goodyear είναι να διανύσει ένα σετ ελαστικών 310.000 χιλιόμετρα πριν συμβεί αυτό, γεγονός που προσφέρει τη νέα και ελαφρώς εκνευριστική ιδέα να αγοράζετε ένα αυτοκίνητο 15 ετών με "αυθεντικά ελαστικά" και να μην πηγαίνετε αμέσως στο κατάστημα ελαστικών για να το διορθώσετε.

Φυσικά, υπάρχουν και μερικά ευφάνταστα κομμάτια του concept car - το παρμπρίζ είναι κάθετο σαν δοκάρι σε τέρμα, το πορτμπαγκάζ είναι ένα επεκτάσιμο "κρεβάτι pick-up", χάρη σε πολλά αναδιπλούμενα μέρη, και η οροφή επενδεδυμένη με σκληρό, πιασάρικο πλαστικό. Ταυτόχρονα, όμως, ακόμη και τα κομμάτια που συνήθως απορρίπτονται ως ιδιοτροπίες των πρωτότυπων αυτοκινήτων δεν είναι έξω από τα όρια του εφικτού ή του επιθυμητού.
Θα το ξαναπούμε τώρα που έχετε διαβάσει όλα τα παραπάνω, απολύτως λογικά πράγματα που εμπεριέχει και εκπροσωπεί το Oli: Πρέπει να μπει στην παραγωγή γιατί κάπου πρέπει να τελειώσει ο μαξιμαλισμός με αυτοκίνητα "μαούνες" των 2+ τόνων.