RB17: Επιτέλους έχουμε τις πρώτες επίσημες πληροφορίες για το hypercar της Red Bull

Ναι, Red Bull ετοιμάζει ένα hypercar για τον δρόμο που θα μπορείς να αγοράσεις -λέμε τώρα- και τώρα έχουμε τα πρώτα στοιχεία που αποκάλυψε ο θεός Adrian Newey.

Red Bull RB 17

Όταν στα μέσα του 2022 έγινε γνωστή η είδηση της εξέλιξης ενός hypercar από την Red Bull και τον ίδιο τον Adrian Newey, οι πληροφορίες ανέφεραν πως θα εφοδιαζόταν με υβριδικό κινητήρα V8 με διπλό τούρμπο.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά, ο Newey έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα νέα να μας πει. Μιλώντας στο πρόσφατο podcast της Red Bull, ο Newey επιβεβαίωσε πως το hypercar RB17 θα διαθέτει έναν ατμοσφαιρικό V10 με απόδοση στα επίπεδα των 1.000 ίππων.

Και συνέχισε λέγοντας πως η κόκκινη περιοχή στο στροφόμετρο θα αρχίζει στις 15.000 σ.α.λ. Αντιλαμβάνεσαι πως μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική συνθήκη από την αρχική και ο Newey έχει την εξήγηση. Όπως λέει, επιθυμία του είναι το νέο μοντέλο να μιμηθεί τα μονοθέσια της F1 από τη δεκαετία του 1990. Εξαιρετικά νέα, δεν συμφωνείς;

Στόχος για το βάρος τα 900 κιλά

Ο Newey πρόσθεσε πως ο ατμοσφαιρικός V10, θα συμπληρώνεται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης περίπου 200 ίππων, που θα λειτουργεί στην πρώτη σχέση και στην όπισθεν, παρέχοντας παράλληλα ροπή και εξομαλύνοντας τις αλλαγές ταχυτήτων σε όλο το φάσμα στροφών. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που έδωσε ο Newey αναφορικά με την RB17, είναι πως έχει στόχο το βάρος της να μην ξεπερνά τα 900 κιλά.

Το νούμερο αυτό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν συνυπολογίσεις πως η ανώτατη τιμή της κάθετης δύναμης που επιτυγχάνει η RB17 είναι 1,7 τόνοι. Ο Newey αναφέρει ότι το αυτοκίνητο θα φτάνει τη μέγιστη κάθετη δύναμη στα 240 km/h, έχοντας ισοφαρίσει το βάρος του ήδη από την ταχύτητα των 190 km/h. Αυτό σημαίνει πως σε μόλις 50 km/h το αυτοκίνητο κερδίζει επιπλέον 800 κιλά κάθετης δύναμης. Ακούγεται τρελό.

Ειδικά ελαστικά της Michelin

Για να μην καταρρεύσουν τα ελαστικά κάτω από όλο αυτό το βάρος, η Red Bull συνεργάστηκε με τη Michelin για την προμήθεια ελαστικών σχεδιασμένων ειδικά για την RB17. Υποστηρίζεται ότι είναι ένα από τα πιο, αν όχι το πιο αεροδυναμικά αποδοτικό μονοθέσιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Τόσο μεγάλη είναι η αναλογία του συντελεστή κάθετης δύναμης προς τον συντελεστή οπισθέλκουσας.

Για να γίνει εφικτό αυτό, η Red Bull θα προμηθεύσει την RB17 με ειδικό διαχύτη και πολυλειτουργική ενεργή ανάρτηση, η οποία θα την κάνει πιο άνετη από ένα σημερινό μονοθέσιο της Formula 1. Πώς μεταφράζονται όλα αυτα; Σύμφωνα με τον Newey, στόχος για την RB17 είναι να πετύχει χρόνους γύρου επιπέδου μονοθεσίου της Formula 1. Την ίδια ώρα, το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν φιλικό προς τον χρήστη.

Valkyrie AMR Pro Bahrain

Ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό, είναι ο τρόπος λειτουργίας της ενεργής ανάρτησης πολλαπλών λειτουργιών, που ουσιαστικά επιτρέπει στον οδηγό να αλλάζει τη μηχανική ισορροπία της πρόσφυσης μεταξύ των δύο αξόνων. Αυτό θα πρέπει να κάνει το αυτοκίνητο προσαρμόσιμο σε ένα ευρύ φάσμα οδηγικών ικανοτήτων. Επίσης, ο Newey δήλωσε ότι η RB17 θα έχει περισσότερο χώρο για τα πόδια από την Aston Martin Valkyrie, μοντέλου στου οποίου την εξέλιξη επίσης συμμετείχε ο Newey.

Πρώτες παραδόσεις το 2026

Αυτό το τελευταίο είναι σίγουρα ένα πολύ ευχάριστο νέο για όποιον έχει ύψος πάνω από 1,80μ. Και ενδιαφέρεται για ένα από τα 49 RB17 που έχουν προγραμματιστεί για παραγωγή (ο Newey πιθανότατα θα κρατήσει το 50ο για τον εαυτό του). Για όσους διαθέτουν τα εκατομμύρια που προφανώς θα κοστίζει η RB17, η Red Bull θα περιλαμβάνει στην τιμή πακέτα εκπαίδευσης σε ειδικό προσομοιωτή, πριν από την παραλαβή του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το καλοκαίρι του 2024 το νέο μοντέλο αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε φυσικό μέγεθος, με τις δοκιμές εξέλιξης να συνεχίζονται και το 2025. Τα πρώτα μοντέλα παραγωγής, αναμένονται το 2026 και σε αντίθεση με αυτό που είχαμε αρχικά στο μυαλό μας, θα έχει άδεια χρήσης σε δημόσιο δρόμο. Κι αν όλη η αισιοδοξία του Newey επιβεβαιωθεί στην πράξη, η RB17 θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει να γίνει το πιο τρελό αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε ποτέ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network