Η Audi εισέρχεται στα ηλεκτρικά compact SUV

Επιβλητική σχεδίαση, ηλεκτρική τετρακίνηση και μεγάλη αυτονομία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του

Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron

Το 2019 έκανε ντεμπούτο ως πρωτότυπο. Σήμερα, παρουσιάζεται ως μοντέλο παραγωγής και μάλιστα σε δύο τύπους αμαξώματος, αποτελώντας την πρόταση της Audi στην ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία των compact SUV. Τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron εκτός από εντυπωσιακό design, διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής, ιδιαίτερα πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και κορυφαίες επιδόσεις.

Το Q4 e-tron χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές, κοντούς μπροστινούς πρόβολους και μεγάλους τροχούς, στοιχεία που ενισχύουν τον δυναμισμό, ο οποίος είναι ακόμη πιο έντονος στο coupe αμάξωμα της έκδοσης Sportback. Αποτέλεσμα η επίτευξη ενός πολύ καλού συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,28 και 0,26 για τις δύο εκδόσεις αντίστοιχα. Οι ζάντες διαστάσεων 19-21 ιντσών, συμβάλλουν στη δυναμική εμφάνιση και τον αεροδυναμικό σχεδιασμό, με τα πίσω ελαστικά να είναι ελαφρώς φαρδύτερα για βελτιωμένη σταθερότητα.

Άφθονοι χώροι και τεχνολογία από το πάνω ράφι

Με μήκος που φτάνει τα 4,59 μ. και απουσία κεντρικού τούνελ μετάδοσης, οι εσωτερικοί χώροι του μπορούν να συγκριθούν με εκείνους μοντέλων μεγαλύτερης κατηγορίας. Πολύ καλός είναι και ο χώρος για τις αποσκευές, με όγκο που κυμαίνεται από 520 έως 1.490 λίτρα (535-1.460 στο Sportback), ενώ υπάρχουν ακόμη 25 λίτρα στη διάθεση των επιβατών σε εσωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους.

Audi Q4 e-tron

Συνολικά, το εσωτερικό του είναι από τα πιο ευχάριστα και hi tech της αγοράς. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με τις δύο οθόνες, το εντελώς καινούργιο πολυλειτουργικό τιμόνι, το σύστημα infotainment με την οθόνη αφής ΜΜΙ και το προαιρετικό head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που κλέβουν την παράσταση στο Q4 e-tron.

Δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος

Το Q4 διατίθεται σε δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος. Η βασική έκδοση Q4 35 e-tron εφοδιάζεται με μπαταρία 55kWh, ενώ οι εκδόσεις Q4 40 e-tron και Q4 50 e-tron διαθέτουν μπαταρία 82kWh. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η απόδοση ανέρχεται σε 170 και 204 ίππους αντίστοιχα, με την μετάδοση της κίνησης να αφορά στους πίσω τροχούς, την ώρα που η κορυφαία διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) και ισχύ 299 ίππους. Στην περίπτωση του Q4 50 e-tron, η ηλεκτρική τετρακίνηση συνοδεύεται από εξαιρετικές επιδόσεις, με την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα να έρχεται σε μόλις 6,2 sec και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

Audi Q4 e-tron

Σε κάθε περίπτωση, η μπαταρία βρίσκεται τοποθετημένη στο πάτωμα μεταξύ των αξόνων, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ προαιρετικά και ανεξαρτήτως έκδοσης, το Q4 e-tron μπορεί να εξοπλιστεί με μια σπορ ανάρτηση, που θα χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 15 χλστ., το σύστημα Audi drive select με διαφορετικά προφίλ οδήγησης, ανάρτηση με έλεγχο απόσβεσης και προοδευτικό τιμόνι, το οποίο γίνεται πιο άμεσο όσο αυξάνεται η γωνία διεύθυνσης.

Αυτονομία που φτάνει έως και 520 χλμ.

Σημαντική παράμετρος σε κάθε ηλεκτρικό μοντέλο, είναι η αυτονομία που εξασφαλίζει η μπαταρία του. Στην περίπτωση του Q4 e-tron, αυτή ανέρχεται σε έως 520 χλμ. (WLTP) ανάλογα με την έκδοση του κινητήριου συστήματος και το μέγεθος της μπαταρίας. Σε έναν φορτιστή DC υψηλής ισχύος, χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για αυτονομία περίπου 130 χιλιομέτρων.

Audi Q4 e-tron

Τέλος, το Audi Q4 e-tron διαθέτει μια μεγάλη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης στον βασικό εξοπλισμό, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το predictive efficiency assist (προγνωστική υποβοήθηση ενεργειακής απόδοσης), που υποστηρίζει ένα στυλ οδήγησης που βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας.

Εκδόσεις – Τιμές

Οι τιμές του Audi Q4 e-tron ξεκινούν από τις 44.900 για την έκδοση 35, με τις 40 και 50 quattro να κοστίζουν 52.100 και 58.450 ευρώ αντίστοιχα.

Best of Network