O Ryan Gosling, το Drive και μια από τις καλύτερες σκηνές με αυτοκίνητο στην ιστορία του σινεμά

Ο Γιάννης Τσάκαλος κάνει ένα νοσταλγικό ταξίδι μαζί με τον Ryan Gosling, ακούγοντας τον ήχο του Chevrolet Impala υπό την μελωδία του Kavinsky σε μια από τις ομρόφοτερες εναρκτήριες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου

Ryan Gosling στην ταινία Drive

Μπορεί ο Ryan Gosling να είναι στην επικαιρότητα με αφορμή την ταινία Barbie -που υπενθυμίζουμε ότι "αποκάλυψε" το ηλεκτρικό μέλλον της Corvette- αλλά εμείς τον συμπαθούμε εξαιτίας της ταινίας Drive. Εκεί που είδαμε μια από τις ωραιότερες σκηνές με αυτοκίνητο στην ιστορία του σινεμά. Είναι η εναρκτήρια σκηνή της ταινίας και μένει στο μυαλό για πολλούς λόγους.

Είναι η μουσική και ο ήχος του κινητήρα

Δεν θα μπορούσε παρά να περάσει στην ιστορία αυτή η σκηνή από τον άρχοντα του στιλιζαρίσματος στο σύγχρονο σινεμά. Ο Nicolas Winding Refn έχει εμμονή με το στιλιζάρισμα των ταινιών του. Σε κάποιες -όπως το Drive και το Bronson- του βγαίνει, σε κάποιες άλλες όχι.

Ryan Gosling στην ταινία Drive

Η σκηνή των 12 λεπτών που θα δεις παρακάτω έχει όλα τα συστατικά για να καρφωθεί στο μυαλό σου: ένας λιγομίλητος οδηγός, ένας ομιλητικότατος μηχανικός (o Bryan Cranston του Breaking Bad) που αναβαθμίζει ένα αδιάφορο Chevrolet Impala σε ένα get away car των 300 ίππων, ο αρχικός συνεχής ηχητικός παλμός, μια ληστεία και τέλος το μαγικό τραγούδι του Kavinsky.

Διαβάστε Επίσης

Ένα τραγούδι που σε σπρώχνει βίαια προς την δεκαετία του 1980. Τότε που τα αυτοκίνητα και οδηγός είχαν μια άλλη διάσταση. Κρατούσαν μια αναχρονιστική μαγεία της αυτοκίνησης. Όταν το αυτοκίνητο ήταν έρμαιο στις ορέξεις του οδηγού και ο οδηγός έρμαιο μιας σχεδόν πρωτόγονης τεχνολογίας -για τα σημερινά δεδομένα προφανώς.

Ο Ryan Gosling, τα γάντια και η οδοντογλυφίδα

Όλα τα παραπάνω είναι μια διαρκής αναφορά στην δεκαετία του 1980. Σίγουρα θυμάσαι την οδοντογλυφίδα / σπίρτο του Sylvester Stalone στο Cobra -μια ταινία όχι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας αλλά εμβληματική της pop κουλτούρας. Γάντια οδήγησης; Ναι, κάποτε τα φορούσαν και ίσως να μην ήταν μόνο θέμα οδήγησης αλλά κυρίως θέμα στιλ και είναι τόσο κομψά τα άτιμα.

Ryan Gosling στην ταινία Drive

Και ο Ryan Gosling λιγομίλητος και ελαφρώς θλιμμένος. Αυτό και αν είναι αναφορά στη δεκαετία του 1980. Τότε που τα λίγα λόγια ήταν κομμάτι γοητείας. Ευτυχώς τα χρόνια πέρασαν και όπως έλεγε ένας επιφανής λευκαδίτης δικηγόρος "πολλές φορές αυτοί που μιλάνε λίγο είναι γιατί δεν έχουν κάτι να πουν". Σε κάθε περίπτωση ο σιωπηλός Gosling είναι βασικό στοιχείο της σκηνής. Γιατί μας ενδιαφέρουν περισσότερο ο ήχος της πόλης και ενός πολυκύλινδρου αμερικανικού μοτέρ, παρά ένα περιττό small talk.


Και αφού τα καταφέρνει να ξεφύγει με τεχνικές Tom Cruise από το πρώτο Top Gun αρχίζουν να πέφτουν οι τίτλοι με αυτήν την παρωχημένη γραμματοσειρά με το φούξια χρώμα ενώ ο πρωταγωνιστής οδηγεί μέσα στην πόλη, με την θλιμμένη φιγούρα του να συντροφεύει ένα προσωπικό muscle car και εμείς ακούμε το Nightcall. Ναι, είναι μια ακόμη μοναδική σκηνή του σινέμα με αυτοκίνητο. Και μας κάνει να λατρεύουμε ακόμα περισσότερο την αυτοκίνηση. Όπως λατρεύει ο John Wick την Mustang του και ο Θανάσης Βέγγος το Fiat 509 cabriolet.

Πατήστε εδώ για να δείτε την εναρκτήρια σκηνή της ταινίας Drive

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network