Πέθανε ο Paolo Pininfarina σε ηλικία 65 ετών

Ο πρόεδρος της εταιρείας που έχει σχεδιάσει περισσότερα από 600 αυτοκίνητα -πολλά εξ αυτών μυθικά μοντέλα- άφησε την τελευταία του πνοή στο Τορίνο.

Paolo Pininfarina

Ο Paolo Pininfarina, πρόεδρος του ομίλου Pininfarina, πέθανε την Τρίτη στο Τορίνο. Ήταν 65 ετών. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι η σύζυγός του Ilaria ήταν παρούσα, μαζί με τη μητέρα του Giorgia Gianolio και τα πέντε παιδιά του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Silvio Angori, δήλωσε: "Είμαστε όλοι εξαιρετικά ευγνώμονες στον Pininfarina για την εξαιρετική συμβολή του στην εταιρεία και για το γεγονός ότι πάντα υποστήριζε με πάθος την ιστορία και την εταιρική μας ταυτότητα - τόσο όσον αφορά το στυλ όσο και τις ηθικές και συμπεριφορικές επιλογές".

Διαβάστε Επίσης

Γεννημένος στο Τορίνο στις 28 Αυγούστου 1958, ο Paolo Pininfarina ήταν ένας από τους γόνους αυτής της διάσημης ιταλικής οικογένειας. Ο παππούς του Battista ίδρυσε την Carrozzeria Pinin Farina το 1930, έναν οίκο σχεδιασμού του οποίου η συμβολή στην εξέλιξη του αυτοκινήτου είναι ανυπολόγιστη.

Η διαδοχή είναι πάντα ένα ακανθώδες ζήτημα στις δυναστείες, και όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Andrea σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε τη Vespa του κοντά στην έδρα της εταιρείας στο Cambiano τον Αύγουστο του 2008, ο Paolo Pininfarina βρέθηκε να διορίζεται πρόεδρος. Αλλά είχε τα κατάλληλα προσόντα. Μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνείο του Τορίνο με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού, ο Paolo εργάστηκε για τις Cadillac, Honda και GM πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση το 1982.

Αν και είναι περισσότερο γνωστή για το έργο της στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας - η Pininfarina είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό περισσότερων από 600 αυτοκινήτων, πολλά από τα οποία είναι Ferrari - η εταιρεία είναι επίσης μια δύναμη βιομηχανικού σχεδιασμού. Ο Paolo Pininfarina ήταν ειδικός στους τομείς του σχεδιασμού επίπλων, αρχιτεκτονικού, ναυτικού και αεροναυτικού σχεδιασμού. Ήταν ένας πιο ήσυχος, πιο στοχαστικός χαρακτήρας από τον ενεργητικό αδελφό του και ισχυριζόταν ότι κληρονόμησε την αίσθηση της ηρεμίας του πατέρα του Sergio.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό, όπως είπε, ήταν χρήσιμο στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το οικονομικό κραχ του 2008. Ήταν επίσης υπερήφανος για τις γνώσεις που είχε αποκτήσει εκτός του κόσμου των αυτοκινήτων.

Τελευταία, η Pininfarina S.p.A. πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της την Automobili Pininfarina και το TopGear.com είχε την τιμή να συναντήσει τον Paolo κατά τη διάρκεια της παρουσιάσης του 2018 του ηλεκτρικού hypercar Battista, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του παππού του.

"Ο Battista ήταν μια εξαίρεση, ένας στο εκατομμύριο", δήλωσε στο TG. "Για να πετύχεις χρειάζεσαι τρία πράγματα: ταλέντο, αφοσίωση και να έχεις γεννηθεί τη σωστή στιγμή και να έχεις μεγαλώσει στο σωστό μέρος. Γεννήθηκε το 1893, στο Τορίνο, γεννήθηκε μαζί με το αυτοκίνητο και περιτριγυρισμένος από άλλους ταλαντούχους ανθρώπους που εξερευνούσαν το μέλλον του αυτοκινήτου. Με αυτά τα τρία πράγματα, η επιτυχία ήρθε". Ήταν μια επιτυχία την οποία έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει.

Διαβάστε Επίσης

Best of Network