Ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Φινλανδίας είναι οι οδηγοί αγώνων ράλι. Από τότε που οι Φινλανδοί κατάλαβαν ότι κάποιοι Ευρωπαίοι συναγωνίζονται στην οδήγηση και προσπαθούν να διακριθούν σε αυτά που στην Φινλανδία κάνουν καθημερινά για πλάκα και μάλιστα από μικρές ηλικίες, έκαναν κανονική απόβαση στο WRC κι χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 50 χρόνια ώστε να τους εκθρονίσουν οι Γάλλοι.
Οι Φινλανδοί οδηγοί που κλήθηκαν, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1950 να συμμετέχουν στους αγώνες ράλι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αναγκάστηκαν φυσικά να μάθουν να μιλούν και την αγγλική γλώσσα.
Πράγμα που αποδείχτηκε κάπως δυσκολότερο από το να "φλικάρεις" ένα πισωκίνητο αυτοκίνητο για να μπεις με το πλάι σε μια στροφή και να βγεις από αυτήν με τους τροχούς ευθυγραμμισμένους με το κομμάτι του δρόμου που ακολουθούσε. Ήταν τότε που άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα "ραλοαγγλικά" (Rallienglanti). Τα "ραλοαγγλικά", προφανώς τα ξέρετε αλλά πιθανώς δεν γνωρίζετε πως έχουν ονομασία.
Κι όμως ο τρόπος με τον οποίο ο Marcus Gronholm εξιστορούσε στους δημοσιογράφους τις περιπέτειες του στις ειδικές διαδρομές είναι για τους ίδιους τους Φινλανδούς μια ξεχωριστή γλώσσα. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες να ξέρετε και ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να τους μάθετε είναι να δείτε τον Kiriku και τον μπαμπά του να τους εξηγούν.
Για να πάρετε μια ιδέα όμως θα σας πω τα βασικά. Δεν υπάρχουν κρυφά γράμματα! Οι Φινλανδοί διαβάζουν ό,τι βλέπουν και όταν διαβάζουν αγγλικές λέξεις το αποτέλεσμα είναι ένα στιγμιαίο εγκεφαλικό πάγωμα είτε είσαι Φινλανδός, είτε Άγγλος. Θα καταλάβετε περίπου τι εννοώ αν ακούσετε τον Tommi Makkinen.
Άλλος βασικός κανόνας είναι το "ρ". Το "ρ" είναι για τους Φινλανδούς μακρόσυρτο και απολαυστικό. Όπου το χρησιμοποιούν του δίνουν και καταλαβαίνει. Είναι πάντα σαν να έχει μια λέξη τέσσερα "ρ" κολλημένα.
Παρόλα αυτά τα κάπως γλαφυρά πάντως, μια έρευνα ανάμεσα σε 80 χώρες έδειξε πως οι Φινλανδοί είναι στις πρώτες θέσεις των κατοίκων άλλων χωρών που μιλούν τα αγγλικά σε καλό επίπεδο. Αντίθετα οι ίδιοι οι Φινλανδοί θεωρούν πως δεν τα μιλούν καλά και μάλιστα ντρέπονται για τα ραλοαγγλικά τους, τα οποία ωστόσο αναγνωρίζουν.
Βέβαια ορισμένοι κάθε άλλο παρά ντρέπονται, αφού προσπαθούν να μας τα εξηγήσουν.
Ενώ άλλοι κάνουν καριέρα στην Αμερική στηρίζοντας μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής τους δραστηριότητας πάνω στον τρόπο που μιλούν και κατανοούν τα αγγλικά οι Φινλανδοί.