George Best: Ένας rock star του ποδοσφαίρου και τα αυτοκίνητά του

To μόνο “εξωποδοσφαιρικό” πράγμα που αγάπησε ο Gorge Best περισσότερο από το αλκοόλ και τις γυναίκες, ήταν τα αυτοκίνητα

George Best Cars Jaguar E-Type

To Cregagh βρίσκεται νοτιοανατολικά του Belfast, της πολυπαθούς πρωτεύουσας της Βόρειας Ιρλανδίας. Και εκεί, στην περιοχή Cregagh Estate, υπάρχουν ακόμη τα housing projects που χτίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’40, οικοδομικά μεγαθήρια που φτιάχτηκαν για στέγασουν -μεταξύ άλλων- έφεδρους που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

George Best Cars

Οι "εργατικές κατοικίες” ποτέ και πουθενά δεν κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν την αισθητική, παρά μόνο τις οικιστικές ανάγκες των ασθενέστερων και η ανισορροπία μεταξύ καλαισθησίας και ευφυούς χρηστικότητας ανέγειρε οικοδομικά εξαμβλώματα, όπου κάθε κτίριο αντιστοιχεί ουσιαστικά σε μια γειτονιά.

Διαβάστε Επίσης

Φαντάσου, λοιπόν, το θέαμα του George Best να οδηγεί μια Jaguar E-Type (που ο Enzo Ferrari είχε θαυμάσει ως το "ομορφότερο αυτοκίνητο στον κόσμο”) και τον αντίκτυπο στους κατοίκους αυτής της άραχλης συνοικίας. Να βλέπουν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της γενιάς του, έναν από τους καλύτερους στην ιστορία του σπορ και γνήσιο τέκνο του Gregagh, να οδηγεί στους λασπωμένους δρόμους που είχε ξεκινήσει να κλοτσάει το τόπι. 

"...η Aston Martin DB5, ήταν εκ των ων ουκ άνευ αυτοκίνητο στα χέρια του"

Ο Best, γεννημένος το 1946, έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Manchester United το 1963 και ήταν ένα θήραμα του κυνηγού ταλέντων Bob Bishop, που τηλεγράφησε στον θρυλικό προπονητή της United, Matt Busby λέγοντάς του "Νομίζω ότι σου βρήκα μια (ποδοσφαιρική) ιδιοφυΐα". Πρωτύτερα, ο Best είχε απορριφθεί από την τοπική ομάδα λόγω της σωματικής του διάπλασης, μικροκαμωμένος ων.

Θυμήσου ότι εκείνη την περίοδο, η Manchester United μόλις ανέκαμπτε από την τραγωδία του Μονάχου του 1958, όταν το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα από το Βελιγράδι και μετά από έναν αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα συνετρίβη και επτά ποδοσφαιριστές της έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των 23 συνολικά θυμάτων. Όλοι στην ομάδα, και κυρίως οι οπαδοί της, είχαν ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι.

Και πίστεψαν στον Best, τον "πέμπτο Beatle”.

George Best Cars Rolls Royce Silver Shadow

Λαμπερός, φωτογενής και χαρισματικός εκτός γηπέδων, εντάχθηκε στο star system σαν έτοιμος από καιρό, το άλωσε, έθρεψε τη σκανδαλοθηρία χωρίς κανένα πρόβλημα και ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής-superstar, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν ζυγισμένα εμπορευματοποιημένο, αλλά όχι προβλέψιμα βαρετό και οι παίκτες δεν χρειάζονταν την άδεια του μάνατζερ για να αναπνεύσουν και το ΟΚ του publicist για να χαμογελάσουν (δεκτή οποιαδήποτε παραβολή με τους οδήγους της Formula 1, τότε και τώρα). Tα media τον λάτρεψαν, ή έστω, τον λάτρεψαν οι tabloid εφημερίδες που τις τάιζε με τη σέσουλα. Η φράση του, "Ξόδεψα πολλά λεφτά στο ποτό, τις γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα τα σπατάλησα", τα λέει όλα για το τρίπτυχο των παθών του, ειδικά σε μια περίοδο που το "birds" (ο ξεδιάντροπα υποτιμητικός του χαρακτηρισμός για τις γυναίκες, που αποδίδεται ως "ατακτούλες") ήταν χαριτωμένο και προκαλούσε γελάκια.

"...σε μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες, τον βλέπουμε να καμαρώνει δίπλα σε μια κεντρομήχανη Lotus Europa"

Τα αυτοκίνητα για τον Best, ήταν απότοκο του lifestyle και παραφυάδα της καταναλωτικής του μανίας, ένα μέσο για να πηγαινοφέρνει τον έκλυτο βίο του. Τα λεφτά -φυσικά- δεν ήταν πρόβλημα και ό,τι κι αν υπήρξε, παθιασμένος car aficionado ή αποδέκτης αυτοκινητικών υποδείξεων σχετικά με το τι οφείλει να έχει στο γκαράζ του, βρέθηκε να οδηγεί μερικά από τα καλύτερα αυτοκίνητα της εποχής του. Λάτρης της Jaguar, είχε αρκετές E-Type (ανάμεσά τους και μια Series II 2+2 που παράχθηκε σε 8.000 κομμάτια) και τουλάχιστον μία S-Type.

George Best Cars Jaguar S-Type

Αλλά, σε μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες, τον βλέπουμε να καμαρώνει δίπλα σε μια κεντρομήχανη Lotus Europa, ενώ η Aston Martin DB5, ήταν εκ των ων ουκ άνευ αυτοκίνητο στα χέρια του και η ανοιχτή Mercedes 300SE ένα από τα λίγα μη Βρετανικά μοντέλα του.

"Η φράση του, "Ξόδεψα πολλά λεφτά στο ποτό, τις γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα τα σπατάλησα”, τα λέει όλα για το τρίπτυχο των παθών του"

Στο φόρτε του, ήταν ένας ροκ σταρ του ποδοσφαίρου με αντίστοιχο modus vivendi και, ό,τι έγραφε το μολύβι των καταχρήσεων το έσβηνε η γομολάστιχα του ταλέντου. Όμως ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '70, ο κατήφορος που πήρε ήταν πολύ απότομος.

George Best Cars Jaguar E-Type

Το 1974 και μετά από μία και πλέον δεκαετία, έφυγε από την Manchester United και μέχρι το 1983 που εγκατέλειψε οριστικά το ποδόσφαιρο, βολόδειρε σε αρκετές, μάλλον ασήμαντες ομάδες ανά τον κόσμο.

George Best Cars Mercedes 300SE

Συνελήφθη περισσότερες από μία φορές να οδηγεί μεθυσμένος, η τελευταία μάλιστα στις αρχές του 2004, περίπου δύο χρόνια πριν πεθάνει από νεφρική ανεπάρκεια, συνέπεια των φαρμάκων που έπαιρνε προκειμένου ο οργανισμός του να μην απορρίψει το μεταμοσχευμένο ήπαρ, (μια επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί μόλις λίγο καιρό πριν).

George Best Cars

Η δε μεταμόσχευση είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο βρετανικό κοινό λόγω του αλκοολισμού του Best, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά από αυτή, ίδιος δεν σταμάτησε να πίνει.

Το 2015, μια από τις E-Type του, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 47.000 λιρών, ενώ στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου του Manchester, εκτίθεται ένα από τα τελευταία του αυτοκίνητα, ένα σύγχρονο Mini.

George Best Cars Jaguar S-Type

Οι κάτοικοι του Gregagh τον είχαν συνόδευσει κατά χιλιάδες στην κηδεία του. Ένα από τα πανό που σηκώθηκε έγραφε: "Maradona good. Pele better. George Best".

Διαβάστε ακόμη:
- Tο Honda Civic Type R (ξανά)έκανε ρεκόρ στο Nurburgring
- Πόσοι επιβάτες μπορούν να χωρέσουν σε μια G-Class;
- Εξάτροχο θηρίο από την Κίνα με 510 υβριδικούς ίππους
- Η Bolide είναι η ελαφρύτερη και ισχυρότερη Bugatti

Best of Network