
Η έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης, η οποία εναλλάσσεται κάθε χρόνο με αυτή του Πεκίνου, φιλοξένησε φέτος σχεδόν το σύνολο των περίπου 100 κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Παρότι τα οχήματα που παρουσιάστηκαν ήταν εντυπωσιακά, είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι όλες αυτές οι μάρκες θα επιβιώσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ήδη, αρκετές έχουν αρχίσει να καταρρέουν. Παρακάτω ακολουθούν τρεις μάρκες που είδαμε πέρσι στην έκθεση του Πεκίνου και που, είτε ήδη, είτε πολύ σύντομα, δεν θα υπάρχουν πια.
Ji Yue
Η Ji Yue ξεκίνησε ως μια πολλά υποσχόμενη κοινοπραξία μεταξύ της Baidu (του "κινεζικού Google") και της Geely. Σε αντίθεση με άλλες θυγατρικές της Geely, όπως η Zeekr ή η Lynk & Co, εδώ η Baidu είχε τον πλήρη έλεγχο του σχεδιασμού και της τεχνολογίας, ενώ η Geely προσέφερε τη βασική πλατφόρμα του αυτοκινήτου.

Το Ji Yue 01 διέθετε προηγμένα συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης, με υποσχέσεις για επιδόσεις ανώτερες από αυτές της Tesla, και σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη. Βασιζόταν στην ίδια πλατφόρμα SEA που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα νέα ηλεκτρικά της Geely.
Ωστόσο, οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν αρκούσαν για να προσελκύσουν μαζικούς αγοραστές. Οι πωλήσεις μετά βίας ξεπερνούσαν τις λίγες χιλιάδες κάθε μήνα. Ακόμα και η κυκλοφορία του κομψού σεντάν Ji Yue 07 δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση.
Τα προβλήματα κορυφώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν εργαζόμενοι απαιτούσαν δεδουλευμένα, ενώ βασικός μηχανικός του project προέτρεπε δημόσια τους συναδέλφους του να φύγουν όσο πιο σύντομα μπορούσαν.
Αν και η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την παύση λειτουργίας της, τα καταστήματά της είναι κλειστά και πολλά από τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των οχημάτων ενδέχεται να μη λειτουργούν χωρίς υποστήριξη από τον κατασκευαστή.
Neta
Στην περσινή έκθεση του Πεκίνου, η Neta είχε εντυπωσιακή παρουσία, παρουσιάζοντας το νέο Neta L, ένα compact EREV με τιμή μόλις 13.000 ευρώ. Η εταιρεία προσέφερε ποικιλία ηλεκτρικών και plug-in μοντέλων, συμπεριλαμβανομένου του κομψού station wagon Neta S Hunting.
Για ένα διάστημα, η πορεία της Neta έμοιαζε ανοδική. Το 2024 πούλησε πάνω από 60.000 οχήματα και ξεκίνησε εξαγωγές σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, το 2025 αποδείχθηκε καταστροφικό. Η εταιρεία ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις και υπάρχουν αναφορές πως έχει διαλυθεί πλήρως το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία της στα social media, κυρίως με αναρτήσεις για τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη, η κατάσταση παραμένει ζοφερή.
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης παρείχε δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, όμως δεν είναι σαφές αν αυτό αρκεί για να κρατήσει την εταιρεία ενεργή, ακόμα και εκτός Κίνας. Η Neta φαίνεται πως ποντάρει το μέλλον της αποκλειστικά στις διεθνείς αγορές. Παρόλα αυτά, δύσκολα θα αντέξει.
Yuanhang
Πρόκειται για μία μάλλον άγνωστη φίρμα, πολυτελές παρακλάδι της Dayun, μιας άλλης σχετικά άγνωστης κινεζικής εταιρείας. Η Yuanhang είχε παρουσία στην περσινή έκθεση του Πεκίνου, όμως τα μοντέλα της έδειχναν πρόχειρα σχεδιασμένα, με γενικόλογη αισθητική και εντυπωσιακά μεν, αλλά φτωχά σε ποιότητα εσωτερικά.

Όπως και στην περίπτωση της Neta, οι πωλήσεις της Yuanhang ήταν περιορισμένες, μόλις μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα το μήνα. Οι απολύσεις έπληξαν και αυτή την εταιρεία, και αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή πορείας, σύντομα θα κλείσει κι αυτή.
Η πραγματικότητα της αγοράς
Αυτές είναι μόνο τρεις από τις πολλές μάρκες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην περυσινή έκθεση του Πεκίνου. Άλλες, όπως οι HiPhi, Aiways και Evergrande Auto, ήδη είχαν καταρρεύσει πριν ακόμα ανοίξουν οι πόρτες της έκθεσης.
Η Κίνα πράγματι κατασκευάζει εξαιρετικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως, καμία αγορά, ούτε καν αυτή του 1,4 δισ. ανθρώπων, δεν μπορεί να υποστηρίξει 100 διαφορετικές μάρκες που κάνουν περίπου το ίδιο πράγμα, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι παραδοσιακοί κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται εκεί.
Παρά τις κρατικές επιδοτήσεις και τις φιλοδοξίες για εξαγωγές, ο τομέας οδηγείται σε αναπόφευκτη συρρίκνωση. Καθώς η παγκόσμια αγορά παραμένει δύσπιστη απέναντι στα κινεζικά EVs, δεν αποκλείεται ακόμη και μερικές από τις μεγάλες μάρκες να συγχωνευθούν ή να αποχωρήσουν από την αγορά.
Όλη αυτή η τεχνογνωσία και τα πνευματικά δικαιώματα ενδέχεται να χαθούν, ή ίσως να τα εκμεταλλευθούν ευρωπαϊκές ή αμερικανικές startups, δημιουργώντας δικά τους αυτοκίνητα με τεχνολογία made in China.