Φουντώνουν τα σενάρια για πτώχευση της Fisker

Με νέο της δημοσίευμα η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Fisker έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να προχωρήσει σε αίτηση πτώχευσης.

Fisker Ocean SUV

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η νεοσύστατη αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Fisker, φέρεται να οδεύει προς πτώχευση. Η Fisker έχει στραφεί σε οικονομικό σύμβουλο (την FTI Consulting) και μια δικηγορική εταιρεία (την Davis Polk), για την περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσει σε αίτηση πτώχευσης.

Η είδηση έρχεται λίγο καιρό αφού η Fisker ανέφερε στους επενδυτές τις "σημαντικές αμφιβολίες" της ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις χωρίς εισροή μετρητών. Θυμίζουμε πως η Fisker λάνσαρε πριν από μερικούς μήνες το Ocean μαζί με ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο, χωρίς όμως η συνέχεια να είναι ανάλογη.

Fisker Ocean SUV

Το Ocean παράγεται στις εγκαταστάσεις της Magna και σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν περάσει τη γραμμή παραγωγής περίπου 10.000 μονάδες. Ωστόσο μόλις τα μισά από αυτά έχουν πουληθεί. Το Ocean λανσαρίστηκε σε μια εποχή χαλάρωσης της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ αντιμετώπισε κάποια προβλήματα που προκάλεσαν την καυστική κριτική από έναν από τους κριτικούς τεχνολογίας με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Σχεδίαζε αλλαγή του μοντέλου πωλήσεων

Η εταιρεία αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω της μειωμένης ζήτησης και ενός μοντέλου πωλήσεων που δεν λειτουργούσε. Η WSJ αναφέρει ότι η Fisker θέλει να στραφεί σε ένα μοντέλο αντιπροσώπων από εκείνο των άμεσων πωλήσεων, αλλά δεν είναι σαφές αν θα καταφέρει τελικά να το πετύχει.

Αν η Fisker υποβάλει τελικά αίτηση για προστασία από πτώχευση, θα είναι η δεύτερη κατάρρευση μιας εταιρείας αυτοκινήτων που ιδρύθηκε από τον πρώην σχεδιαστή αυτοκινήτων BMW και Aston Martin, Henrik Fisker. Θυμίζουμε πως προηγήθηκε η πτώχευση της Fisker Automotive το 2013", ανέφερε η εφημερίδα.

Χρέος στα επίπεδα του 1 δις δολαρίων

Η Fisker έχει χρέος ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολλές πωλήσεις Ocean για να βγει από αυτή την δυσμενή θέση. Έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει νέα προϊόντα χωρίς τη βοήθεια μιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε μείωση κατά 15% του εργατικού δυναμικού της.

Οι φήμες ήθελαν κάποια στιγμή τη Nissan να ενδιαφέρεται, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι θα μπορούσε να κερδίσει η ιαπωνική εταιρεία από μια συμφωνία με τη Fisker. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αναφορικά με την τύχη της αμερικανικής startup.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network