Γιατί η Skoda φτιάχνει μόνη της προστατευτικά καλωδίων

Ίσως να το μάντεψες αλλά αν όχι, θα σου πούμε ότι φταίει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Γυναίκα φτιάχνει προστατευτικά καλωδίων σε εργοστάσιο της Skoda

Ίσως στο νέο Skoda Fabia που θα αγοράσεις τα προστατευτικά των καλωδιώσεων να είναι "σπιτικά". Το σίγουρο είναι ότι πλέον η Skoda κατασκευάζει τα προστατευτικά καλωδίων σε εργοστάσιο της στην Τσεχική Δημοκρατία, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις προμήθειες αυτού του βασικού εξαρτήματος.

Αφού δεν γίνεται αλλιώς επιστροφή στα "σπιτικά" εξαρτήματα

Η Skoda και άλλες μάρκες του ομίλου Volkswagen, μαζί με τις BMW, Mercedes-Benz και Ford, έχουν υποστεί διακοπές παραγωγής στα ευρωπαϊκά εργοστάσιά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάγκασε τα ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής εξαρτημάτων να μειώσουν την παραγωγή.

Η Skoda κατασκευάζει μόνη της τα προστατευτικά καλωδίων στο εργοστάσιό της στο Mlada Boleslav κοντά στην Πράγα -προς το παρόν για την στέισον εκδοχή του Fabia.  Η Skoda παρέχει τον  χώρο και τον απαραίτητο εξοπλισμό στην τσεχική εταιρεία καλωδιώσεων PEKM Kabeltechnik, η οποία στελεχώνεται από 35 γυναίκες που πριν δούλευαν στο εργοστάσιο της PEKM Kabeltechnik στο Lviv της Ουκρανίας. Παράλληλα οι 35 γυναίκες εκπαιδεύουν και άλλους στην χειροποίητη κατασκευή προστατευτικών καλωδίων.

"Home made" καλωδιώσεις για όλα τα Skoda

Η παραγωγή των καλωδιώσεων για τα μοντέλα Octavia, Kodiaq, Karoq και Suberb θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η Skoda σε ανακοίνωσή της.

Λόγω των εμπλοκών στον εφοδιασμό που σχετίζονται με τον πόλεμο, η Skoda αναγκάστηκε να αναστείλει την παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού SUV Skoda Enyaq για οκτώ εβδομάδες από τις 3 Μαρτίου λόγω έλλειψης καλωδιώσεων.

Η Skoda εξασφάλισε επίσης πρόσθετη δυναμικότητα κατασκευής προστατευτικών καλωδίων από το εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας Kromberg & Schubert στην Kenitra κοντά στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Επιπλέον, η Kromberg & Schubert έχει πλέον αυξήσει τον αριθμό των καλωδιώσεων που κατασκευάζονται στο ουκρανικό της εργοστάσιο στο Zhytomyr.

Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας Kromberg & Schubert στο Μαρόκο
Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Kromberg & Schubert στο Μαρόκο

"Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους εταίρους μας τις τελευταίες εβδομάδες για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην προμήθεια των καλωδιώσεων", ανέφερε στην ανακοίνωση το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Skoda για τις αγορές Karsten Schnake. "Με μεγάλη αφοσίωση, καταφέραμε να επαναλάβουμε την παραγωγή στην Ουκρανία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και επίσης να αυξήσουμε σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες".

Ο Schnake προσπάθησε επίσης να διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς εταίρους της εταιρείας ότι η Skoda είναι και θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένη απέναντί τους. "Έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας για τη συνέχιση της προμήθειάς τους σε εμάς, όπως επιτρέπουν οι περιστάσεις", δήλωσε.

Η Skoda σχεδιάζει επίσης να διπλασιάσει την παραγωγή καλωδιώσεων υψηλής τάσης που απαιτούνται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτές θα κατασκευάζονται στη Ρουμανία από τα τέλη Ιουνίου.

Best of Network